+1
-0
+1
Kurį nereceptinį vaistą nuo peršalimo pasiūlyti?

Atšalus orams ne vienas ima skųstis peršalimo simptomais. Žiemą ši bėda – beveik kasdienybė, dažnoje šeimoje perserga užsikrėtę vienas nuo kito visi šeimos nariai. Šie pacientai pirmiausia kreipiasi į vaistinę ir čia ieško priemonių palengvinti slogai, sumažinti varginančiam kosuliui ir kitiems peršalimo simptomams. Vaistininkas, įvertinęs būklę, turi nuspręsti, ar gali pasiūlyti nereceptinių vaistų ir taip padėti malšinti simptomus, ar visgi turi rekomenduoti apsilankyti pas gydytoją. Jei galima padėti klientui nesikreipiant pas gydytoją, labai svarbu pasiūlyti veiksmingą priemonę. Visame pasaulyje pirmos eilės priemonės peršalimo simptomams malšinti yra WICK prekės ženklo produktai [1]. Lietuvoje jau kurį laiką pacientams prieinamos WICK prekės ženklo priemonės nuo kosulio, peršalimo, kaip antai: Dioppex ir TriFlunex karštieji gėrimai, Sinex nosies purškalas bei ExPexin sirupas atsikosėjimui lengvinti.

1890 m. Amerikos vaistininko Landsfordo Ričardsono įsteigta įmonė VICKS savo produkciją (ženklinamą kaip VICKS arba WICK) parduoda įvairiose pasaulio šalyse, įskaitant Europą ir JAV. Milijonų viso pasaulio žmonių pasitikėjimas pavertė WICK labiausiai parduodamų vaistų nuo kosulio ir peršalimo prekių ženklu. Tai, kad prekės ženklas išliko tokį ilgą laiką, rodo, kaip labai juo pasitiki klientai ir kokios veiksmingos šios priemonės kovojant su peršalimo simptomais. Būtent žmonių pasitikėjimas pavertė WICK labiausiai parduodamu vaistų nuo kosulio ir peršalimo prekių ženklu [1]. WICK sudėtyje yra klasikinių cheminių junginių bei augalinių medžiagų, šie vaistai veiksmingai malšina peršalimo ir kosulio simptomus, norint jų įsigyti, nereikia recepto.

Peršalimas ir gripas – ligas gydyti ar kontroliuoti?

