+1
-0
+1
Simptominis nosies užgulimo gydymas

Įvadas

Dažniausios užgulusios nosies ir pasunkėju­sio kvėpavimo priežastys yra alerginis rinitas, vazomotorinis rinitas, lėtinis sinusitas ir ūmi­nė virusinė respiracinė infekcija (ŪVRI) (1). Alerginis rinitas, vazomotorinis rinitas ir lėti­nis sinusitas – būklės, kurias reikia ilgai gydy­ti ir pašalinti jos priežastis. Kitaip yra kalbant apie ŪVRI. Tipiniais nekomplikuotais atve­jais ŪVRI nereikia specifinio gydymo, gydo­ma neilgai, todėl priimtiniausias yra simpto­minis gydymas greitai ir efektyviai veikian­čiais preparatais.

Šiame straipsnyje aptarsime dažniausių ŪVRI požymių – slogos ir nosies užgulimo – simptominį gydymą. Šių simptomų palengvini­mas yra svarbus ne tik dėl to, kad labai pageri­na gyvenimo kokybę ūminės ligos fazės metu, bet ir apsaugo nuo komplikacijų, susijusių su nosies gleivinės sekreto nutekėjimo pablogėji­mu – prienosinių ančių uždegimo ir vidurinės ausies uždegimo.

Etiologija, epidemiologija, klinika

ŪVRI yra viena dažniausių ligų. Suaugusie­ji šia liga serga vidutiniškai 2–5 kartus per me­tus, o mokyklinio amžiaus vaikai – net 5–7 kar­tus per metus (2). ŪVRI simptomai yra taip ge­rai žinomi visuomenėje, kad dauguma žmonių, atsiradus tipinių infekcijos požymių, net nesi­kreipia į gydytojus. Gydytojai, diagnozuodami ŪVRI, taip pat dažniausiai vadovaujasi tik kli­nikiniu ligos vaizdu. Šios ligos išsivystymą le­mia daugiau kaip 200 skirtingų serologinių vi­rusų tipų, tačiau dažniausias sukėlėjas yra rino­virusas (2). Daugeliu atvejų ŪVRI gydymas yra simptominis, todėl ir naudojamų jai gydyti vais­tų efektyvumas tiesiogiai siejamas su simptomus mažinančiu efektu (3). ŪVRI yra apibūdinama kaip trumpalaikis lengvas negalavimas, kai vyrauja galvos skaus­mas, čiaudulys, lengvas šaltkrėtis, gerklės skaus­mas ir vėliau atsiranda sloga, nosies užgulimas, kosulys ir bendras silpnumas (3).

Sloga ir nosies užgulimas

Sloga sergant ŪVRI dažniausiai būna 2 sta­dijų – pirmas 2–4 dienas vyrauja vandeninga no­sies gleivinės sekrecija, o vėliau – gleivinės pa­burkimas ir nosies užgulimas. Vandeningo sekre­to prigimtis yra mišri – procese dalyvauja gleivi­nės liaukos, taurinės ląstelės, plazminės ląstelės ir plazmos eksudatas iš kapiliarų (4). Tokia se­krecija ankstyvoje ŪVRI fazėje yra refleksinė, kaip atsakas į trišakio nervo galūnėlių dirgini­mą oro takuose. Tuo tarpu nosies užgulimą le­mia nosies epitelio veninių sinusų išsiplėtimas, kurį sukelia uždegimo mediatoriai, tokie kaip bradikininas (5). Abu šie simptomai sukelia daug nepatogumų kasdieniame gyvenime, todėl svarbu greitai, efek­tyviai ir maksimaliai ilgam laikui pašalinti simp­tomus.

Slogos gydymas dekongestantais. Oksimetazolinas

Labiausiai paplitę vaistai slogai ir nosies užgu­limui mažinti – vietiniai dekongestantai, priklau­santys simpatomimetikų farmakologinei grupei. Vienas populiariausių ir plačiausiai vartojamų at­stovų yra oksimetazolinas.

Veikimo mechanizmas

Oksimetazolinas yra tiesioginio poveikio sim­patomimetinis aminas. Jis aktyvina alfa adrenergi­nius receptorius, esančius nosies gleivinės krauja­gyslėse, ir jas sutraukia, sumažindamas gleivinės paburkimą. Vaistas pradeda veikti per keletą mi­nučių ir veikia 6–8 val. (6). Nors yra atlikta ty­rimų, kurių duomenimis, net praėjus 12 val. po vaisto įpurškimo nosies ertmės praeinamumas išlieka geresnis, nei iki vaisto paskyrimo. Tai pa­tvirtina vizualiniai tyrimai (magnetinio rezonan­so tomografija) (7).

