<strong>Kaip susilpninti varginančius šienligės gniaužtus?</strong>

Šienligė – tai alerginė liga, susijusi su padidėjusia, stipriau išreikšta, įvairiais varginančiais simptomais pasireiškiančia organizmo reakcija į kietąsias augalų skleidžiamas daleles, kurios svarbios jų reprodukcijai – žiedadulkes.

Šienligė pasireiškia akis ir viršutinius kvėpavimo takus „paliečiančiais“ simptomais, kurių intensyvumas gali būti labai įvairus – nuo lengvo, beveik nejaučiamo intensyvumo iki gyvenimo kokybę trikdančio, fizinę ir psichinę sveikatą žalojančio poveikio.

Šienligės simptomus galima jausti ne tik pavasarį ar vasarą, bet ir mėnesiams ritantis rudeniop ar net žiemon – tad itin jautrūs asmenys nuo gyvenimo kokybę temdančių simptomų gali kamuotis kone ištisus metus.

Pateikiame Jums paprastus, bet labai praktiškus patarimus, padėsiančius veiksmingai sumažinti žiedadulkių koncentraciją aplinkos ore. Taip pat siūlome šiek tiek pakalbėti apie veiksmingus ir mieguistumo nesukeliančius vaistinius preparatus, kurie gali būti tikras išsigelbėjimas nuo šienligės simptomų kenčiantiems asmenims.

Paprasti, bet labai praktiški patarimai, padėsiantys sumažinti žiedadulkių koncentraciją aplinkoje

Vidaus patalpas nuo didesnio žiedadulkių kiekio padeda apsaugoti specialūs tinkleliai, o patalpų vėdinimas turėtų vykti tik lietingomis dienomis ar rytais, vakarais – kai oras drėgnesnis. Jei oras sausas, karštas ir vėjuotas – žiedadulkių ore daugiau, jei vėsus, drėgnas ir ramus – žiedadulkių jame mažiau.

Grįžus iš lauko visuomet būtina apsiprausti ir pasikeiti drabužius. Geriausia – pilnai nusiprausti po dušu. Itin daug žiedadulkių susikaupia plaukuose, tad galvą išsiplauti – itin naudinga.

Vidaus patalpose rekomenduojama vengti audinių, rinktis minimalistinį interjero dizainą. Tarkime, kilimai ir užuolaidos – tikros žiedadulkių „kaupyklos“, tad naudingiau rinktis medines grindis ir žaliuzes, odinius ar medinius baldus. Verta vengti gobelenų, pagalvėlių, daugybės įvairių daiktų ant paviršių – taip bus lengviau išvalyti namus drėgnuoju būdu, kuris ypatingai veiksmingai surenka didžiąją dalį organizmą įjautrinančių žiedadulkių.

Patariama kasdien plauti nosies ertmes izotoniniu jūros vandeniu – jis padeda pašalinti ten susikaupusias ir alergijos simptomus galinčias sukelti kietąsias augalų daleles ir visus kitus nešvarumus. Be to, izotoninis jūros vanduo puikiai drėkina nosies gleivinę, padeda išlaikyti normalią viršutinių kvėpavimo takų funkciją.

Kai žiedadulkių koncentracija aplinkos ore itin didelė, rekomenduojama kuo mažiau laiko praleisti lauke. Jei tai būtina, šiek tiek padėti gali saulės akiniai ir veido kaukė. Tokios paprastos apsauginės priemonės apsaugos kvėpavimo takus nuo didesnio žiedadulkių kiekio patekimo į juos.

Gali būti naudingi ir drėkinantys ar tam tikrų vaistinių medžiagų turintys akių lašai, mažinantys akių sudirgimą, paraudimą, audinių paburkimą, ašarojimą. 

Esant labiau išreikštiems nosies užgulimo simptomams, gali būti naudingi vietiškai naudojami gliukokortikosteroidai, kurie mažina varginančius ir normalų kvėpavimą per nosį trikdančias uždegimines reakcijas. Šiuose vaistiniuose preparatuose patiekiamos tokios medžiagų dozės, kad sisteminio poveikio nesitikima.

Kai kada svarstoma leukotrienų receptorių antagonistų vartojimo ar imuninės imunoterapijos taikymo galimybė. Žinoma, tokius vaistinius preparatus gali paskirti tik gydytojas, tačiau būtina pabrėžti tai, kad šienligę gydyti būtina, kitaip ji gali pereiti į sunkesnes ligos formas, pavyzdžiui, bronchinę astmą.

Vienas pažangiausių simptominių šienligės gydymo būdų – sistemiškai veikiantys antihistaminiai vaistiniai preparatai

Opexa veiklioji medžiaga, bilastinas yra antihistamininis vaistas. Vaistinis preparatas Opexa 20 mg tabletės N10 vartojamas šienligės (kuriai būdingi simptomai yra čiaudulys, niežulys, sloga, užgulta nosis, paraudusios ir ašarojančios akys) ir kitų alerginio rinito formų simptomų slopinimui. Jis taip pat gali būti vartojamas  niežtinčių odos išbėrimų (pūkšlių  arba dilgėlinės) gydymui.

Bilastinas yra ilgai (net iki dvidešimt keturių valandų) veikiantis histamino antagonistas be sedatyvaus poveikio, pasižymintis selektyviu antagonizmu H1 receptoriams. Tai užtikrina norimą klinikinį poveikį be rizikos patirti mieguistumą, kuris gali būti žalingas vairuojant ar dirbant su įvairiais mechanizmais. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, nes netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.