+2
-0
+2
Apgamų šalinimas: kada juos būtina šalinti?

Odoje yra labai daug skirtingų darinių ir toli gražu ne visi yra apgamai. Žinoma, nuspręsti, ar apgamų šalinimas yra reikalingas, ar galima sėkmingai išsiversti ir be jo – gali pasakyti tik gydytojas. Apgamai yra labai skirtingi ir kol vienu atveju šalinimas yra būtinas, kitu atveju žmogus visą gyvenimą gali sėkmingai gyventi ir net su labai dideliu odos dariniu ir nepergyventi dėl jo. Visgi, kartais žmonės šalina apgamus ne dėl baimės, kad jie gali būti piktybiniai, tačiau dėl noro pašalinti darinius, kurie atrodo neestetiškai.

Apgamų šalinimas gali būti reikalingas tik tokiu atveju (be grožio), kai is gali būti kenksmingas Jūsų sveikatai. Dažniausiai išskiriami šie bruožai, kurie labiausiai signalizuoja, kad pašalinti apgamą reikia, nes jis gali būti kenksmingas.

Dažniausiai apgamai yra apvalūs ir būtent tokie mažiausiai kenksmingi ir mažiausiai gali kelti pavojų. Chirurgai išskiria, kad dažniausiai asimetriški apgamai pakliūna į rizikos grupę, kurios rezultatas – apgamų šalinimas. Jeigu Jūsų apgamas yra netradicinės formos – verta apsilankyti pas dermotologą apžiūrai.

Dar viena detalė, kuri gali išduoti, kad apgamas gali būti kenksmingas žmogui – jo simetriškumas. Jeigu viena apgamo vieta atrodo tarsi išpjauta, iškirpta – tai reiškia, jog jis pakliūva į grėsmingų apgamų pusę. Siūlome pasitikrinti, ar visi apgamo krašteliai yra lygūs ir ar nekelia kokių nors klausimų.

Dar vienas kriterijus yra spalva. Apgamai savo spalvine gama gali tikrai labai ženkliai skirtis, nors daugelis mūsų tikina, kad apgamai dažniausiai būna rudos spalvos. Mes esame tai pratę. Taigi, jeigu apgamas yra kokios nors keistos spalvos arba dar blogiau – jo spalva metų eigoje pakito – tokiu atveju rekomenduojamas apsilankymas pas specialistą. Žinoma, tai jokiu būdu nereiškia, kad apgamas yra piktybinis. Pasikeitusios spalvos priežasčių gali būti labai daug, tačiau papildoma apsauga ir konsultacija su gydytoju – visada naudinga.

Apgamų šalinimas atliekamas profesionalių chirurgų, kurie darbą atliks kruopščiai bei tik tokiu atveju, jeigu procedūra Jums bus reikalinga. Taigi, konsultacija su specialistu – didelis žingsnis į priekį. Ženkite jį ir jauskitės paprasčiausiai kur kas saugiau.