Jei nepavyktų išvengti traumų

Aktyvaus poilsio mėgėjai dažniausiai renkasi keliones, kurioms būdingas nemažas fizinis krūvis (kalnų slidinėjimas ar kopimas į kalnus, kelionės dviračiais, žygis pėsčiomis ir kt.). Reguliariai sportuojantys žmonės puikiai žino, kaip išvengti traumų, tuo tarpu tinkamai nepasiruošusiam naujokui gali kilti įvairių problemų. Žinoma, kartais ir patyrusius sportininkus ištinka įvairios nesėkmės, kurias lydi traumos – raiščių patempimai, raumenų sumušimai ar plyšimai, panirimai, išnirimai ir plyšimai ir kt.

Daugumos traumų priežastis – netinkamas pasiruošimas fiziniam krūviui, kūno sandaros ypatumai, ištvermės stoka. Dauguma žmonių, pirmą kartą aktyviai ilsėdamiesi, jau kelionės pradžioje patiria įvairių traumų.

Dažniausios traumos yra šios:

  • Įvairių kūno vietų sumušimai, dėl kurių kraujas išsilieja po oda, į raumenis ir sąnarius.      
  •  Raumenų skausmai po didelio fizinio krūvio.Jie atsiranda dėl rūgščių medžiagų apykaitos produktų sankaupų raumenyse.
  •  Mėšlungis.Tai – raumenų pervargimo požymis.
  •  Raiščių (kulkšnų, kelio, riešo ar peties) patempima.
  • Sąnarių, raumenų ar kitokie traumos sąlygoti skausmai. Kaip galima mažinamas sąnariui tenkantis krūvis. Jei fizinės priemonės neveiksmingos, skiriami vaistai.

Teikti pirmąją pagalbą, esant minkštųjų audinių traumoms, rekomenduojame pagal tarptautinę PRICES-MM (pavadinimą sudaro pirmosios angliškų žodžių „protect“, „rest“, „ice“, „compress“, „elevation“, „medication“, „motion“) metodiką.

Apsauga (angl. „protect“) – pasirūpinkite traumų profilaktika. Pasirūpinkite tinkamą avalyne ir sportiniu inventoriumi.

Apsauginėms priemonėms priklauso apšilimas, tempimo pratimai, atitinkami įtvarai ir pan.

Kodėl apšilimas yra toks svarbus?

Dažniausios traumos yra raiščių (čiurnos, kelio, peties sąnario, riešo ir pan.) patempimai.

Atsakymas į klausimą „Kodėl jie daug dažnesni neapšilus“ yra paprastas: sausgyslių ir raiščių mityba yra labai menka, jie daugiausia gauna mitybą difuzijos (iš aplinkinių audinių, pirmiausia, raumenų) būdu. Taigi, mankštindami raumenis, kartu gerinate raiščių ir sausgyslių mitybą bei apsaugote pastaruosius nuo traumų.

Šiuo požiūriu raumenų ir raiščių (o tai dar svarbiau) tempimas prieš fizinį krūvį yra labai pageidautinas.

Kaip įtvarai apsaugo nuo traumų?

Įtvarus kaip taisyklė naudoja jau praeityje patyrę traumas asmenys, tačiau jie neretai praverčia ir profilaktikai „pirmakarčiams“. Tinkamai parinkti čiurnos, kelio, peties įtvarai saugo sąnarį, apriboja judesių amplitudę, mažina raiščiams, sąnariams ar sausgylėms tenkantį krūvį, be to, šildo.

Nuimkite įtvarą po fizinio krūvio, jis nebus reikalingas iki kitos treniruotės.

PASTABA. NEĮPRASKITE DEVĖTI ĮTVARUS NUOLATOS, DIENOMIS AR SAVAITĖMIS.

Tokiu būdu „atpratinsite“ raumenis ir raiščius nuo darbo.

Ramybė (angl. „rest“) – ribokite pažeistos vietos apkrovimą ne trumpiau kaip 24 val..

Netausojant pažeisto sąnario ar raumens, gali būti toliau pažeidžiami audiniai, atsinaujinti kraujavimas į sąnario ertmę ir pan.

