Turbūt pastebėjote, kad moterys visada suklūsta, jei kas nors šalia prabyla apie grožį ar madą, o vyrai tokias kalbas palaiko „bereikšmiais tauškalais“. Taip pat toli gražu ne kiekviena vyrų būryje atsidūrusi moteris laisvai diskutuotuoja apie mašinų detales ar remonto ypatumus.
Panašiai nutinka ir kalbant apie sveikatą – jaunimas neklauso kalbų, koks „blogas“ yra cholesterolis manydami, kad kam jau kam, o jiems tai neaktualu. O štai vyresnio amžiaus žmonės ir ypač tie, kurių cholesterolio kiekis didesnis nei turėtų būti, visada rimtai išklausys patarimų kaip jį mažinti ar pasidalins patirtimi, kokį maistą reikėtų valgyti ir ko geriau atsisakyti.
Tačiau daugelis jaunimo turbūt nustebtų sužinoję, kad dabartinių dvidešimtmečių cholesterolio kiekis kraujyje jau viršija normą. Dar labiau gąsdina faktas, kad Lietuvoje kas antros mirties priežastis yra širdies ir kraujagyslių ligos, o mūsų šalies gyventojų mirtingumas nuo šių ligų yra vienas didžiausių Europoje. Viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių – didelis cholesterolio kiekis žmogaus kraujyje.
Kas per „baubas“ yra cholesterolis?
Cholesterolis žmogui gali būti ir priešas, ir draugas. Viena vertus, cholesterolis yra gyvybiškai reikalingas, nes dalyvauja gaminant ląsteles, lytinius hormonus, taip pat sintetinant tulžies rūgštį ir vitaminą D. Kita vertus, jis gali tapti mirtinų ligų priežastimi.
Dauguma vyresnių žmonių žino, kad cholesterolis yra plaukiojantis kraujyje riebalas ir, kad per didelis jo kiekis – žalingas. Jei cholesterolio per daug, jis kaupiasi kraujagyslių sienelėse, dėl to jos šiurkštėja, siaurėja iki 50-70 proc. ar daugiau ir gali visiškai užsikimšti. Susiaurėjusia kraujagysle kraujas negali pakankamai aprūpinti organų, todėl skauda ir „spaudžia“ krūtinę, svaigsta galva, šąla galūnės.
Taip pat ne vienas yra girdėjęs, kad tokia kraujagyslė ties cholesteroline plokštele yra nestabili, greitai įplyšta, formuojasi trombas ir kyla miokardo infarkto, insulto grėsmė, širdies ritmo sutrikimai.
Cholesterolis į mūsų organizmą patenka iš gyvūninės kilmės produktų. Augalinės kilmės audiniuose cholesterolis nesigamina ir augaliniuose produktuose jo niekada nerasime. Netgi atvirkščiai – yra tokių aliejų, kuriuos vartojant žmogaus kraujyje sumažėja „blogojo“ cholesterolio kiekis ir pagausėja „gerojo“ cholesterolio.
Sviestas ar margarinas – ką rinktis?
Kaip išvengti tiksinčios cholesterolio bombos?
Kaip minėjome, norint sumažinti cholesterolio kiekį, reikia dažniau rinktis augalinės kilmės produktus. Ypač teigiamai žmogaus sveikatą veikia alyvuogių, linų sėmenų, rapsų aliejai ir iš jų pagaminti produktai. Žinoma, net ir žinant. kad aliejai ir iš jų pagamintas margarinas cholesterolio neturi, neribotai jų valgyti taip pat nepatartina. Visgi per dažnas riebalų vartojimas skatina kepenų suriebėjimą, o tuomet jos pačios ima gaminti daugiau cholesterolio.
Todėl kiekvienam besirūpinančiam savo sveikata ir, ypač, turinčiam jau diagnozuotą kraujagyslių ligą, patartina reguliariai tikrintis riebalų kiekį kraujyje ir jį koreguoti sveikai maitinantis. Tikimybę išvengti širdies ir kraujagyslių ligų padidinsite, jeigu:
• sureguliuosite mitybą ir kasdieną sveikai maitinsitės;
• daug judėsite ir aktyviai mankštinsitės;
• nerūkysite;
• nuolat kontroliuosite cholesterolio kiekį kraujyje;
• kontroliuosite arterinį kraujo spaudimą;
• atsikratysite viršsvorio;
• vengsite streso ir išmoksite jį valdyti.