+2
-0
+2
Minkštųjų audinių traumos gydymo principai ir taktika

Vienas būdingų šiuolaikinės visuomenės bruožų – didėjantis rekreacinis ir sportinis aktyvumas. Jis neišvengiamai susijęs su traumų dažnėjimu. Paprastai nuo traumų nukenčia skeleto-raumenų sistema, ypač kojos (keliai, čiurnos) ir rankos (petys, alkūnė, riešas, plaštaka): pažeidžiami raumenys, kaulai, sąnariai, raiščiai ir sausgyslės. Tyrimai rodo, kad minkštųjų audinių (raumenų, raiščių ir sausgyslių) pažeidimai vyrauja skeleto-raumenų sistemos traumų statistikos struktūroje. Kliniškai minkštųjų audinių traumos (MAT) skiriamos į ūmines ir lėtines. Iš ūminių – dažniausi sausgyslių patempimai ir raumenų pertempimai, plyšimai, iš lėtinių – tendinitas. Plyšimų būna įvairaus sunkumo – nuo nedidelių, dalinių įplyšimų iki visiško perplyšimo ir nutrūkimo, reikalingo chirurginio gydymo Dažniausia lėtinio pažeidimo priežastis – pasikartojanti mikrotrauma, kitos priežastys – su amžiumi, senėjimu susiję degeneraciniai kojų ir rankų sausgyslių (ypač didžiųjų) pakitimai, predisponuojantys skausmingus jų pažeidimus.

Gydymo principai

Skausmas – būdingiausias ir labiausiai varginantis MAT simptomas. Įrodyta, kad trauminis skausmas iš dalies susijęs su uždegimo kilmės organizmo atsaku į udinių pažeidimą, taigi trauminis pažeidimas visada turi uždegimo komponentą. Šio teiginio pagrįstumą įrodo ir tai, kad uždegimą slopinantys vaistai veiksmingai mažina trauminį skausmą, audinių patinimą, paraudimą, gerina sužalotos galūnės funkciją. MAT gydymas priklauso nuo pažeidimo sunkumo, lokalizacijos, bendros paciento būklės. Audinių pažeidimai sugyja efektyviau ir greičiau, jei taikomas kompleksas nefarmakologinių ir medikamentinių priemonių:

  • nemedikamentinės priemonės (šaltis, ramybė, imobilizacija, kraujavimo stabdymas ir kt.);
  • vaistai: vietinio poveikio ir sisteminiai analgetikai, uždegimą slopinantys vaistai, iritantai, heparino preparatai ir kt.;
  • chirurginis gydymas (jei reikia);
  • pažeidimų chronizacijos profilaktika, reabilitacija.

RICE principas

RICE principu paremtas gydymas taikomas esant lengvai arba vidutinio sunkumo MAT (patempimui, įplyšimui, sumušimui): R (angl. rest – ramybė): pažeistai galūnei 24–48 val. suteikiama ramybė (imobilizacija, įtvaras, ramentai ir kt.); I (ice – ledas, šaltis): lokalus šaltis pirmąsias 48 val. po traumos aplikuojant pažeidimo vietoje po 20 min. kas valandą ne miego metu; C (compression – spaudimas): jei reikia, atliekamas pažeistos galūnės, sąnario suveržimas, imobilizacija; E (elevation – pakėlimas): sužeista kūno dalis (galūnė ar kt.) pakeliama aukščiau širdies lygio. Skausmą ir uždegimą slopinantys vaistai Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) yra vieni dažniausiai klinikinėje praktikoje vartojamų medikamentų. Vien Jungtinėse Amerikos Valstijose kasmet suvartojama per 30 mln. įvairių NVNU tablečių. Manoma, kad tikrieji NVNU vartojimo mastai yra dar didesni, nes dalis NVNU įsigyjama be recepto.

NVNU veikia greitai, yra efektyvūs ir palyginti saugūs, todėl daugeliu atvejų pirmiausia pasirenkami gydant skausmu ir uždegimu pasireiškiančias ligas ir būkles:

  • lėtinio apatinės nugaros dalies skausmo sindromą;
  • artritą;
  • miozitą;
  • galvos, dantų ar ginekologinį skausmą;
  • trauminį ir pooperacinį skausmą.

NVNU skausmą ir uždegimą slopinantis poveikis susijęs su prostaglandinų, dalyvaujančių uždegimo reakcijose, sintezės slopinimu blokuojant specifinius fermentus – ciklooksigenazes 1 ir 2 (COX-1 ir COX-2). Dabar Vakarų šalių medicinos literatūroje (ypač amerikiečių) atsirado dar vienas terminas: neaspirininiai NVNU. Tuo norima atskirti NVNU nuo aspirino, kuris taip pat malšina skausmą bei uždegimą, bet dabar dažnai vartojamas ne uždegimui slopinti, o kaip antiagregantas, antitrombozinis vaistas. Visų NVNU uždegimą ir skausmą slopinantis poveikis yra panašus, skiriasi tik farmakokinetikos savybės, saugumo profilis. Patikimų tyrimų, kuriuose būtų palygintas įvairių NVNU uždegimą ir skausmą slopinančio poveikio stiprumas, nėra atlikta.

