Pjaustydami ant lentelių nebraižote stalviršių ir tinkamai paruošiate mėsą, daržoves ar kitus maisto produktus. Virtuvėje pjaustymo lentelių niekada nebus per daug, o tinkama medinė lentelė svarbi ir laikantis higienos.
Kurias pjaustymo lenteles rinktis: medines ar plastikines? Pasirodo, kad medinės pjaustymo lentelės yra saugesnės už plastikines lenteles. Suskubote išmesti visas turimas plastikines pjaustymo lenteles? Palaukite – pirmiausia atkreipkite dėmesį į tai, kaip lenteles valyti.
Medinės ar plastikinės?
Pagrindinis plastikinių lentelių privalumas – kaina: jos gali kainuoti ir keliskart pigiau nei medinės pjaustymo lentelės. Be to, bakterijos neįsigeria į plastikines pjaustymo lenteles dėl šių lentelių akyto paviršiaus, tačiau gali įsigerti į peilių paliktas žymes. Laimei, plastikines lenteles valyti nesudėtinga – užtenka įdėti į indaplovę ar nuplauti karštu vandeniu. Jei jus gąsdina bakterijos, bet plastikinių lentelių išmesti nenorite, pjaustykite ant jų tik daržoves, o mėsą ir kitus neapdorotus maisto produktus pjaustykite ant medinių lentelių. Atminkite – jei plastikinė lentelė atrodo nusidėvėjusi, turbūt taip ir yra, tad metas įsigyti naują lentelę.
Nors medis ir akytas, medines pjaustymo lenteles naudoti saugiau – medienos paviršius bakterijas sugers, bet pasiekusios gilesnius medienos sluoksnius bakterijos žus.
Kaip tinkamai išvalyti medines pjaustymo lenteles?
Indaplovėje galite plauti beveik viską, tačiau tik ne medines lenteles – vanduo gali sukelti medienos įtrūkimus, o juose veisiasi bakterijos. Vis dėlto, plauti medines lenteles rankiniu būdu nesudėtinga: tereikia karšto vandens, indų ploviklio ir kempinės. Nuskalaukite lentelę karštu vandeniu, užpilkite ploviklio, patrinkite, o peilio žymes ar kitus įtrūkimus patrinkite dar atidžiau. Svarbu tinkamai išvalyti abi lentelės puses – net jei ir pjaustote ant vienos pusės, mėsos sultys susigeria į medieną ir bakterijos gali įsiveisti ir kitoje lentelės pusėje. Galiausiai, nuskalaukite abi lentelės puses karštu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu arba palikite nudžiūti.
Norėdami visiškai atsikratyti bakterijų, į dubenį pripilkite vandens, įpilkite šaukštą baliklio ir kelioms minutėms užmerkite lentelę šiame skystyje. Paskui nepamirškite lentelės nuplauti po karštu vandeniu ir nušluostyti. Galima naudoti ir actą arba vandenilio peroksidą – 1 dalį baltojo acto arba peroksido sumaišykite su 4 dalimis vandens ir šiam skystyje pamerkite lentelę kelioms minutėms. Atminkite – medines pjaustymo lenteles mirkyti rekomenduojama tik kelias minutes, tad jei nenorite sugadinti savo lentelės, nepamirškite jos ištraukti iš skysčio po kelių minučių, perplauti karštu vandeniu ir nušluostyti.
Straipsnio autorė – Giedrė Janušaitė (šaltinis – REAL SIMPLE)