Susitaikykite su mintimi, kad kurį laiką teks priverstinai pailsėti. Jei traumą patyręs žmogus bandytų toliau tęsti fizinį darbą, tai grėstų ne tik didesne trauma ir rimtesnėmis jos pasekmėmis (pvz., sausgyslių trūkimu ar raumens plyšimu), bet ir ūmaus proceso perėjimo į lėtinę formą.

Šaltis /ledas/ (angl. „ice“) – pirmąsias 48 val. po traumos ant pažeistosios vietos dedamo ledo, įvynioto į maišelį ar rankšluostį. Tai sumažina tinimą ir skausmą. Ledo aplikacijos trukmė – 10-20 min., galime kartoti kas 2-4 val.

Pastaba. Nedėkite ledo ar kitos šaldančios medžiagos tiesiog ant odos.

Nelaikykite ilgiau kaip 20 min.

Nesant ledo, pažeistą vietą galima šaldyti šaltu tekančiu vandeniu.

NEŠILDYKITE PAŽEISTOS VIETOS!

Suspaudimas (angl. „compression“) ir sutvirtinimas (angl. „support“)– traumuotą sąnarį ar raištį sutvirtinkite bintu ar įtvaru.

Pakėlimas (angl. „elevation“) – tinimui sumažinti stenkitės pažeistą galūnę laikyti pakeltą; traumuotą galūnę miegant padėkite ant aukštesnės pagalvėlės.

Medikamentinis gydymas (angl. „medication“)

Traumą beveik visada lydi skausmas ir prasidedantis audinių uždegimas. Raumenų, sausgyslių, raiščių ir kitų minkštųjų audinių skausmui ir uždegimui malšinti vartojami įvairūs nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) tepalai ar geliai, pvz., fastum/9975″>Fastum, turintis ketoprofeno. fastum/9975″>Fastum veiklioji medžiaga greitai ir giliai prasiskverbia į uždegimo židinį, slopina skausmą ir uždegimą. fastum/9975″>Fastum pagrindas yra hidroksialkoholinis gelis, todėl jis vėsina, greitai išdžiūsta, nepalieka riebalinių dėmių, netepa drabužių ar patalynės.

Dėl savo veiksmingumo fastum/9975″>Fastum yra itin vertinamas profesionaliajame sporte. Jį naudoja Lietuvos vyrų ir moterų krepšinio, vyrų futbolo komandos ir kt. rinktinių nariai.

fastum/9975″>Fastum gelį patogu vartoti. Jis vartojamas du kartus per dieną, išspaudžiant po 3-5 cm gelio juostelės ir švelniai įtrinamas į odą.

Kitokios sudėties, bet taip pat veiksmingas yra lioton/5359″>Lioton 1000 gelis (veiklioji medžiaga – heparinas). Jis mažina uždegimą ir pagreitina kraujosruvų rezobciją bei audinių gijimą.

Liotonas vartojamas taip pat kaip ir fastum/9975″>Fastum.

Kadangi geliuose yra spirito, netepkite jų ant pažeistos odos ar gleivinių.

PATYRĘ TRAUMĄ NEVARTOKITE ŠILDANČIŲ TEPALŲ SKAUSMUI SLOPINTI!

Esant stipresniam skausmui, galima skirti NVNU į vidų, pvz., Dolmen (tarptautinis pavadinimas – deksketoprofenas) tablečių arba granulių. Lyginant su kitais NVNU, Dolmen veikia greitai (išgėrus tabletę „ant tuščio skrandžio“,didžiausia veikliosios medžiagos koncentracija kraujyje susidaro jau po 15-30 min.), stipriai slopina skausmą ir uždegimą. Maksimali paros dozė yra 3 tabletės arba 3 granulių pripildyti maišeliai (po 25 mg).

Mankštinimasis (angl. „motion“)

Jeigu trauma nedidelė (!), po 24 val. galima atsargiai pradėti mankštintis. Jeigu turite galimybių, kreipkitės į gydytoją dėl papildomų gydymo (pvz., fizio- ar kineziterapijos) priemonių. Pastarosios priemonės pagreitina pažeistų audinių atsistatymą.

Kreiptis į gydytoją būtina ir tais atvejais, jeigu trauma buvo sunki ar įtariate lūžimą, išnirimą ir pan.