Deksketoprofenas: greitas ir stiprus poveikis

Dabar klinikinėje praktikoje vartojami keliolika NVNU. Gydant ūminį potrauminį ar kitos kilmės trumpalaikį skausmą (dantų, galvos, menstruacijų) pasirinktiniai galėtų būti NVNU, kurie pradeda veikti greitai, veikia stipriai analgeziškai,o nutraukus vartojimą, greitai pašalinami iš organizmo. Vienas tokių vaistų – deksketoprofenas (Dolmen). Tai anksčiau populiaraus NVNU ketoprofeno darinys, aktyvusis S(+) enantiomeras. Ikiklinikiniai ir klinikiniai tyrimai parodė,kad deksketoprofenas:

  • reikšmingai saugesnis virškinimo traktui ir
  • apie du kartus veiksmingesnis nei ketoprofenas.

Deksketoprofenas pasižymi dvejopu – centriniu ir periferiniu – poveikiu: malšina skausmą, slopina uždegimą, audinių edemą, mažina periferinę nervų laidų ir receptorių sensitizaciją (jaudrumą). Tyrimai parodė, kad deksketoprofenas skausmą ir uždegimą slopina ne mažiau nei kiti NVNU, be to, daugeliu atvejų veikia greičiau:

  • efektyviai malšina odontogeninį skausmą ir skausmą po dantų (įskaitant krūminių dantų) ekstrakcijos;
  • deksketoprofenas, skiriamas 10–50 mg dozėmis, efektyviau nei placebas per 4–6 val. 50 proc. nuslopina pooperacinį skausmą;
  • du atsitiktinių imčių dvigubai akli klinikiniai tyrimai parodė, kad lėtinį artrito sukeltą skausmą 25 mg deksketoprofeno slopino taip pat efektyviai kaip ir 150 mg diklofenako.

Klinikinėje praktikoje vartojamas geriamasis deksketoprofenas (plėvelė dengtos tabletės ir granulės geriamajam tirpalui paruošti) ir injekcijomis (amp. 50 mg/2 ml). Geriamasis Deksketoprofenas (Dolmen tabletės, granulės)

Geriamasis deksketoprofeno trometamolis (kapsulės) panoksta savo pirmtaką ketoprofeną svarbiausiais farmakokinetikos parametrais:

  • greičiau ir net 100 kartų geriau rezorbuojamas iš virškinimo trakto;
  • maksimali aktyviosios medžiagos plazmos koncentracija būna reikšmingai didesnė ir greičiau pasiekiama nei vartojant ketoprofeno.

Skiriant pakartotines deksketoprofeno trometamolio dozes vaisto farmakokinetikos parametrai išlieka tokie pat, kaip ir po pirmosios dozės. Tai rodo, kad deksketoprofenas nesikumuliuoja, nesikaupia organizme. Injekcinis deksketoprofenas Tyrimų duomenimis, 25–50 mg injekcinio deksketoprofeno ne mažiau veiksmingai malšina skausmą kaip 100 mg ketoprofeno, 100 mg tramadolio ar 75 mg diklofenako 2 x d. Deksketoprofenas injekcijomis ir kapsulėmis labiau sumažino stipriam skausmui numalšinti reikalingą morfino dozę (poreikį) nei 75 mg diklofenako, skiriamo 2 kartus per dieną, o 25–50 mg deksketoprofeno injekcijomis į raumenis arba į veną labai veiksmingai malšino inkstų akmenligės vidutinio stiprumo arba stiprų priepuolinį skausmą.

Saugumas

Nė vienam klinikiniuose tyrimuose dalyvavusiam pacientui, vartojusiam deksketoprofeno (iš 3,4 tūkst.), nenustatyta tokių sunkių šalutinių poveikių, kaip kraujavimas iš virškinimo trakto, miokardo infarktas ar mirtis. Klinikinį deksketoprofeno saugumą virškinimo traktui ir kitoms organizmo sistemoms galima paaiškinti ne tik veikliosios medžiagos molekulės ypatumais, bet ir tuo, kad deksketoprofeno sudėtyje nėra neveiklaus balastinio R(-) ketoprofeno enantiomero, todėl mažiau apkraunamos kepenys ir inkstai šalinant vaisto metabolitus.

Parengė gyd. J. Kastys

Šaltinis: „Farmacija ir laikas”, 2016m.