Šviežia, geros kokybės jautiena – maistinga, gerai virškinama ir ypač
naudinga dirbantiems fizinį darbą, sportuojantiems. Iš jautienos išverdamas
sultinys yra naudingiausias.
Keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams reikia nors retkarčiais suvalgyti
jautienos muštinį. Jautienos nerekomenduojama valgyti sergant egzema, kai yra
išsiplėtusios venos. Kai kurie mokslininkai teigia, kad jautienos turėtų vengti
sergantieji šizofrenija.
Jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies
– ypač moters organizmui vertingų mineralų.
Daugumai patiekalų naudojama jaučio viduriniosios ir galinės dalies mėsa.
Nugarinė laikoma švelniausia jaučio mėsa. Ji minkšta, kvapni, tačiau pakankamai
brangi. Puikiai tinka bifšteksui.
Išpjova šiek tiek pigesnė, tačiau iš šios mėsos paruošti kepsniai ypatingai
skanūs. Kuo arčiau nugarinės yra išpjova, tuo ji gardesnė.
Kumpio mėsa ne tokia švelni kaip išpjovos. Viršutinis kumpis kvapnus ir
nebrangus, ypač tinka kepsniams, kepamiems ant grotelių. Apatinis taip pat tinka
ant grilio ruošiamiems patiekalams, tačiau, kad nebūtų kietokas, prieš gaminant
jį reikia pamarinuoti. Kiečiausia yra kumpio centrinė dalis, todėl geriausiai
tinka troškinimui.
Jei nusprendėte įsigyti gardžiausią gabalėlį nepriklausomai nuo jo kainos,
rinkitės centrinių šonkauliukų, minkštos nugarinės, T formos kauliukų arba
bifštekso jautienos mėsą. Tačiau jei ieškote ne tokio brangaus varianto,
neblogas sprendimas įsigyti ir išpjovos ar net viršutiniojo kumpio mėsos.
Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti ir tikrai pavyks.