+4
-4
0

Opaligė ypatinga tuo, kad ja dažniausiai suserga darbingo amžiaus žmonės. Tie, kurie valgo pusfabrikačius arba sumuštinius, o sriubos lėkštę išmaino į cigarečių pakelį ir nekreipia dėmesio į pasikartojančius viršutinės pilvo dalies skausmus. Vyrams dvylikapirštės žarnos opų atsiranda 3–4 kartus, o skrandžio – 2–3 kartus dažniau negu moterims. Mokslininkai pastebėjo, kad opa ypač dažnai išsivysto stresą patiriantiems žmonėms. Sergant dvylikapirštės žarnos opalige, skirtingai nei skrandžio, pavalgius skausmas nurimsta, tačiau naktį arba badaujant opa įkyriai primena apie save („alkio skausmas“)

Gali pasireikšti ir kitų simptomų, pvz., pykinimas, vėmimas, atsirūgimas rūgščiu turiniu ir pan. Neretai sergančiuosius dvylikapirštės žarnos opalige vargina ir vidurių užkietėjimas.

Neteisinga manyti, kad sergantieji skrandžio opalige linkę badauti. Priešingai, moksliniai tyrimai įrodė, kad neretas ligonis paūmėjimo metu valgo daugiau nei įprasta.

Kaip nepatekti į rizikos grupę?

Deja, dauguma žmonių jai jau priklauso. Daugiau kaip 90 proc. europiečių yra lėtinės virškinamojo trakto ligos požymių. Maždaug kas septintas asmuo serga opalige, o kas trečias kenčia nuo lėtinio gastrito. Polinkiui sirgti turi įtakos daugybė veiksnių, įskaitant ir paveldimumą, ir gyvenimo būdą, ir net taip seniai atrastąjį H.pylori, kuria užsikrėsti galite praktiškai bet kuriuo metu (jei dar neužsikrėtėte).

Gyvenimo būdas sergant opalige

  • Nepersivalgyti. Bet badauti – taip pat negerai. Valgyti po truputį, 5–6 kartus per dieną, daugiau sriubų. Ir ne „čili“, o ką nors švelnesnio. Negalima valgyti daug žalių, nepertrintų vaisių ir daržovių. Būtina pašalinti vaisių kauliukus, grūdelius ir žievelę. Geriausia pasirinkti virtą, troškintą arba pertrintą maistą. Vertėtų pamiršti, kad yra toks daiktas kaip keptuvė. Negalima valgyti sūraus, labai šalto arba labai karšto maisto. Gerti tik negazuotus gėrimus. Sergantiesiems opalige labai sveika valgyti avižinę košę.
  • Gyventi sveikai – nepradėti arba mesti rūkyti, nevartoti alkoholio. Taip saugiau.
  • Nesijaudinti dėl niekų.
  • Nevartoti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, kad ir kaip skaudėtų dantį ar galvą.

 

Rekomenduojami patiekalai

Orkaitėje troškinta žuvies filė su daržovėmis

500 g žuvies filė

300 g morkų

200 g svogūnų

500 g bulvių

200 ml grietinėlės

200 g sviesto

1 valg. šaukštas petražolių druskos pagal skonį

Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais. Bulves nulupti, apvirti. Keptuvėje ištirpdyti sviestą, sudėti supjaustytas morkas, kai jos suminkštėja – sudėti supjaustytus svogūnus ir įpilti kelis šaukštus bulvių nuoviro. Keptuvę uždengti dangčiu, daržoves troškinti 3–5 minutes. Tuo metu supjaustyti žuvies filė 5–7 cm dydžio gabaliukais, sudėti į keptuvę, kurioje troškinamos daržovės. Patroškinti 5 minutes ant silpnos ugnies. Į molinį indą sudėti apvirtas bulves, ant jų sudėti keptuvėje troškintas daržoves su žuvimi, užpilti grietinėle. Į puodynę įpilti bulvių nuoviro tiek, kad matytųsi skysčio paviršius. Molinę puodynę uždengti dangčiu ir pašauti į orkaitę, prieš tai įkaitinus ją iki 200 °C. Troškinti 30 minučių.

 

Trinta brokolių sriuba

300 g brokoliai

200 g morkos

2 vidutinio dydžio svogūnai

200 g bulvės

20 g sviestas

200 g vištienos krūtinėlė

100 ml grietinėlė

Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens. Daržoves supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, sudėti į vištienos buljoną, virti kol suminkštės, tuomet įdėti sviesto gabalėlį, pasūdyti. Išvirusias daržoves sutrinti, sudėti sumaltą vištieną (virtą), supilti grietinėlę, patiekti su džiūvėsėliais.

Liaudies medicina

  • 20 g medetkų žiedų užpilti 200 ml verdančio vandens, palaikyti 15 min., nukošti. Gerti po ½ stiklinės užpilo 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 10 g gysločio sėklų užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 3 min., nukošti. Gerti po valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
  • 200 ml avižų grūdų su žiedynais užmerkti iš vakaro, ryte užpilti 300–400 ml vandens ir virti   tyrelė, tuomet nukošti. Vartoti po ½ stiklinės 10 minučių prieš valgį.
  • Susmulkinti po 10 g ramunės žiedų, pankolio vaisių, piliarožės šaknų, varpučio šaknų. 2 arbatinius šaukštelius šio mišinio užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti šiltai, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po stiklinę užpilo prieš miegą.
  • 2–3 kartų per dieną valandą prieš valgį gerti po ½ stiklinės pašildytų baltagūžių kopūstų sulčių.
  • Opų gijimą puikiai skatina toks mišinys: ½ ramunėlių žiedų, 2 dalys kalendros žiedų, 2 dalys šalpusnio lapų. Užpilti 200 ml verdančio vandens, palikti pritraukti 30 minučių, nukošti. Gerti po 1/3 stiklinės užpilo 20 minučių prieš vagį 2 mėnesius.