Šiomis dienomis vis daugiau žmonių prieš dedant tam tikrą maisto produktą į pirkinių krepšelį nevengia paskaityti ir tai, kas parašyta ant etiketės. Išties, toks įprotis yra labai sveikintinas, nes žinojimas, ką kasdien valgote, kas patenka į mūsų kūną, didžia dalimi lemia tai, kaip mes jausimės…
Net ir superproduktai ne visada būna sveiki
Dedate datules ar džiovintus abrikosus į pirkinių krepšelį manydami, jog tai – itin sveikas maisto produktas? Lukterkite: ar žinojote, jog tokie produktai, kurie pasiekia mūsų prekybos centrų lentynas, gali būti ne tokie jau sveiki: jie gerokai būna apdoroti, perdirbti ir dėl to praranda didžią dalį savo maistingų medžiagų. Pavyzdžiui, jei perkate goji uogas, jos turėtų būti raudonos, tačiau ne per daug, jei jos ryškiai raudonos, tuomet jau gali kilti įtarimas, jog uogos buvo džiovinamos naudojant sieros dioksidą, kuris gali apsaugoti maistą nuo greito jo gedimo, padaro jo spalvą patrauklesnę, ryškesnę, bet lygiai taip pat sumenkina produkto vertę. Jei vien tik iš spalvos negalite nuspręsti, ar džiovinta uoga buvo apdorota sieros dioksidu, tuomet pažiūrėkite, ar ant etiketės nėra užrašo „E220“ – jei taip, tuomet dėkite tokį maisto produktą atgal: šis konservantas pavojingas jūsų sveikatai, nuo jo gali atsirasti įvairūs virškinimo sutrikimai, alergija, skrandžio skausmas…Tiesa, suvalgius kelias uogas visų šių nemalonių simptomų gal ir nepajausite, tačiau jei suvalgysite didesnį kiekį, tuomet daug didesnė rizika visa tai patirti. Tokiais atvejais, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimus, vartokite „Mezym 10000“
Neigiamas natrio glutamato (skonio stipriklio) poveikis: nuo galvos skausmo iki alerginės reakcijos
Ne visų E raidelių bei esančių skaičių prie jų reikia bijoti: kartais ir visai sveikatai nepavojingi maisto priedai, pavyzdžiui, natūralūs dažikliai, kurie yra žymimi E160 (augaliniai pigmentiniai karotinoidai) yra nurodomi ant produkto pakuotės. Tačiau yra tokių E ir tam tikrų skaičių derinių, kuriuos turėtume atsiminti ir jų itin vengti. Taigi, koki gi skaičiai, kurie randami ant maisto pakuotės prie E raidės, yra pavojingi? Jei randate E 620 E621-625, tuomet geriau tokį maisto produktą dėkite į šalį: toks produkto žymėjimas išduoda, jos jis bus paskanintas skonį gerinančiomis medžiagomis, kurios gali būti kenksmingos žmogaus sveikatai ir sukelti tokius simptomus kaip galvos skausmas ar net alerginė reakcija. Tas pats produktas kiekvienam gali sukelti kitokias reakcijas, be to, vaikams nuo tokio maisto gali atsirasti hiperaktyvumas. Dar kitaip tokios, skonį gerinančios medžiagos, yra vadinamos natrio glutamatais. Jų gausu mūsų kasdien vartojamuose produktuose, pavyzdžiui, dešrose, majoneze, gazuotose gėrimuose. Štai kodėl suvalgius maisto produktų, kuriuose yra glutamato, norime valgyti dar ir dar. Skonio bei aromato stiprikliai, kurie yra žymimi E600 – E699 taip pat sukelia tokius nenumaldomo alkio „simptomus“.
Vištienos krūtinėlė pernelyg didelė dėl antibiotikų?
Kartais žmonės stebisi, kodėl prekybos centruose pardavinėjama vištiena nei iš tolo neprimena tos, kurią kadais teko ragauti pas močiutę kaime. Šiomis dienomis prekybos centrų lentynose puikuojasi dideli vištienos krūtinėlės gabalėliai. Ir nors patys vištų augintojai sako, jog jų vištos auginamos ekologiškame ūkyje, visgi, atsiranda nemažai pažeidimų ir vištos yra auginamos šeriant jas antibiotikais. Ar mėsa bei koks nors kitas maisto gaminys yra pripildytas antibiotikais gali pastebėti radus ant maisto produktų pakuotes užrašus su raide E bei skaičiais 700 – 799. Taigi, kai kitą kartą dėsite maisto produktą į pirkinių krepšelį, būtinai atkreipkite dėmesį, kokią informaciją slepia to maisto produkto pakuotė.
Parengė: L.Rimgailė