+1
-1
0
BūtiniejI fosfolipidai kepenų ligoms gydyti

Sergamumas kepenų ligomis vis auga. Nesaikingas alkoholio vartojimas, ypač nuo jauno amžiaus, sukelia kepenų suriebėjimą, alkoholinį hepatitą, o galiausiai ir cirozę [1]. Taip pat didėja sergamumas virusiniais hepatitais. Pasaulyje užsikrėtusiųjų virusiniu hepatitu B skaičius pasiekė net 400 milijonų. Apie 3 proc. populiacijos yra infekuoti hepatito C virusu [2, 3]. Kepenys yra svarbus mūsų organizmo organas, todėl svarbi ne tik ligų profilaktika, bet ir efektyvus gydymas. Gydymo veiksmingumas priklauso nuo vartojamų preparatų efektyvumo bei ligos stadijos, kuomet pradedamas gydymas.

Standartinis ūmių bei lėtinių kepenų ligų gydymas ne visada yra veiksmingas, taip pat galimos ir nepageidaujamos reakcijos, todėl vis dažniau gydymui renkamasi alternatyvioji medicina [10]. Dažniausiai tokie preparatai yra natūralesni bei turintys mažiau nepageidaujamų reakcijų. Įrodyta,jog gydymas augaliniais preparatais, kaip alternatyvios medicinos metodas, yra efektyvus gydant kepenų ligas, siekiant sumažinti fibrozę, steatozę, ir virusinius hepatitus, bei siekiant apsaugoti kepenų ląsteles nuo pažeidimo [4].

 

Būtinieji fosfolipidai svarbūs

Fosfolipidai – tai esminis ląstelių membranų komponentas. Sergant kepenų ligomis visada pažeidžiamos jų ląstelių membranos ir organoidai,todėl gali sutrikti membraninių fermentų ir receptorių sistemų funkcija bei metabolizmas ląstelėse, sulėtėti kepenų regeneracija. Ląstelių membranų pažeidimą dažniausiai sukelia lipidų peroksidacija [5]. Gydymas būtinaisiais fosfolipidais, gaunamais iš sojų pupelių, yra bene geriausiai ištirtas iš visų alternatyvaus gydymo metodų. Nors būtinieji fosfolipidai neišgydo lėtinių kepenų ligų, jų poveikis ląstelių membranoms lėtina ligų progresavimą bei gerina žmogaus gyvenimo kokybę. Fosfolipidų efektyvumas gydant kepenų ligas įrodytas ne tik dilinoleoylfosfatidilcgolino (DLPC) įsiterpimu į pažeistas membranos sritis, kas pagerina kepenų regeneraciją bei pakeičia endogenines fosfatidilcholino molekules, bet ir padidėjusiu membranų tankumu bei funkcionalumu.

Šių didelės energinės vertės molekulių įsiterpimas (daugiausia į kepenų ląstelių membranas) palengvina pažeisto kepenų audinio regeneraciją. Atliktais in vitro tyrimais nustatyta, jog fosfolipidai pagerina nuo membranos priklausomas ląstelės funkcijas bei pasižymi antioksidacinėmis, uždegimą slopinančiomis, antifibrozinėmis, apoptozę moduliuojančiomis, regeneracinėmis, membraną atkuriančiomis bei apsauginėmis savybėmis [7]. Essentiale forte N sudėtyje esančių būtinųjų fosfolipidų cheminė struktūra atitinka endogeninių fosfolipidų struktūrą ir yra netgi palankesnė, kadangi joje yra daug polinesočiųjų riebalų rūgščių [18]. Jų sudėtyje esančių polinesočiųjų rūgščių dvigubos cis jungtys apsaugo nuo membranų fosfolipidų angliavandenilinių grandinių paralelinio išsidėstymo, todėl sumažėja fosfolipidinių struktūrų tankis, pagerėja medžiagų apykaita.

