+5
-2
+3

Šį klausimą uždavėme žymiam Kauno medicinos universiteto klinikų ortopedui, medicinos mokslų daktarui Rimtautui Gudui, apsigynusiam disertaciją sąnarių kremzlių pažeidimų gydymo tema.

– Kas lemia sąnarių susidėvėjimą?
– Dažniausios klinikinėje praktikoje sutinkamos sąnarių kremzlės pažeidimo priežastys yra įvairios osteochondropatijos (kremzlės ir kaulo augimo, vystymosi sutrikimai), trauminės kilmės pažeidimai. Dėl jų vystantis židininiam kaulo kraujotakos sutrikimui, kremzlė praranda fiziologinius ryšius su pokremzliniu kaulu, tampa pažeidžiama ir pamažu nyksta. Ši būklė medicinoje vadinama disekuojančiu osteochondritu. Minėti pakitimai gali prasidėti jau vaikystėje (sulaukus 10–13 metų), tačiau dėl nespecifinių ir neryškių simptomų kartais diagnozuojami tik po kelių dešimtmečių. Iš kitų priežasčių bene dažniausia – fizinės traumos, kurios gali pažeisti kremzlę bet kuriuo žmogaus amžiaus periodu.

– Šiuo metu pažeistoms kremzlėms gydyti dažnai taikomi vaistai nuo uždegimo, chondroprotektoriai, specialios mankštos, fizioterapijos procedūros ir kt. Kokia vieta tenka chirurginiam pažeistos kremzlės gydymui?
– Chirurginis gydymas labai sparčiai tobulėja. Dabar jis visame pasaulyje plačiai taikomas ir yra efektyvios minimaliai invazinės – artroskopinės procedūros, kurios metu dažnai galima atkurti ir pažeistą sąnario kremzlę. Pastaruoju metu atliekamos vadinamos mozaikinės kremzlinio audinio transplantacijos duoda labai gerus rezultatus. Mozaikinės kremzlinio audinio transplantacijos metu artroskopu apžiūrint sąnarį įvertinamas sąnarinės kremzlės defekto dydis, lokalizacija, konsistencija ir spalva. Specialiais instrumentais pašalinami negyvybingi kremzlės ir kaulo fragmentai, išvalomas defekto dugnas. Vėliau „įspraudimo“ principu kaulo ir kremzlės transplantantai įvedami į recipientinę vietą. Procedūra kartojama, kol užpildoma defekto vieta. Tačiau per vėlai susirūpinus net ir šiuolaikiškos minimaliai invazinės procedūros gali nebepadėti, tada belieka tiktai sąnarių endoprotezavimo operacijos.

– Esate Lietuvos artroskopuotojų draugijos, Tarptautinės kremzlės atstatymo draugijos, tarptautinės sporto traumatologijos ir artroskopijos chirurgijos narys, daugelio mokslinių publikacijų pažeistų kremzlių gydymo tema autorius. Gal galėtumėte patarti dienraščio skaitytojams, ką reikėtų žinoti, kad atėjus pas gydytoją nebūtų sulaukta taip įprasto atsakymo: „Jūsų sąnario išgelbėti nebeįmanoma. Jei nenorite visą gyvenimą kęsti skausmus, būtina jį pakeisti dirbtiniu.“
– Reikia žinoti, kad pirmieji sąnario kremzlės pažeidimai dažnai beveik nejuntami. Todėl sąnarių ligų profilaktika reikėtų susirūpinti jau tada, kai ima mausti sąnarius po didesnio fizinio krūvio ar keičiantis orams, o pailsėjęs žmogus paprastai skausmo nebejaučia. Tai pirmas signalas, kai sąnario kremzliniam audiniui reikia pagalbos. Vėliau skausmas juntamas ir po mažesnio fizinio krūvio. Pažeidimui didėjant, skausmai ima varginti naktį, sąnariai patinsta, traška, pasidaro sunku sulenkti ar ištiesti sąnarį, pavyzdžiui, pritūpti, greitai atsistoti. Gali pasireikšti net sąnario strigimo epizodai. Tokiam skausmų kamuojamam žmogui paprastai prireikia operacijos ir tik po jos skiriami minėti preparatai. Iš praktikos galiu pasakyti, kad beveik visi, kurie kreipiasi į šeimos gydytoją, be kitų nusiskundimų, pamini ir sąnarių skausmus. Didelės rizikos grupei priklauso sportininkai, jiems sąnarių ligų profilaktika ypač svarbi. Sąnarių ligos dažniausiai gresia sunkų fizinį darbą dirbantiems žmonėms – ūkininkams, gamyklų darbininkams. O kadangi lietuviai nuo seno garsėja savo darbštumu, daugumai reikėtų pasitarti su gydytoju, kai vos tik pajunta bent vieną iš minėtų simptomų. Patarimai dažniausiai būna individualūs, priklausomai nuo simptomų pobūdžio, gyvenimo būdo, įpročių, profesijos ir pan., tačiau keli patarimai tiks visiems ir visada:

1. Venkite antsvorio.
2. Duokite sąnariams darbo (judėkite, mankštinkitės), bet neperlenkite lazdos.
3. Jei sąnarį ištiko trauma, kruopščiai vykdykite visus gydytojo nurodymus iki kol sąnario funkcija atsigaus. Taikykite reabilitaciją, ji yra ne mažiau svarbi nei sugydyti lūžimą, išnirimą ar kitokį pakenkimą. Nevisavertė reabilitacija po kaulų ar sąnarių traumų – tiesus kelias į tolesnius sąnarių kremzlių pažeidimus.
 

iMed