Peršalimas ir gripas dažnai painiojami. Abi ligas sukelia virusai, tačiau toli gražu ne tie patys. Gripo sukėlėjas – gripo virusas, jis yra trijų tipų – A, B ir C, pagal juose esančius baltymus skiriami į dar smulkesnius tipus [2]. A tipo virusas yra labiausiai užkrečiamas, dėl to – labiausiai paplitęs, labiau būdingas gyvūnams, bet žmonės taip pat serga jo sukelta liga. A tipo virusas turi du baltymus H – hialuronidazę ir N – neuraminidazę, pagal kuriuos ir sudaromi viruso pavadinimai (pvz., garsusis ispaniškasis H1N1). B tipo virusai būdingi tik žmonėms, tačiau jie nėra tokie dažni, o C tipo – būdingas ir žmonėms, ir gyvūnams, tačiau juo užsikrečiama gana retai. Peršalimą sukelia kiti virusai – respiracinis sincitijaus virusas, rinovirusai, paragripo virusai, jų rūšių yra gausybė, todėl kol kas pasiskiepyti nuo paprasto peršalimo nėra įmanoma. Gripui būdinga staigi pradžia, kartais ligos pradžią žmogus atsimena valandų tikslumu. Gripas paprastai prasideda nuovargiu, galvos, raumenų, sąnarių skausmu, viso kūno silpnumu, febriliu karščiavimu, kuris tęsiasi 3–4 dienas, vargina šaltkrėtis. Ir tik po dienos ar net dviejų pacientui prasideda sloga, ima skaudėti gerklę, pradedama kosėti. Kosulys dažnai būna sausas, labai varginantis, įkyrus, sunkiausias – antrą ar trečią ligos dieną. Peršalimas paprastai prasideda nuo slogos, kosulio, čiaudulio, tik vėliau imamas jausti nuovargis, bendras silpnumas. Susirgus peršalimu, pirmiausia pasireiškia vietiniai simptomai: skauda gerklę, vargina sloga, ašaroja akys, o temperatūra retai pakyla daugiau 37,5° C. Jei virusinė infekcija, sukėlusi peršalimą, tęsiasi ilgiau, ligoniui pasireiškia sunkesni bendriniai simptomai: vargina didesnis silpnumas, gali prisidėti ir raumenų, sąnarių skausmas. Gripas dažniausiai vargina apie savaitę, o nuo peršalimo teisingai gydantis galima pasveikti ir per tris–keturias dienas. Norint apsisaugoti nuo gripo būtina kasmet skiepytis tais metais sukurta gripo vakcina. Pasiskiepiję liga suserga rečiau, o jei ir užsikrečia, ligos eiga būna lengvesnė, greitesnė, rečiau vystosi komplikacijos. Nuo peršalimo apsisaugoti padeda bendras organizmo stiprinimas. Dar vasarą reikia pradėti grūdintis, sveikai maitintis, sportuoti. Laboratoriniais tyrimais diagnozavus gripą, gali būti vartojami specialūs antivirusiniai vaistai, tačiau juos turėtų skirti gydytojas.

Jau susirgus svarbu neleisti išsivystyti komplikacijoms. O kiekvienam ligoniui svarbiausia gera simptomų kontrolė, t. y. kosulio, slogos, galvos, gerklės skausmo malšinimas, temperatūros, nosies užgulimo mažinimas. Idealu, jei pacientas gali vartoti vieną preparatą, pasižymintį visomis šiomis savybėmis. Toks nereceptinis vaistinis preparatas yra Dioppex. Jo sudėtyje yra 1000 mg paracetamolio ir 12,2 mg fenilefrino hidrochlorido. Vaistą galima vartoti ir dirbančiam žmogui, jis nemigdo ir neveikia gebėjimo vairuoti ir valdyti mechanizmus. Dioppex sudėtyje esantis paracetamolis sukelia skausmą malšinantį ir uždegimą mažinantį poveikį, kuris, kaip manoma, gali būti susijęs su prostaglandinų sintezės slopinimu centrinėje nervų sistemoje. Fenilefrinas yra postsinapsinių alfa receptorių agonistas, pasižymintis mažu kardioselektyvių beta receptorių afinitetu ir minimaliu centriniu stimuliuojančiu poveikiu. Tai yra gerai žinomas dekongestantas, kuris, sutraukdamas kraujagysles, mažina edemą ir nosies užgulimą, taip slopindamas ir slogos simptomus [3]. Kitas WICK prekės ženklo siūlomas preparatas – TriFlunex milteliai tirpalui. Jo sudėtis kiek kitokia: viename paketėlyje yra 500 mg paracetamolio, 200 mg gvajfenezino, 10 mg fenilefrino hidrochlorido. Šis karštasis gėrimas yra indikuojamas ne tik trumpalaikiam peršalimo ir gripo simptomų, kurie pasireiškia lengvo ar vidutinio intensyvumo skausmu, karščiavimu, šaltkrėčiu, nosies užgulimu, malšinimui, bet dėl sudėtyje esančio gvajfenezino yra veiksmingas ir atsikosėjimui lengvinti. Nustatyta, jog gvajfenezinas veikia stimuliuodamas skrandžio gleivinėje esančius receptorius ir taip sukeldamas sekreciją kvėpavimo takuose; tai padidina bronchų sekreto apimtį ir sumažina jo klampumą. Mažesnis sekreto klampumas skatina gleivių pasišalinimą ir mažina bronchų dirginimą.

