+3
-1
+2
Venų ligos: klausimai ir atsakymai

Žmogus daug laiko praleidžia sėdėdamas: darbe, prie kompiuterio, už automobilio vairo, o tai didina tikimybę susirgti venų ligomis. Moterims neretai susirūpinimą kelia estetinis kojų vaizdas, kurį gadina smulkūs paviršiniai kapiliarai ar iššokusios venos. Todėl šio numerio mūsų tradicinės rubrikos tema – flebologija, t.y. medicinos šaka, nagrinėjanti venų ligas.

Į skaitytojų klausimus, pateiktus interneto svetainėje www.sveikaszmogus.lt, Facebook‘o puslapyje, atsako Baltijos šalių flebologų draugijos viceprezidentas Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Dienos chirurgijos skyriaus vedėjas biomedicinos mokslų daktaras kraujagyslių chirurgas Narimantas Markevičius.

Kojų tinimas ir skausmas

Smarkiai tinsta kojos. Ar tai reiškia, kad mano venų būklė prasta? Girdėjau, kad kojos gali tinti ir dėl kitos ligos – limfinės edemos.

Sutinusios kojos – ne tik sutrikusios venų kraujotakos simptomas. Kojos gali tinti ir dėl širdies ar inkstų nepakankamumo. Norint atsakyti, dėl ko tinsta kojos, reikia žinoti ligonio amžių, koks jo kūno sudėjimas, venų kraujotaka, kardiologinė būklė. Nes dažnai vyresnio amžiaus pacientų tokio negalavimo priežastis, ypač kai jie skundžiasi vienodu abiejų kojų patinimu (blauzdų, čiurnų), yra širdies veiklos nepakankamumas. Tačiau be echoskopinio kojų kraujotakos tyrimo tiksliai nustatyti diagnozės neįmanoma. Kojų tinimas būdingas ir sergant limfine edema.

Limfinė edema – tai liga, kurios metu cirkuliuojanti poodyje limfa iš kojų per limfinius takus neišteka, o juose kaupiasi. Apie 30 proc. atvejų limfinė edema būna įgimta. O jei ne, dažniausiai ji vystosi dėl įvairių mažojo dubens limfmazgių sutrikimų. Moterims – dėl įvairių lėtinių ginekologinių, vyrams – prostatos ligų.

Vargina blauzdų skausmas, intensyviausias – virš čiurnų vidinės pusės kauliuko, plintantis į viršų palei blauzdikaulį (abi kojos). Venos šiek tiek matomos paviršiuje, bet ne išsiplėtusios, mazgų nėra. Ar dėl tų skausmų gali būti kalta venų varikozė?

Skausmas yra vienas iš venų varikozės simptomų, kaip ir kojų tinimas, niežėjimas, odos pakitimas, kt. Tačiau blauzdų skausmas gali varginti ir esant arterijų aterosklerozei, kai arterijos užsikimšusios arba susiaurėjusios, ir dėl stuburo juosmeninės dalies patologijų, kai spaudžiamas nervas.

Gydytojas turėtų įvertinti arterinę ir veninę kraujotaką, pėdų pulsą, paciento amžių. Jei veninė ir arterinė kraujotaka sveikos, greičiausiai skausmus sukelia stuburo juosmeninės dalies osteochondrozė, kai spaudžiami tarp slankstelių esantys nervai. Tada reikia gydyti stuburą.

Naktį nerandu kojoms vietos, toks įspūdis, kad jas kažkas nori išsukti, skausmas siaubingas. Atsikeliu, trinu, masažuoju, bet niekas nepadeda. Man 32 m., taip būdavo ir anksčiau, bet retai. 

Tokie simptomai būdingi stuburo patologijoms. Tai gali būti stuburo juosmeninės dalies osteochondrozė, disko išvarža, kt. Jei skauda ir rankas – vadinasi, pažeistos ir kitos stuburo vietos, ne tik juosmens sritis. Kad stuburas yra nesveikas, rodo tai, kad kojas skauda gulint. Tai nebūdinga kraujotakos ligoms, nes tuomet naktį žmogų skausmai nevargintų, nes atsigulus venų kraujotaka paprastai pagerėja, ir skausmas atslūgsta.

