+7
-0
+7
Ar Jūsų kojos sveikos gali parodyti pusiausvyra

Išsiplėtusios kojų venos, sunkumas kojose, kojų tinimas, kartais atsirandantis mėšlungis – tai tik keli simptomai, kurie rodo, jog Jūsų kojos nėra sveikos. Tačiau ar kada nors susimąstėte, jog kojų sveikatą gali parodyti ir pusiausvyra?

Testas, kuris parodo, ar Jūsų pusiausvyra yra gera

Norint suprasti, ar Jūsų pusiausvyra yra gera, galite pabandyti atlikti pusiausvyros testą. Be batų atsistokite ant vienos kojos ir nesilaikydami pabandykite keletą minučių išlaikyti pusiausvyrą. Jeigu pavyks ir Jūsų kojos normaliai išlaikys pusiausvyrą, tuomet gali būti ramūs, jog Jūsų kojos atlieka savo funkciją tinkamai. Jei tokį paprastą veiksmą yra sunku atlikti, tuomet yra tikimybė, jog Jūsų pusiausvyra pažeista. Darant šį pratimą, po poros minučių, galite net pajausti, kaip atsirado kojų skausmas. Bestovint ant vienos kojos galite pradėti jausti, kaip vidinė pėdos dalis, kad išlaikytų kūno pusiausvyrą, ims greit virpėti, o išorinė liks rami ir visas Jūsų svoris susitelks kaip tik šioje dalyje. Virpanti vidinė kojos dalis dar kitaip yra vadinama pėdos skliautu. Svarbiausias jos uždavinys yra išlaikyti pusiausvyrą. Išorinė pėdos dalis yra vadinama svorį laikančiu pėdos skliautu, jos uždavinys yra išlaikyti kūno svorį. Taigi, normali pėda gerai laikys kūno svorį, o štai deformuota – ne. Kaip bebūtų, mūsų pėdos išties atlieka labai sunkų darbą – joms reikia išlaikyti visą mūsų kūno svorį, tad pajutus, jog pusiausvyra sutriko, reikia imtis tam tikrų veiksmų. Vienas iš jų – peržiūrėti, kokius batus avite.

 Avalynė, kuri trikdo kojų pusiausvyrą

Gyvename laikais, kuomet grožis yra labai svarbu. Štai dėl ko tiek daug moterų renkasi avėti aukštakulnius batelius. Ir ne viena iš jų, kaukšėdama su aukštakulniais bateliais į vakarėlį ar darbą, sako: „Grožis reikalauja aukų – turiu pakentėti“. Nepatogūs aukštakulniai batai ne tik kad trikdo lengvai pažeidžiamą kojų pusiausvyrą, bet ir gali sukelti įvairių traumų: avint aukštakulnius daug lengviau pastatyti koją ne taip, o tada jau suklumpama, patiriamas raumenų patempimas, raiščių patempimas, sausgyslių patempimas. Be to, nuo aukštakulnių avėjimo gali atsirasti nugaros skausmas, kojų tinimas, sunkumo jausmas kojose…Ir visai tai dėl to, jog visą dieną moteris avėjo nepatogią avalynę – aukštakulnius. Verta atsiminti ir tai, jog kojas pažeidžia smarkiai pėdą spaudžianti avalynė, tad jei jaučiate, jog nusipirkote per mažus batus, geriau jų neavėkite ir nelaukite, kada jie prasitampys, o pasikeiskite į tinkamo dydžio.

Netaisyklinga eisena – ne tik negražu, bet ir kenkia sveikatai

Ar pamenate laikus, kuomet mokinotės vaikščioti tiesiai, nesusikūprinę? Užsidėdavote knygą ant galvos ir vaikščiodavote po kambarį stengiantis ją išlaikyti kuo ilgiau. Taip, tai buvo ir vis dar yra senas geras metodas, kuris yra skirtas tiesiai laikysenai lavinti. Deja, tačiau šiandien mes šį pratimą jau beveik užmiršome, o visai be reikalo: savo eisena privalome rūpintis, nes ji gali lemti skausmo atsiradimą.

Kuomet mūsų kūnas nėra tiesus, jis pasvyra į priekį, tada raumenys yra priversti atlikti papildomą darbą, kad gebėtų išlaikyti kūną tiesų. Raumenys yra įtempiami, susidaro puikios sąlygos nenatūraliai kojų raumenų, nugaros ir kaklo padėčiai – šios kūno dalys greitai pavargsta ir būtent dėl to atsiranda skausmas.

Ką daryti, kad netektų sakyti „Mano kojos trukdo man džiaugtis gyvenimu“

Jei matote, jog nuolat vargina kojų sunkumas, dažnai atsiranda kojų tinimas, karts nuo karto vargina mėšlungis, negana to – atsirado venų varikozė – vadinasi, metas daugiau dėmesio skirti kojų sveikatai. Tikriausiai Jūs jau nebepamenate, kuomet pirmą kartą, nedrąsiai žengėme pirmuosius savo žingsnius. Tačiau tą puikiai atsimena Jūsų tėvai. Pusiausvyra tampa gyvybiškai būtina nuo to momento, kai pradedame suvokti vaikščiojimo aktą. Tad nepamirškime to.

L.Rimgailė