Panašiai kaip ir vitaminai, mineralai padeda žmogaus organizmui augti,
vystytis ir likti sveikam. Mineralai – skirstomi į dvi grupes: makroelementai ir
mikroelementai. Makroelementų organizmui reikia daugiau, o mikroelementų visai
mažai. („Makro“ – kilęs iš graikų kalbos žodžio reiškiančio „didelis“, o "mikro"
– "maža".)
MAKROELEMENTAI
Kalcis (Ca)
Nauda: kaulams ir dantims, kraujo krešėjimui ir žaizdų gyjimui, kaikurių
fermentų veiklai.
Šaltiniai: pieno produktai, grūdai, sėklos ir riešutai, žuvis (lašiša,
silkė), tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės ir kt.
Fosforas (P)
Nauda: kaulams ir dantims, įvairiems audiniams (raumenims), apsaugo nuo
rachito, aterosklerozės, pastovaus nuovargio jausmo ir nedarbingumo.
Šaltiniai: mėsa, žuvis, pienas, grūdai, ankštinės daržovės, riešutai ir
kt.
Magnis (Mg)
Nauda: širdžiai, kaulams, apsaugo nuo diabeto, pastovaus nuovargio
jausmo, padeda padidinti energijos lygį.
Šaltiniai: neapdoroti grūdai, riešutai, pupelės (ypač sojos), tamsiai
žalios spalvos lapinės daržovės, pieno produktai, mėsa, žuvis ir kt.
Kalis (K)
Nauda: širdžiai ir kraujagyslėms, raumenims ir daugelio fermentų veiklai,
reguliuoja kūno skysčius ir rūgštis, kaip ir magnis mažina nuovargį, didina
energijos lygį.
Šaltiniai: citrusiniai vaisiai, bananai, vynuogės, kiti vaisia ir
daržovės, riešutai, džiovinti vaisiai ir kt.
MIKROELEMENTAI
Geležis (Fe)
Nauda: kraujui, ląstelių veiklai, audiniams, nervų sistemos veiklai.
Šaltiniai: kepenys, mėsa, kiaušinių tryniai, tamsiai žalios spalvos
lapinės daržovės, pomidorai, braškės ir kt.
Jodas (I)
Nauda: reikalingas skydliaukės funkcijai, kalcio ir fosforo įsisavinimui.
Šaltiniai: jūros gėrybės (žuvis, jūros dumbliai, jūros kopūstai,
moliuskai, menkės kepenėlės), joduota druska ir kt.
Cinkas (Zn)
Nauda: odai, akims,dantims, širdžiai, kepenims, kraujui, hormonų
apykaitai, saugoja nuo psichinių ligų, diabeto, alergijų, nuovargio.
Šaltiniai: grybai, pupelės, grūdai, riešutai, moliūgo sėklos ir kt.
Fluoras (F)
Nauda: kaulams, dantims.
Šaltiniai: ryžiai, soja, kviečiai, žalios spalvos lapinės daržovės
(svogūnų laiškai, kopūstų lapai, špinatai…) ir kt.
Selenas (Se)
Nauda: imuninei sistemai, skydliaukės veiklai, širdžiai ir kraujagyslėms.
Šaltiniai: česnakai, kviečių gemalai, alaus mielės, žuvis, kepenys ir
raudona mėsa (pvz. jautiena), kiaušiniai ir kt.
Chromas (Cr)
Nauda: reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, greitina medžiagų apykaitą,
mažina potraukį saldumynams, padeda deginti riebalus.
Šaltiniai: juodoji arbata, alaus mielės, neapdoroti grūdai, daiginti
kviečiai, vėžiagyviai, mėsa ir kt.