Essentiale forte N sudėtyje esantys fosfolipidai su prie membranos prisijungusiais fermentais sudaro funkcinius vienetus, kurie gali didinti fermentų aktyvumą ir užtikrinti fiziologinę gyvybiškai svarbių metabolizmo procesų eigą. Fosfolipidai įsijungia į sutrikusį lipidų metabolizmą (reguliuoja lipoproteinų metabolizmą), todėl neutralūs riebalai ir cholesterolis virsta pernešamomis formomis (ypač padidėja didelio tankio lipoproteinų receptorių geba prijungti cholesterolį), susidaro sąlygos jų oksidacijai. Į tulžį išsiskiriantys fosfolipidai mažina tulžies litogeninį indeksą ir ją stabilizuoja [18]. Klinikiniai tyrimai nustatė, jog sojų pupelių fosfolipidai sumažina kepenų ligų simptomus, ypač sergant lėtiniu virusiniu hepatitu, esant suriebėjusioms kepenims bei hepatinei intoksikacijai.

 

Essentiale forte N nauda gydant nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą

Nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga (NSKL) ir alkoholinė kepenų liga (AKL) – tai ligos, turinčios keletą rizikos veiksnių, tokių kaip nutukimas, alkoholio vartojimas bei cukrinis diabetas [6]. Kaip žinoma, dėl kepenų suriebėjimo gali vystytis steatohepatitas, kai kuriais atvejais cirozė ar net vėžys [6]. Nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos pagrindiniai gydymo aspektai – mažinti metabolinį sindromą. Taigi vaistai, galintys paveikti riebalų kaupimąsi kepenyse bei sumažinantys pažeidimą, yra labai svarbūs NSKL, taip pat AKL gydymui. Sojų pupelių fosfolipidai sumažina šių ligų sukeliamus simptomus, kaip antai spaudimo pojūtį dešinėje pošonkaulinėje srityje, dispepsijos reiškinius bei hepatomegaliją [8]. Tai patvirtinta atlikus echoskopiją, kompiuterinės tomografijos tyrimą, ištyrus biocheminius hepatitų citolizės žymenis, detoksikacijos bei klirenso tyrimus, taip pat ištyrus kepenų histologiją [8].

 

Ūmus virusinis hepatitas

Daugumai sergančių ūmiu virusiniu hepatitu pacientų ligos remisija pasiekiama praėjus tam tikram laikui. Tačiau paciento savijauta bei sveikata gali pagerėti per skirtingą laikotarpį, kiekvienam individualiai, priklausomai nuo infekcijos sunkumo, bendros organizmo būklės, imuninės sistemos ir gretutinių ligų. Paskyrus tinkamą gydymą, daugelis sergančių ūmiu hepatitu pacientų pasveiksta, kitiems liga pereina į lėtinę formą, kuri linkusi progresuoti.

Trečdaliui jų per 10–30 metų išsivysto kepenų cirozė arba pirminis kepenų vėžys. Siekiant kuo greičiau atkurti sutrikusias kepenų funkcijas į pagalbą ir pasitelkiami būtinieji fosfolipidai. Klinikiniame tyrime [9] buvo tiriama 60 pacientų, sergančių ūmiu virusiniu B hepatitu. Jie buvo skirti į dvi grupes, kurių viena gavo placebą, kita – 1,8 g būtinųjų fosfolipidų. Po 4 savaičių gydymo 15 iš 30 pa cientų, gavusių būtinuosius fosfolipidus, kraujyje nebuvo rasta HbsAg. Po 6 mėnesių stebėjimo visų kontrolinės grupės pacientų, išskyrus vieną, kraujyje nebuvo rasta HbsAg. Nors ir šis tyrimas įrodė, jog vartojant būtinuosius fosfolipidus pasiekiamas greitesnis pasveikimas bei kituose tyrimuose nustatyti būtinųjų fosfolipidų daromi teigiami biocheminiai pokyčiai pacientams, sergantiems ūmiu virusiniu hepatitu [19, 20, 21], norima labiau ištirti poveikį atsitiktinių imčių kontroliuojamais klinikiniais tyrimais su didesniu tiriamųjų skaičiumi.

