Atšilus orams, dažnas mūsų su šeimos nariais ar draugais iškylauja gamtoje: kepa dešreles, šašlykus ir kitus mėsos produktus.
Į ką vartotojui derėtų atkreipti dėmesį?
Atsako specialistė:
Nacionalinio maisto ir Nitritai ir nitratai mėsos produktų – dažniausiai rūkytų – gamyboje naudojami ne vieną dešimtmetį siekiant garantuoti jų mikrobiologinę bei konservavimo saugą, slopinti botulizmą sukeliančių Clostridium botulinum bakterijų dauginimą, apsaugoti nuo gedimo. Net jei įsigijote nitritinės druskos, šiukštu nenaudokite vietoje įprastos valgomosios. Ja nevalia sūdyti nei šašlykų, nei dešrelių, nei kitos mėsos, kurią ketinate kepti ant laužo arba grotelių, nei naudoti gamint maistą. Daugumoje šalių – ir Lietuvoje – nitritų naudojimas ribojamas ir reglamentuojamas įstatymais. Patarimai vartotojams:
veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė:
– Svarbu žinoti, kad nitritinė druska, į kurios sudėtį įeina natrio nitritas (E 250), ir joduota druska – vartojami skirtingoms reikmėms.
Kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir aminorūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus.
Tačiau pirkėjams vis tiek patarčiau žiūrėti etiketėje, ar gaminio sudėtyje nėra E 250. Žiūrėti derėtų net tada, kai pakuotės piešiniai ar grafiniai ženklai, atrodytų, skelbia, jog tai gamtoje keptinas produktas. Antai gamintojai, viliodami pirkėją, neretai uždeda paveiksliukus, kuriuose pavaizduotas laužas, degančios laužo liepsnoje dešrelės.
– Nerekomenduojama kepti virtų mėsos gaminių – dešrų, dešrelių, kurių sudėtyje yra E 250;
– Mėsos gaminiai, kuriuos apdorojant nitritai nebuvo naudoti, yra ne rausvos, o pilkšvos, baltos spalvos ir tinkami kepti aukštoje temperatūroje. Ant tokių gaminių pakuotės parašyta, jog tai grilio dešrelės, skirtos kepti gamtoje ir pan.
– Atkreiptinas dėmesys, kad liepsnos – aukštos temperatūros – poveikis, kada kepama mėsa apanglėja, taip pat labai neigiamas mūsų organizmui – ir pernelyg apdegusioje, nors ir namų sąlygomis ruoštoje mėsoje gali susidaryti nitrozaminai.
– Apsaugant produktus nuo tiesioginės liepsnos, patartina juos suvynioti į foliją – tada mėsa kepa žemesnėje temperatūroje, be to, neapdega.
– Jeigu mėsa apdegė, būtina nupjaustyti apdegusias ar apanglėjusias vietas.
– Šašlykai, dešrelės turi būti laikomi gamintojo nurodytoje temperatūroje (šaldytuve), nes tai greitai gendantis produktas, nepamirštinas ir realizacijos terminas, nurodytas ant pakuotės.
– Šašlykas, ypač paukštienos, – termiškai neapruoštas produktas, kurį ir laikant, ir ruošiant būtina atskirti nuo gatavų produktų – daržovių, duonos, kitų.
– Kadangi šašlykas priskiriamas sunkiau virškinamiems produktams, derėtų nepamiršti, kad saikas – sveikos mitybos palydovas.
Lietuvos sveikata
Testai apie mitybą ir maistines medžiagas