Arterinė hipertenzija: kaip su ja kovoti?

Arterinė hipertenzija – viena dažniausiai pasaulyje diagnozuojamų širdies ir kraujagyslių ligų, kurios komplikacijos kasmet nusineša daugybę gyvybių Lietuvoje ir visame pasaulyje. Kaip kovoti su arterine hipertenzija ir ką valgyti sergant širdies ir kraujagyslių ligomis?  

Kaip kovoti su arterine hipertenzija?

Pacientams rekomenduojama griežtai laikytis gydytojo paskirto vaistų vartojimo režimo ir kartu su medikamentais imtis ir savo gyvenimo būdo korekcijų:

  • Atsisakyti alkoholio arba jo vartojimą sumažinti iki minimalaus kiekio;
  • Mesti rūkyti (jei rūkoma);
  • Atsisakyti kitų žalingų įpročių, pavyzdžiui, nesaikingo vaistų vartojimo;
  • Sumažinti druskos vartojimą – geriausia, kai jos suvartojama ne daugiau kaip 5 gramai per parą;
  • Pradėti sveikiau maitintis – atsisakyti labai riebių maisto produktų, vengti rafinuoto cukraus ir miltų, negerti saldžių gėrimų, į mitybą įtraukti daugiau daržovių ir vaisių. Rekomenduojama rinktis daugiau gerųjų riebalų turintį maistą, nes omega riebiosios rūgštys ypatingai naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai. Paprastai tariant, gyvulinės kilmės maistą reikėtų dažniau pakeisti augalinės kilmės maistu, nes jame yra daug naudingų medžiagų ir mažiau cholesterolio, kuris gali paspartinti arterinės hipertenzijos vystymąsi;
  • Koreguoti savo kūno svorį, nes antsvoris ir nutukimas didina širdžiai ir kraujagyslėms tenkantį krūvį;
  • Kiekvieną dieną bent pusvalandį skirti fiziniam aktyvumui, kurio metu suprakaituojama – puiki kardiotreniruotė yra aktyvus pasivaikščiojimas, dviračio mynimas, plaukiojimas, bėgiojimas;
  • Stengtis sumažinti patiriamos nervinės įtampos lygį, nes stresas sukelia papildomą krūvį širdies ir kraujagyslių sistemai;
  • Stengtis pagerinti miego kokybę, nes kokybiškas miegas svarbus kiekvienai kūno ląstelei;
  • Stengtis daugiau laiko praleisti gryname ore ir dažniau užsiimti mylima veikla;
  • Reguliariai lankytis pas specialistus, kad sveikatos būklė būtų nuolat stebima.

Koks galėtų būti pavyzdinis arterine hipertenzija sergančio paciento dienos meniu?

Pateikiame net penkis sveiko meniu pavyzdžius, kurie tikrai bus naudingi Jūsų širdies ir kraujagyslių sistemai:

  • Pusryčiai: 200 gramų pusriebės varškės su šaukštu sėmenų aliejaus arba pilno grūdo (ilgai verdama) avižinė košė su šaldytomis ar šviežiomis uogomis, arba grikių košė su šaukštu alyvuogių aliejaus ir prieskoninėmis žolelėmis, arba žaliasis vaisių ir daržovių kokteilis arba penkių grūdų košė su šaukšteliu medaus ir smulkintais riešutais;
  • Priešpiečiai: vienas vidutinis obuolys arba sauja riešutų, arba stiklinė pasukų, arba stiklinė natūralaus jogurto su vaisiais, arba porcija mažųjų morkyčių;
  • Pietūs: 200-300 gramų garuose gamintos lašišos su 300 gramų žaliųjų salotų, pagardintų alyvuogių aliejumi ir moliūgų sėklomis arba 200-300 gramų orkaitėje keptos vištienos krūtinėlės su morkų ir česnakų salotomis, arba trinta daržovių sriuba su pilnagrūdės duonos riekele ir įvairiomis valgomosiomis sėklomis, arba jautienos ir daržovių troškinys, arba vegetariška lazanija, pagaminta iš pilnagrūdžių makaronų;
  • Pavakariai: vienas apelsinas arba sauja džiovintų slyvų, arba puodelis natūralaus jogurto, arba daržovių lazdelės, arba vaisių salotos su jogurtu;
  • Vakarienė: 200-300 gramų orkaitėje keptos menkės su bolivinės balandos garnyru ir šviežiais pomidorais, arba perlinių kruopų troškinys su vištiena ir įvairiomis daržovėmis, arba avinžirnių troškinys su žalumynais, arba žuvienė su pilnagrūdės duonos riekele arba sumuštinis su pilnagrūde duona, avokadais ir vienu virtu kiaušiniu (tai puikus pusryčių patiekalas).

Pasveik.lt informacija