Dozavimas

Suaugusiesiems ir vyresniems kaip 10 metų vaikams oksimetazolino skiriama įpurkšti 1–2 kartus į kiekvieną nosies šnervę ne daugiau kaip 2–3 k./p. 6–10 metų vaikams – įpurkšti 1 kartą į kiekvieną nosies šnervę ne daugiau kaip 2–3 k./p. Šio preparato nerekomenduojama vartoti ilgiau kaip 5–7 dienas iš eilės (6).

Oksimetazolinas turi privalumų, palyginti su tos pačios farmakologinės grupės atstovais, pavyzdžiui, ksilometazolinu. Žmogaus nosies gleivinės ląstelės ekspresuoja visų 6 potipių alfa adrenoreceptorius (α1A, α1B, α1D, α2A, α2B ir α2C), tačiau tik α1A, α2A ir α2B yra eks­presuojami gausiai. Iš imidazolinų grupės vaistų ksilometazolinas visiškai užslopina tik α2B re­ceptorius. O oksimetazolinas pasižymi didesniu agonistiniu potencialu α2B receptoriams ir pa­pildomai nestipriu daliniu α1A receptorius sti­muliuojančiu poveikiu (7). Dėl tokio veikimo tokiam pačiam terapiniam efektui pasiekti rei­kia mažesnių oksimetazolino dozių, palyginti su ksilometazolinu.

Šiandien rinka siūlo ir oksimetazolino pre­paratus, kurių sudėtyje yra papildomu poveikių pasižyminčių medžiagų. Daug dėmesio skiriama oksimetazolino ir alavijų ekstrakto deriniui (Wick Sinex). Remiantis literatūros duomenimis, alavijų ekstraktas pasižymi keliomis svarbiomis savybė­mis: stiprina nespecifinį imuninį barjerą – epitelio gleivinę, normalizuoja apsauginį epitelio sluoks­nį (drėkina epitelį) ir skatina atsinaujinti audinius (turi teigiamą poveikį hialurono rūgšties gamy­bai). Tokiu būdu pasiekiamas ne tik simptomus malšinantis efektas, bet ir nosies ertmės gleivinės regeneraciją skatinantis poveikis (8, 9).

Dažnai vaistinio preparato sėkmę ir paklau­są tarp vartotojų lemia ne tik vaisto veiksmingu­mas, bet ir patogi bei maloni vartojimo forma. Tokiomis savybėmis pasižymi ultrasmulkiadis­persinės dulksnos technologija (Wick Sinex), dėl kurios įpurškiami vaistai tolygiai pasiskirsto di­desniame nosies gleivinės plote, taip didindami vaisto vietinį efektą.

Apibendrinimas

Dažniausia ūminės slogos ir nosies užgulimo priežastis yra ŪVRI. Kadangi nekomplikuotais atvejais specifinis gydymas nereikalingas, daugiau dėmesio turi būti skiriama efektyviam ir greitam ligos simptomų malšinimui. Ypač svarbūs šioje si­tuacijoje yra vietiniai dekongestantai, nes nosies gleivinės paburkimo mažinimas ir gaminamo se­kreto nutekėjimo gerinimas užkerta kelią vystytis komplikacijoms – prienosinių ančių uždegimui, vidurinės ausies uždegimui. Vietiškai vartojami preparatai šiuo atveju turi privalumų prieš sis­teminius dėl mažesnio sisteminio poveikio ir su juo susijusių nepageidaujamų reakcijų. Vietiškai veikiančių dekongestantų atstovas oksimetazoli­nas turi privalumų prieš ksilometazoliną: jis vei­kia daugiau adrenerginių receptorių potipių, todėl prireikia mažesnių dozių tam pačiam efektui su­kelti. Dar efektyvesnis oksimetazolino ir alavijų ekstrakto derinio preparatas – užtikrinamas ilga­laikis gleivinės sekreciją ir paburkimą mažinan­tis efektas, o alavijų akstraktas drėkina gleivinę ir skatina jos regeneraciją.

Parengė Igoris Fomčenko

Šaltinis: „Internistas”