+20
-9
+11
Apie pėdų skausmą ir „kulno pentinus“

 Prašau plačiau parašyti apie dažną nepakenčiamą kojų kulnų skausmą. Kokia tai liga? Kaip nuo to skausmo gydytis? Veronika 

Atsako specialistas. 


– Tai labai dažnai pasitaikantis atvejis. Kojų kulnų skausmo priežasčių gali būti įvairių – traumos, artrozė, tačiau esant minėtiems skausmams dažniausiai patvirtinamas plantarinis fastitas – pado fastijos uždegimas. Pėdos kaulai sudaro lanką, kuris vaikščiojant remiasi į žemę – daugiausia padikaulio galvutėmis ir kulnakaulio atramine dalimi. Šį lanką laiko raiščių, raumenų, sausgyslių sistema ir stiprus skaidulinio audinio darinys, prasidedantis nuo kulnakaulio ir nutįstantis per visą padą pirštų link. Tai vadinama padų fastija, kurios uždegimas sukelia skausmus. Didesnę riziką susirgti šia liga turi tie žmonės, kurių didelis svoris, daug vaikšto, dirba stovimą darbą.

Kai žmogus mina kulnu į žemę, juntamas skausmas. Dažniausiai tokie skausmai kamuoja ryte išlipus iš lovos ir žengus pirmuosius žingsnius, tikėtinas ir po ilgesnio sėdėjimo, tačiau šiek tiek pavaikščiojus, skausmas aprimsta ir būna lengviau.

Šio negalavimo gydymas yra labai įvairus. Nėra vieno patikimo būdo. Tačiau visuomet pradedama nuo priešuždegiminio gydymo – įvairūs medikamentai, tepalai, terapijos, tempimo pratimai. Kartais leidžiami hormonai į kulną ir retais, sudėtingesniais atvejais taikoma chirurgija.

Skausmų atsiradimui reikšmės turi ir netinkama avalynė. Svarbu rinktis tokią avalynę, kuri neapkrautų svoriu kulno. paaukštinimą, nes kai kulnas pakeliamas, svorio daugiau perduodama priekinei Patartina rinktis tokius batus, kurie šiek tiek turi pėdos daliai ir tuomet jaučiamasi geriau. Be to yra gaminami specialūs įdėklai į batus su skyle per vidurį. Šiuo atveju kulnas „pakimba“ ore, perkialiamas svoris į priekį ir tokiu būdu nuslopinami simptomai.

Pajutus skausmus kojų kulnų srityse, pirmiausia svarbu kreiptis į gydytoją ortopedą traumatologą, kuris tiksliai nustatys negalavimų diagnozę ir skirs tikslingą gydymą. 

 

Svarbu žinoti:

Jei atsikėlus iš lovos ir žengiant pirmuosius žingsnius, skauda kulnų srityse, tikėtina, kad yra plantarinės fascijos uždegimas, mediciniškai – plantarinis fascitas. Tai stipraus, storo, fibrozinio raiščio, jungiančio kulnakaulį ir pėdų priekį, uždegimas. Šią ligą žmonės vadina „kulno pentinais”. Pentinai – tai kaulinės išaugos susiformavusios ant kulnikaulio po uždegimo.

Apie 10 procentų žmonių yra patyrę šiuos skausmus, liga stebima vidutinio amžiaus pacientams, nors pasitaiko ir kitose amžiaus grupėse. Skausmu kulne dažniausiai skundžiasi moterys, turinčios antsvorį, daug laiko per dieną vaikštančios ar stovinčios ant kieto pagrindo. Linkę sirgti ir žmonės, turintys plokščią pėdą ar aukštą keltį.
Plantarinė fascija padeda išlaikyti pėdos skliautą ir paskirsto jėgą žmogui einant ar bėgant. Perkrovos ar traumos sukelia fascijos uždegimą ir skausmą. Dažnai atsitinka, kad fascija įplyšta, ir toje vietoje formuojasi pentinai. Apie 50 procentų žmonių, turinčių pentinus, jaučia skausmą. 

Lietuvos sveikata