Nikturija (šlapinimasis naktį) yra vienas dažniau­sių ir labiausiai varginančių gėrybinės prostatos hiperplazijos požymių. Suprantama, kad nikturija blogina gyvenimo kokybę, mažina vyro seksualinį pajėgumą ir pan.

 

Logiška manyti, kad veiksmingai gydant GPH įvai­riais vaistais (alfaadrenoblokatoriais, 5-α-reduktazės inhibitoriais, augaliniais preparatais ir kt.), nikturi­jos dažnumas turėtų mažėti. Deja, klinikiniai tyri­mai rodo, kad nikturija yra santykinai labai atspari gydymui bet kurios grupės vaistais.

 

Pasirodo, kad nikturija neretai priklauso ne tik nuo GPH, bet ir nuo kitų lydinčių sindromų ar ligų – dirglios šlapimo pūslės (angl. “overactive blad­der”), uždegimo (aseptinio ar infekcinio) ir pan. Todėl mokslinėje literatūroje galima rasti įvairiausių nikturijos gydymo “bandymų”, pvz., intranazaliniu desmopresinu (užpakalinės hipofizės dalies hormo­nu), cholinoblokatoriais tolterodinu ir oksibutininu, antiepileptiniu vaistu karbamazepinu, antidepresan­tu doksepinu, botulino injekcijomis ir kt.

Paskutiniuoju metu nemažai rašoma, kad nakčiai skiriami nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, pvz., diklofenakas, veiksmingai (ir labiau už kitus vaistus) slopina nikturiją ir naktinę poliuriją. Šio ty­rimo (žr. literatūros sąrašą) autoriai net pasiskelbė šio gydymo metodo novatoriais (1).

 

Doc. V. Lapinskas

VU Šeimos medicinos Centras

 “Nauja yra gerai pamiršta sena”. Visuotinai žino­ma, kad nesteroidinės priešuždegiminės medžiagos slopina natrio ir vandens reabsorbciją, vadinasi, su­laiko skysčius ir druską organizme. Jų veikimo me­chanizmas aiškinamas prostaglandinų sintezės slo­pinimu.

 

Audinių hormonai, prostaglandinai, buvo pirmą kartą rasti prostatoje (nuo to ir gavo savo pavadini­mą). Žinoma, kad prostaglandinai, ypač PGE ir PGF didina m.detrusor tonusą ir skatina šlapinimąsi. Prostaglandinai taip pat didina natrio ir vandens iš­skyrimą per inkstus bei didina diurezę. Logiška, kad nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai (NPUV) slopina m.detrusor tonusą ir slopina diurezę. Beje, moksliniuose šaltiniuose taip pat nurodoma, kad NPUV slopina BPH progresavimą (3).

 

Taigi, NPUV turėtų veiksmingai slopinti nikturi­ją. Literatūroje minimi ne tiktai diklofenakas, bet ir indometacinas, loksoprofenas, ketoprofenas ir kai kurie kiti (2). Tačiau verta prisiminti keletą svarbių detalių.

Pirma, vaistus reiktų gerti vakare. Antra, derėtų skirti tik trumpo veikimo vaistų formas (pvz., trum­po veikimo Dicloberl 50 mg tablečių arba žvakučių), nes tik “naktinis” diurezės slopinimas yra pageidauti­nas. Trečia, BPH sergantys vyrai (ypač vyresnio am­žiaus) neretai turi ir padidėjusį kraujospūdį. Kadangi NPUV gali slopinti kartu vartojamų antihipertenzi­nių vaistų efektyvumą, vertėtų ryte (ir ne tik!) pasi­tikrinti kraujospūdį. Mat, senyvo amžiaus pacientus mirtis dėl insulto ar miokardo infarkto dažniausiai ištinka anksti ryte (tuo metu būna didžiausias krau­jospūdis ir kraujagyslių tonusas bei mažiausias fibri­nolizinės sistemos aktyvumas). Nederėtų užmiršti ir ilgalaikio gydymo NPUV poveikio inkstų funkcijai. Pagaliau, toli gražu ne visi NPUV slopina nikturiją. Yra nemažai duomenų, kad tiaprofeno rūgštis netgi provokuoja cistito požymius.

Ir dar: neverta užmiršti, kad NPUV vartojimo nik­turijai slopinti ilgalaikiai tyrimai neatlikti.

 

Literatūra:

1. Addla SK, Adeyoju AB, Neilson D, O’Reilly P. Diclofenac for treatment of nocturia caused by nocturnal polyuria: a prospective, randomised, double-blind, placebo-controlled crossover study. Eur Urol. 2006 Apr;49(4):720-5.

2. Araki T, Yokohama T, Kumon H. Effectiveness of a Nonsteroi­dal Anti-inflammatory Drug for Nocturia on Patients with Benign Prostatic Hyperplasia: A Prospective Non-Randomized Study of Loxoprofen Sodium Once Daily Before Sleeping. Acta Med Okaya­ma, 2004;58(1):45-49.

3. Sauver St J et al. Protective Association between Nonsteroidal Antiinflammatory Drug Use and Measures of Benign Prostatic Hy­perplasia. Am J Epidemiol 2006;164:760-768.