+3
-0
+3
Dažnas šlapinimasis naktį: ką tai signalizuoja?

Cukrinis diabetas

Cukrinis diabetas sparčiai plinta tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Tarptautinės diabeto federacijos pateiktais duomenimis, 2015 m. visame pasaulyje cukriniu diabetu sirgo apie 415 mln. suaugusių, 20–79 metų amžiaus žmonių. Nustatyta, jog iš jų beveik 117 tūkst. sergančiųjų buvo Lietuvoje, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog šis skaičius gali būti kur kas didesnis, mat daugelis žmonių net neįtaria, jog serga šia liga.

Cukriniu diabetu serga įvairaus amžiaus žmonės, pirmieji ligos simptomai yra silpnumas, dažnas troškulys, o taip pat ir padažnėjęs šlapinimasis. Sergant cukriniu diabetu žmogų dažnas šlapinimasis vargina dėl to, jog organizmas pats bando atsikratyti gliukozės pertekliaus, dėl to norisi šlapintis daug dažniau, nei įprastai.

Gerybinės prostatos hiperplazija

Gerybinės prostatos hiperplazija dažniausiai pasireiškia tokiais simptomais kaip: sunkumas šlapinimosi pradžioje, šlapinimasis naktį, silpna šlapinimosi srovė, po pasišlapinimo jaučiama, jog šlapimo pūslė vis tiek liko pilna ir nei kiek nepalengvėjo.

Būtina laiku pastebėti pirmuosius gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, nes negydoma liga gali gerokai pabloginti vyro gyvenimo kokybę. Dėl dažno kėlimosi naktį, kai tai tampa įpročiu, vyrui vystosi lėtinis nuovargis, kenčia seksualinis gyvenimas.

Esant gerybinei prostatos hiperplazijai gali būti skiriamas gydymas medikamentinėmis priemonėmis. Nereceptiniai vaistai, pavyzdžiui, „Prostamol Uno“, gali būti skiriami tuo atveju, jei norima sustiprinti prostatą, siekiant, kad ji ne taip sparčiai vešėtų. Tyrimais jau yra įrodyta, jog „Prostamol uno“ pristabdo prostatos išvešėjimą, mažina uždegimą, pagerina šlapimo srovę.

Kai kada vyrai būna nekantrūs ir nori matyti rezultatus jau kitą dieną po vaisto vartojimo, tačiau svarbu žinoti, jog teigiamus rezultatus galima pamatyti tik tuomet, kai vaistas yra vartojamas ilgiau. Daugelis pacientų sako, jog pagerėjimas pajuntamas tik po 4-6 savaičių, o visiškas vaisto veiksmingumas pasireiškia po 3 mėnesių.

Tad nėra ko delsti ir ignoruoti prostatos ligų. Jei neramina bent vienas iš anksčiau minėtų simptomų, tuomet metas kreiptis į gydytoją. Ligai tapus lėtine, vien tik medikamentinės priemonės jau nebepadės, bus būtina operacija.

 

Prostatos vėžys

Prostatos vėžys – dažna vyrų onkologinė liga. Jei liga yra diagnozuojama ankstyvoje stadijoje, tuomet nereikėtų baimintis, nes liga yra pagydoma.

Jei matote, jog Jūsų artimą žmogų vargina dažnas šlapinimasis, skausmas šlapinantis, o ir matosi kraujas šlapime, atsirado erekcijos sutrikimai – tai jau gali būti pirmieji, pažengusio prostatos vėžio simptomai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį.

Vėliau, ligai progresuojant, pasireiškia dar nemalonesni prostatos vėžio simptomai, tokie kaip  kaulų skausmas, dažniausiai stuburo, šlaunikaulio, dubens arba šonkaulių. Vėžiui plintant į stuburą žmogus gali jausti silpnumą kojose.

Nėštumas

Moterys, kurios laukiasi, dažnai pastebi jog ėjimas į tualetą naktį tapo jų neišvengiama kasdienybės dalimi. Maždaug nuo 6 nėštumo savaitės iki pat gimdymo besilaukiančią moterį vargina dažnas šlapinimasis. Kodėl? Dėl to, jog didėjant gimdai tuo pačiu stiprėja ir jos spaudimas šlapimo pūslei, todėl kyla dažnas noras šlapintis.

Moterims, kurios dažnai nėštumo metu šlapinasi, patariama šlapinimosi metu palinkti į priekį – tuomet šlapimo pūslė lengviau ištuštės ir galbūt rečiau teks vaikščioti į tualetą.

 

Autorius: Laura Rimgailė.