Ne vienas po įtemptos darbo dienos esame patyrę, kad kojos apsunkusios tarsi švininės, jas maudžia. Tačiau kartais tai gali būti ne nuovargio, bet rimtos ligos – lėtinio venų nepakankamumo – požymiai. Visai neseniai ši liga buvo išrankesnė: tarp jos aukų statiškai pakliūdavo maždaug kas trečia moteris ir kas penktas vyras. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad vyrų ja serga jau panašiai tiek pat – trys keturi iš dešimties.

Kokia tai liga?
Lėtinis kojų venų nepakankamumas (LVN) – tai veninės kraujotakos sutrikimas, atsirandantis dėl ilgalaikio slėgio padidėjimo venose. Dėl sutrikusio kraujo nutekėjimo ir sąstovio vystosi lėtinis uždegimas, kyla negalavimai, pasireiškiantys objektyviais audinių pakitimais, o vėliau atsiranda įvairių nemalonių, net gyvybei pavojingų komplikacijų.
LVN gali išsivystyti dėl venų obstrukcijos, įgimto ir įgyto kojų venų vožtuvų nepakankamumo, venas supančių raumenų kontrakcijos sumažėjimo (pvz., ilgai gulint). Dėl šių priežasčių sumažėja veninio kraujo srovė širdies link ir padidėja veninis spaudimas. Tam tikrą įtaką turi ir paveldėjimas: jei šia liga sirgo tėvai ir seneliai, ja suserga apie 60–80 proc. jų vaikų ar vaikaičių.

Kaip atskirti
Sergamumo lėtiniu veniniu nepakankamumu dažnumui įtakos turi amžius: vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonių jis pasitaiko net 6 kartus dažniau negu 30-mečiams. Tačiau, kaip rodo pastarųjų metų tyrimai, pradinių lėtinių venų nepakankamumo požymių atsiranda jau 32–35 metų amžiuje, o vidutinis sergančiųjų amžius – 45 metai.
Pagrindiniai venų nepakankamumo simptomai, tokie kaip tempimas, mėšlungis, nemalonūs jutimai, skausmas, tinimas, gali pasireikšti ir dėl didesnio nuovargio. Taip atsitinka ilgai sėdint ar stovint, esant aukštai ir drėgnai aplinkos temperatūrai ir pan. Paprastai tokiu atveju jie yra laikini ir, suteikus pagalbą, pvz., pavartojus venotonikų ar pamankštinus kojas, praeina.
Sergant venų ligomis, šie simptomai padažnėja ir būna intensyvesni. Laikui nesiimant priemonių, atsiranda ir audinių trofikos sutrikimų, ilgainiui gali išsivystyti net trofinės opos.

Viena rizikos grupių – nėščiosios
Labai mėgusi sportuoti ir pabėgioti antrojo kūdikio besilaukianti vilnietė Olga sako pastebėjusi, kad nėštumo metu, kai negali tiek daug judėti, ją vis labiau ima varginti venų nepakankamumo požymiai. „Pirmą kartą, kai laukiausi, taip aštriai nebuvo. O dabar jau net matosi išsiplėtusios venos, skauda,“ – skundžiasi sako moteris. Kraujagyslių ligų gydytoja dr. Dalia Triponienė pastebi, kad venų nepakankamumo požymiai dažniausiai išryškėja netgi net ne pirmo, o antro ar net trečio nėštumo metu. „Ir tai lemia dvi pagrindinės priežastys. Viena ta, kad augdamas vaisius spaudžia dubens venas, o kita priežastis – hormonų persitvarkymas“, – sako gydytoja.

Kaip sau padėti?
Patyrusi gydytoja sako, kad, laikui susiėmus, galima sau padėti ir būdai – labai paprasti. Tinka visos priemonės, padedančios mažinti veninę ir limfos stazę kojose, tokios kaip kojų higiena, svorio reguliavimas, darbo ir poilsio režimo laikymasis, profilaktinė kompresija elastinėmis kojinėmis. Kompresinės kojinės yra būtinos, jeigu kojos tinsta, jeigu yra prasidėjusi lėtinė venų liga, taip pat nėščiosioms. Bet jas turėtų parinkti ir partarti gydytojas.
„Vienas veiksmingiausių būdų – kojų pakėlimas. Jei įmanoma, dirbant stovimą ar sėdimą darbą, bent kelis kartus per dieną reikėtų atsigulti ir pakelti kojas. Taip pat labai svarbu, kad dirbtų pagrindinis siurblys, tai yra blauzdos raumenys“, – pataria dr. Dalia Triponienė.

Gyvenimo kokybę pagerinanti priemonė
Viena iš veiksmingų būklę palengvinančių priemonių yra masažas su gydomaisiais heparino tepalais, kurie veikia nuo trombozės, padeda tonizuoti venų sieneles, slopina uždegimą. Taip galima labai smarkiai pagerinti savo gyvenimo kokybę. Populiariausias Lietuvoje yra lioton/5359″>Lioton 1000 gelis. Jame yra didžiausias veikliosios medžiagos heparino kiekis, jis slopina uždegimą, veikia venas tonizuojamai, mažina krešumą, gerina veninę kraujotaką . lioton/5359″>Lioton 1000 greitai sumažina kojų sunkumą, tinimą, skausmą. „Be to, labai svarbu, kad tinka nėščiosioms, – pastebi daktarė. – Reiktų atsigulus kelis kartus per dieną nuo pėdų aukštyn blauzdas patepti geliu ir pamasažuoti. Tai labai veiksminga profilaktika.“

Venų nepakankamumo rizikos veiksniai:
• ilgas stovėjimas, sėdėjimas,
• moteriška lytis,
• hormonų pusiausvyros svyravimai brendimo, nėštumo ir menopauzės metu,
• drėgna ir karšta aplinka,
lėtinis vidurių užkietėjimas,
• antsvoris,
• ankštų drabužių dėvėjimas,
• geriamųjų kontraceptikų vartojimas,
• buvusi giliųjų venų trombozė.
2011 balandžio 16

Parengė Sigita Norkutė