Paprastoji ieva –
Padus avium MilI. (P. racemosa Gilib.)
Erškėtinių
(Rosaceae) šeimos, 2-10 m aukščio medis arba krūmas. Kamieno žievė
supleišėjusi, nemalonaus specifinio kvapo, jaunų šakučių ruda, su pailgomis
lenticelėmis (karputėmis). Lapai pražanginiai, atvirkščiai kiaušiniški arba
elipsiški, 15 cm ilgio, 7 cm pločio, dantyti, jų viršutinė pusė tamsiai žalia,
matinė, truputį raukšlėta, apatinė – melsvo atspalvio. Žiedai balti, kvapūs,
susitelkę 8-12 cm ilgio gausiažiedėse nusvirusiose kekėse. Vaisius – juodas,
blizgantis, apvalus, sultingas, uogos pavidalo, salstelėjančiai aitrokas, 7-8
mm skersmens kaulavaisis.
Žydi
balandžio-gegužės mėn. Vaisiai prinoksta rugpiūčio mėn.
Auga
miškuose, krūmuose. Paplitusi visoje respublikoje. Dekoratyvi. Vaisiai valgomi,
kitos augalo dalys nuodingos.
Ievos
vaisiuose yra apie 5% cukraus, obuolių ir citrinos rūgščių, iki 172 mg %
vitamino C, pektinų, rauginių medžiagų, eterinio aliejaus. Žievėje (iki 2%),
sėklose (1,5%), taip pat žieduose ir lapuose yra glikozido amigdalino, laisvo
ciano vandenilio (žievėje iki 0,09, lapuose – 0,05%), rauginių medžiagų (žievėje
– iki 3%). Be to, žievėje yra glikozido prulaurazino, žieduose ir lapuose –
kartaus migdolų aliejaus, į kurio sudėtį įeina glikozidas prunazinas,
amoniakas, izoamilaminas, trimetilaminas ir ciano vandenilis.
Vaistams
renkami prinokę, paprastai su vaiskočiais vaisiai (Fructus Padi racemosae).
Džiovinami iš pradžių 40, o vėliau 50 C temperatūroje. Iš 100 kg žalių vaisių
gaunama 37-50 kg sausų. Išdžiūvę vaisiai turi būti rutuliški arba pailgi,
raukšlėti, juodi, dažpai su balkšvu apnašu ir balta dėmele vaiskočio prisegimo
vietoje.
Žievė
(Cortex Padi racemosae) lupama anksti pavasarį, prasidėjus sulčių judėjimui.
Džiovinama kaip ir vaisiai. Išdžiūvusi sumalama į miltelius.
Džiovintuose
vaisiuose drėgmės gali būti ne daugiau kaip 14%, ne visiškai prinokusių vaisių –
ne daugiau kaip 4%, apdegusių džiovinant- ne daugiau kaip 3%, vaiskočių ir
šakelių – ne daugiau kaip 4%, kitų augalų valgomų vaisių – ne daugiau kaip 2%,
kitų augalų dalių – ne daugiau kaip 1%, mineralinių priemaišų – ne daugiau
kaip 0,5%.
Liaudies
medicinoje vaisių antpilas vartojamas akių gleivinėms gydyti, taip pat
viduriuojant.
Veterinarijoje
vaisių (1 : 1) ir žievės (1 : 20) nuovirai vartojami nuo enteritų. Dozė
veršeliams – 200-400 g nuoviro.