 

Lėtinis hepatitas

Nemažai atlikta mokslinių tyrimų, kuriuose buvo vertinama būtinųjų fosfolipidų nauda gydant lėtinį hepatitą [10]. Yano ir bendr. [11] tyrime nustatyta, jog histologiškas hepatocitų membranos pokytis statistiškai reikšmingai pakito tik būtinuosius fosfolipidus gavusiųjų grupėje. Taip pat panašių rezultatų gauta ir tiriant sergančiuosius lėtiniu hepatitu, kurių kraujyje nerandama HBsAg [12]. Pastarajame tyrime visi pacientai buvo gydomi imunosupresiniais vaistais bei placebu ar būtinaisiais fosfolipidais. Moksliniai tyrimai įrodo būtinųjų fosfolipidų, kaip alternatyvaus gydymo būdo, naudą gydant lėtiniu hepatitu sergančius asmenis. Subjektyvūs simptomai, tokie kaip astenija, nuovargis bei klinikiniai požymiai, kaip antai hepatomegalija bei biocheminiai parametrai, nurodantys hepatocitų citolizę, histologinis kepenų tyrimas reikšmingai pakinta vartojant būtinuosius fosfolipidus bei sąlygoja greitesnį sveikimą, taip pat geresnę paciento savijautą [10]. Ilgalaikis gydymas būtinaisiais fosfolipidais skatina kepenų funkcijos susinormalizavimą bei ženkliai sumažėjusį ligos aktyvumą [10].

 

Kepenų cirozė bei hepatinė koma

Nustatyta, jog daugiau pacientų išgyvena ar ilgiau gyvena, lyginant su kontroline grupe, skiriant būtinuosius fosfolipidus kartu su įprastiniu hepatinės komos gydymu, esant prekominei būsenai ar ir komai [13, 14, 15]. Viename tyrime, kuriame dalyvavo 28 sergantys ūmiu virusiniu hepatitu tiriamieji ir 22 sergantys paūmėjusiu lėtiniu hepatitu bei dekompensuota kepenų ciroze pacientai, buvo skiriamas standartinis gydymas, o pusei tiriamųjų 500–1000 mg būtinųjų fosfolipidų per dieną 14 dienų. Grupės sergančiųjų ūminiu hepatitu ir gavusiųjų būtinuosius fosfolipidus išgyvenamumas padidėjo nuo 36,4 proc. iki 64,7 proc., o kuriems buvo nustatytas ir žaibinis hepatitas jau esant lėtiniam paūmėjusiam hepatitui ar kepenų cirozei išgyvenamumas padidėjo nuo 50,5 proc. iki 87,5 proc. [16]. Bruha ir bendr. tyrime vertinant pacientus, sergančius dekompensuota kepenų ciroze, taip pat stebėtas pailgėjęs išgyvenamumas bei sumažėjusi encefalopatija vartojusiems būtinuosius fosfolipidus [17]. Panašių tyrimų yra atlikta ir daugiau, kurie nurodo būtinųjų fosfolipidų naudą ne tik mažinant simptomus, bet ir padedant prailginti išgyvenamumą asmenims, sergantiems kepenų ciroze ar hepatine koma. Būtinųjų fosfolipidų vartojimas apsaugo, gydo bei padeda regeneruoti hepatocitų membranoms, pažeistoms toksinių veiksnių, uždegimo, alerginių reakcijų ar autoimuninių procesų. Taip pat stebėtas ryškus sojų pupelių fosfolipidų sukeliamas antifibrogeninis poveikis. Essentiale forte N rekomenduojama vartoti ūminiam ir lėtiniam hepatitui, hepatinei komai, riebalinei kepenų distrofijai ir kepenų cirozei, toksiniam ir medikamentiniam kepenų pažeidimui gydyti.

Parengė prof. dr. J. Kondrackienė

LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALAS, EKSPERTŲ REKOMENDACIJOS 2016/2017 2