Venų varikozės operacijos

Kojos smarkiai pažeistos varikozės. Suplanuota venų šalinimo operacija. Tačiau nerimauju, jeigu tiek daug venų bus pašalinta, kaip gyvensiu, kuo bus pakeistos tos pašalintos venos? Dar norėjau sužinoti, kiek tęsis pooperacinis laikotarpis, ar kojas skaudės

Jeigu venų varikozė jau diagnozuota, kiek daug būtų išsiplėtusių venų, jas visas būtina šalinti, nes jos jau seniai neatlieka jokios kraujotakos funkcijos ir tik trukdo likusioms sveikoms giliosioms venoms dirbti.

Pooperacinis laikotarpis priklauso nuo to, kokio tipo operacija bus atlikta. Jeigu venos bus šalinamos atviros chirurgijos būdu, pirmosiomis dienomis galite jausti nedidelį skausmą. Siūlai bus išimti po savaitės. Be to, būtina dieną naktį nešioti elastines kompresines kojines. Pirmą savaitę rekomenduojama ramybė.

Jeigu operacija atliekama endovaskuliniu lazeriniu būdu, pacientas nejaučia jokių skausmų ir jau kitą dieną gali atlikti visus buitinius darbus. Vienintelis apribojimas – tris savaites nesimaudyti pirtyje ir vengti sunkių fizinių krūvių. Šios operacijos metu taikoma vietinė nejautra, o venų sienelės suardomos lazeriu, kuris įkišamas pro adatos dūrį.

Lietuvoje ligonių kasos kompensuoja venų varikozės gydymą atliekant atvirą operaciją. Jei pacientas pageidauja venas šalinti lazeriu, jis turi sumokėti šių operacijų kainų skirtumą.

Domina skleroterapija. Kas vyksta šios operacijos metu? Kam ji tinka?

Skleroterapija – labiau kosmetinė proc.dūra, o ne gydymo metodas. Ji tinka, kai pagrindinių venų kraujotaka sveika, bet išsiplėtusios venų šakos, t. y. smulkioms varikozinėms šakoms šalinti.

Šios proc.dūros metu į smulkiųjų venų (kapiliarų) tinklą suleidžiama specialių vaistų, kurie sulipina jų sieneles, o juose buvęs kraujas pasiskirsto į sveikas venas. Skleroterapijos proc.dūra nėra finansuojama ligonių kasų, todėl norint ją atlikti reikia susimokėti.

Po operacijos praėjo mėnuo, bet pjūvio vietose yra sukietėjimų. Tai normalu, ar man sunerimti?

Tai normalu, pjūvis gali būti sukietėjęs iki 4 mėn. Tokių požymių (taip pat ir randų) nebūna, kai venos šalinamos lazeriu.

Numatyta venų varikozės operacija. Tačiau abi kojos yra pažeistos egzemos. Ar tai gali sutrukdyti suplanuotai operacijai? Ar dėl to didėja pooperacinių komplikacijų rizika?

Dėl to ir daroma venų operacija, kad išnyktų egzema. Mat egzema ir yra progresavusios venų varikozės požymis ir išsivysto dėl lėtinės veninės kraujotakos nepakankamumo. Atlikus venų operaciją, t.y. pašalinus lėtinio venų nepakankamumo priežastį, išnyksta ir egzema. Todėl egzema negali būti kliūtimi operacijai atlikti.

Kitoks gydymas

Girdėjau, kad sergant venų varikoze gali padėti dėlių terapija.

Dėlėmis įvairiausias ligas žmonės „gydė“ prieš tūkstantį metų, kai nežinojo geresnių gydymo metodų. Noriu pažymėti, kad dėlė venų negydo, o, įsisiurbusi į kraujagyslę, iščiulpia dalį veninio kraujo ir suleidžia svetimą baltymą – hirudiną, kuriam daugelis žmonių yra alergiški. Dėlės palieka žaizdeles, kurios sunkiai gyja, jų vietoje formuojasi randeliai, ir galiausiai kojos lieka nusėtos dėlių paliktomis žymėmis. Taigi dėlės nieko nedaro, tik „nuleidžia kraują“, o venų būklė dėl to nepasikeičia.

