+5
-0
+5
7 linksmi faktai apie dujų kaupimąsi žarnyne

Beveik neįtikėtinai pavadintame naujame straipsnyje, išspausdintame Naujosios Zelandijos medicininiame žurnale – „Dujų kaupimasis žarnyne skrendant lėktuvu: tiesiog jas išleiskite“ – mokslininkai atskleidė šiek tiek stebinančių faktų apie iš žarnyno pašalinamas dujas, ypač lėktuvuose. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad…

… Dujos iš žmogaus organizmo pašalinamos maždaug 10 kartų per parą.

… Moterų žarnyno dujų kvapas yra gerokai bjauresnis nei vyrų.

… Dujų pasišalinimas iš žarnyno skrendant lėktuvu beveik nepastebimas, nes maždaug 50 proc. lėktuvo salone esančio oro recirkuliuoja ir kvapai pašalinami.

… Dėl oro slėgio pokyčio lėktuvo skrydžio aukštyje iš žmogaus žarnyno pasišalina daugiau dujų, nei būnant jūros lygio aukštyje.

… Tipinė audiniu aptraukta orlaivio sėdynė gali sugerti daugiau kaip pusę iš žarnyno pasklidusių dujų. Tačiau odinės sėdynės, kurios dažniausiai būna pirmosios ir verslo klasės salonuose, dujų nesugeria, todėl keleiviai „patiria mažiau komforto“.

… Žmonėms, kurių dubens dugnas silpnas, sunkiau dujas pašalinti tyliai; jiems reikia pasirūpinti, kaip nukreipti dėmesį nuo triukšmo. Tam tinka, pavyzdžiui, „kosulys, čiaudulys, intensyvios kalbos epizodas ar spontaniškas plojimas“.

… Draudimas rūkyti lėktuve padidina galimybę „užuosti net labai mažą žarnyno dujų kiekį“.

… Žarnyno dujų pasklidimas pilotų kabinoje gali sukelti tikrą pavojų skrydžiui. Stengiantis sulaikyti dujas žarnyne gali „sumažėti dėmesio koncentracija, o tai gali turėti įtakos [piloto] gebėjimui kontroliuoti orlaivį“. Kita vertus, „leidus dujoms pasišalinti“, jos gali turėti neigiamą poveikį greta sėdinčiam pilotui, „o tai taip pat mažina saugumą“.