TriFlunex yra vienintelis karštas gėrimas visose Baltijos šalyse, kuris malšina pacientus ypač varginantį ir daug nerimo keliantį gilųjį (krūtininį) kosulį. Jo sudėtyje yra ir fenilefrino hidrochlorido, o jis, kaip jau aptarta, veikia kaip dekongestantas, mažinantis nosies paburkimą, taip slopindamas slogą. Dioppex tirpalas rekomenduotinas peršalusiam ar gripu sergančiam pacientui, kurio pagrindiniai skundai yra varvanti nosis ir varginantis karščiavimas, galvos, kaulų skausmas – šio preparato sudėtyje yra daugiau paracetamolio, todėl jo užteks pavartoti tik du kartus per parą. Jei pacientas skundžiasi daugiau simptomų – be karščiavimo, bendro negalavimo, slogos, gerklės ir galvos skausmo, dar nurodo ir varginantį kosulį, tikslinga jam rekomenduoti TriFlunex karštąjį gėrimą – jis vienintelis toks rinkoje esantis preparatas, malšinantis ir gilųjį kosulį bei turintis gvajfenezino – lengvinančio atsikosėjimą.

Kai vargina tik sloga

Kartais pasveikus nuo peršalimo, sukontroliavus temperatūrą bei kitus simptomus, išlieka ilgai varginanti sloga. Nosis varva pasilenkus rašyti, dirbant kompiuteriu, sloga sukelia nemažai problemų atliekant kasdienius darbus – pavyzdžiui, vairuojant. Ką jau kalbėti apie nemalonią savijautą svarbiuose darbo ar studijų susitikimuose. Todėl ne vie – nas užsuka į vaistinę ieškodamas pagalbos numalšinti slogai. Jei nėra kitų peršalimo simptomų, tik varvanti nosis, neverta vartoti sisteminių vaistų, kurie daro poveikį visam organizmui, tokiam pacientui tikslinga rekomenduoti vietiškai veikiančių dekongestantų. Pacientui patogiau vartoti greitai pradedantį veikti preparatą ir vartoti jį kuo rečiau – taigi reikia, kad vaistas veiktų kuo ilgiau. WICK prekės ženklo nosies purškalas Sinex pasižymi būtent šiomis savybėmis. Viename jo išpurškime apytikriai yra 25 mikrogramai oksimetazolino hidrochlorido, todėl suaugusiesiems jo pakanka įpurkšti 1–2 kartus į kiekvieną nosies šnervę ir vartoti ne daugiau kaip 2–3 kartus per parą. Šis preparatas naudingas kiekvienoje namų vaistinėlėje, nes jį vartoti gali ir vaikai nuo 6 metų. Labai dažnai būtent dėl sekreto, kuris nuteka iš nosies į nosiaryklę, yra dirginami kvėpavimo takai, žmogus daug, sausai kosėja. Toks kosulys labai vargina, o slopinti jo negalima – sekretą reikia iškosėti. Tačiau kosčiojimas, kuris išlieka tik dėl slogos, yra itin nemalonus, sunku susikaupti dirbti tiek pačiam kosėjančiam, tiek jo kolegoms. Sloguojant labai sunku užmigti, miegant kvėpuojama per burną, dėl to papildomai sausėja gleivinės, o rytą pabundama nepailsėjus. Todėl tokio banalaus simptomo kaip sloga kontrolė yra itin svarbi. Žinoma, veiksmingos ir nemedikamentinės priemonės – karštas dušas prieš miegą, miegojimas aukštai pakelta galva, bet darbo dieną ir apskritai tam, kad nesumažėtų gyvenimo kokybė,verta rekomenduoti sloguojančiam žmogui efektyvių nosies paburkimą mažinančių priemonių. Sinex sudėtyje esantis oksimetazolinas yra tiesioginio poveikio simpatomimetinis aminas. Jis aktyvina alfa adrenerginius receptorius, esančius nosies gleivinės kraujagyslėse, ir jas sutraukia, taip sumažindamas gleivinės paburkimą. Vaisto veikimas prasideda per keletą minučių ir trunka 6–8 valandas. Svarbu tai, kad, pavartojus vaisto į nosį, kliniškai reikšmingos oksimetazolino hidrochlorido absorbcijos nėra.