Ar venų ligoms gydyti tinka magnetoterapija, bent kaip pagalbinis gydymas?

Jeigu diagnozuota venų varikozė ir nefunkcionuoja paviršiniai venų vožtuvai, tai jokio kito gydymo pasaulyje nesugalvota, kaip tik pašalinti pažeistas venas. Nes naujų vožtuvų įdėti neįmanoma. Venos – tai vamzdžiai, kuriais teka kraujas. Sergant venų varikoze kraujas venomis neteka. Tad ar taikysime magnetoterapiją, ar dėlių terapiją, kraujas tomis pažeistomis venomis tekėti nepradės. Jas belieka tik šalinti.

Nėštumas, žindymas ir venų ligos

Sergu venų varikoze ir planuoju pastoti. Norėčiau patarimo: ar pirma pagimdyti ir po to operuoti venas, ar priešingai?

Jeigu planuojamas nėštumas ir diagnozuota venų varikozė, ligą rekomenduojama išgydyti. Operuoti būtina todėl, kad moterims, kurioms iki nėštumo nustatyta ši diagnozė, trombozės pavojus nėštumo metu padidėja 30 kartų. Tai pasauliniai duomenys.

Kokios venų varikozės gydymo priemonės tinka nėštumo metu?

Nėštumo metu neskiriamos jokios venų varikozės gydymo priemonės. Nėštumo metu galima skirti tik profilaktines priemones, ir vienintelė tokia priemonė yra kompresinė terapija. O jeigu varikozė stipri, gali būti paskirta specialių kraują skystinančių preparatų, kurie per placentą nepatenka kūdikiui.

 Maitinu kūdikį krūtimi. Ar galima atlikti skleroterapiją?

Maitinimo metu taip pat joks gydymas neskiriamas, skleroterapija taip pat.

Profilaktika

Darbe visuomet ant kojų. Patarkite, kokias priemones galima naudoti, kad išvengčiau venų varikozės?

Venų varikozės profilaktika – svorio reguliavimas, judėjimas. Judėti reikia stengtis kuo daugiau: kuo daugiau vaikštome, sportuojame, tuo mažesnė tikimybė venoms išsiplėsti. Jeigu darbe priversti sėdėti arba stovėti, galima nešioti profilaktines (ne gydomąsias) kompresines kojines, ir, kaip jau minėjau, kuo daugiau būti fiziškai aktyviems, nes kuo daugiau raumenys dirba, tuo greičiau kraujas teka, vadinasi, tuo mažiau užsistovi ir atitinkamai mažiau plečia venų sieneles.

 Prieš porą metų atlikta vienos kojos venų operacija. Ir prieš operaciją, ir po sportavau. Praėjus pusmečiui pastebėjau, kad panašus veniniai mazgai formuojasi kitoje kojoje. Ar galėjo pakenkti sportas?

Sportas, jeigu jis nėra susijęs su sunkumų kilnojimu, venoms pakenkti negali. Greičiausiai žmogus serga įgimta venų varikoze, o tokiu atveju yra natūralu, kad pradžioje liga pažeidžia vieną galūnę, vėliau – kitą.

 Mano aistra – šokiai. Kojoms tenka gan didelis krūvis. Pastaruoju metu pastebiu, kad šlaunyse plečiasi kapiliarų tinklas. Ką daryti? Nejau teks mesti šokius?

Dėl šokių venos nesiplečia. Kapiliarų tinklas galėjo išryškėti dėl mikrotraumų, sumušimų, bet fizinis krūvis su kapiliarų tinklu atsiradimu nieko bendra neturi.

Ar tikrai avalynė aukštu kulniuku didina varikozės riziką?

Taip, aukštakulniai turi įtakos varikozei. Avint batelius aukštu kulniuku, pėdos veniniai mazgai visą laiką yra užspausti, dėl to padidėja spaudimas kojos blauzdose. Taigi nuolatinis tokios avalynės nešiojimas ir padažnina, ir pagreitina venų varikozės išsivystymą.

 
Natalija Voronaja

Venų ligos: klausimai ir atsakymai