Kosulys ir jo sukeliamas diskomfortas

Varginantis, įkyrus, ypač sausas kosulys yra daugelio peršalimų palydovas. Jam palengvinti naudinga gerti daug šiltų skysčių, ypač žolelių arbatų. Kuo daugiau skysčių žmogus suvartoja, tuo skystesnės gleivės jo kvėpavimo takuose. Tačiau dirbančiam žmogui, kuris neturi galimybės praleisti savaitės kitos namuose ilsintis ir gydantis peršalimą, ne visada pavyksta suvartoti netgi adekvataus rekomenduojamo paros skysčių kiekio, ką jau kalbėti apie tai, kad gydantis rekomenduojama dozė ženkliai padidėja. Todėl dažnai ieškoma medicininių preparatų, padedančių gydyti kosulį. Nuo seno mūsų šalyje įprasta gydant šį simptomą labiausiai pasitikėti sirupais. Tai nėra neteisingas požiūris, tačiau būtina pasirinkti tinkamą sirupą. Ieškant geriausio preparato, kuris skystintų sekretą bei palengvintų atsikosėjimą peršalus, sergant į gripą panašiomis ligomis ar ūminiu bronchitu, ne vienas išbando labai įvairių preparatų. WICK kompanija siūlo atsikosėjimą lengvinantį sirupą ExPexin. Jo sudėtyje yra gvajfenezino – gvajakolio glicerolio eterio. Ši medžiaga yra priskiriama ekspektorantų – atsikosėjimą skatinančių vaistų – terapinei grupei. Ji skirtina tiems pacientams, kuriuos vargina lėtinis, sausas kosulys. Tyrimuose, skiriant gvajfenezino pacientams, sergantiems lėtiniu bronchitu, nustatyta, kad jis skatina kvėpavimo takų sekreciją (paveikdamas apimtį ir sekrecijos pobūdį), taip pat palengvina išskyrų atkosėjimą ir ženkliai sumažina kosulio dažnumą.

Apibendrinimas

Peršalimas ir gripas yra sezoninės ligos, kurios labai vargina sergančiuosius, mažina jų darbingumą ir dėl galimų komplikacijų turi būti kuo greičiau suvaldytos. Priklausomai nuo to, kokie simptomai vargina pacientą, būtina jam rekomenduoti tinkamiausią vaistą. Esant dideliam pasirinkimui verta rinktis seniai rinkoje esančias ir pardavimais pirmaujančias WICK priemones. Kiekvienam pacientui galima pasiūlyti individualius WICK linijos preparatus: jei vargina bendrinis negalavimas, sloga karščiavimas, tačiau nėra kosulio, tikslinga rinktis Dioppex tirpalą. Jei kartu yra kosulys, pacientui verta pasiūlyti TriFlunex karštą gėrimą, kuris vienintelis Baltijos šalyse slopina net 6 peršalimo simptomus, tarp jų ir krūtininį kosulį. Jei pacientas skundžiasi tik sloga – rekomenduokite jam purškalą, kurį pakanka vartoti du–tris kartus per dieną – Sinex. O tuos, kurie skundžiasi varginančiu, sausu kosuliu, gydykite ExPexin sirupu, kuris lengvina atsikosėjimą, skatindamas kvėpavimo takų sekreciją, bei mažina diskomfortą, kurį sukelia susiaurėję kvėpavimo takai.

Parengė gyd. S. Stankevičiūtė

Šaltinis: „Farmacija ir laikas”