+5
-0
+5
Erekcijos sutrikimai – kitų ligų pranašas?

Pasaulyje kasmet atliekama daugybė tyrimų. Vienų tyrimų rezultatai liūdina, kitų – džiugina, o būna ir taip, jog tyrimų rezultatai gerokai nustebina tiek tyrėjus, tiek tyrimo dalyvius bei plačią visuomenę. Vienas iš tokių tyrimų buvo atliktas Švedijoje.

Švedijoje atliktas nacionalinis kohortinis tyrimas parodė, kad erekcijos sutrikimų gydymas FDE-5 inhibitoriais po pirmojo miokardo infarkto buvo susijęs su mažesniu pacientų mirtingumu ir stacionarizavimo dėl širdies nepakankamumo dažnumu.

Erekcijos sutrikimai – nemalonu, tad neverta kentėti

Erekcijos sutrikimai vyrus užklumpa netikėtai ir smogia itin skaudžiai – per vyro pasitikėjimą savo seksualinėmis jėgomis. Taigi, kad to išvengtų, kiekvienas vyras privalo reguliariai tikrintis savo sveikatą, stengtis gyventi sveikai, nevartoti alkoholio, nerūkyti.

Visgi, nemažai daliai vyrų nepavyksta išvengti erekcijos sutrikimų: įvairių tyrimų duomenimis, 37–52 proc. 40 metų ar vyresnių vyrų vargina erekcijos sutrikimai. Laimei, didžioji dalis erekcijos sutrikimų gali  būti nesunkiai išgydomi medikamentinėmis priemonėmis, vaistai nuo erekcijos sutrikimų padeda.

Šiuo metu parduodami keturi fosfodiesterazės 5 inhibitoriai – sildenafilis, vardenafilis, tadalafilis ir naujausias šios grupės atstovas – avanafilis. 

Avanafilis – veiksmingas, greitai veikiantis ir gerai toleruojamas vaistas erekcijos problemoms gydyti. Svarbiausia, ką vyras turėtų suprasti, tai, jog laikas – itin svarbus erekcijos sutrikimų gydymui. Jei vyras pastebėjo, jog jo potencija nėra tokia, kokia turi būti, jis turėtų kuo greičiau pradėti gydymą, nes jo nepradėjus gali susidaryti užburtas ratas: stresas diktuos sekso atmetimą, o pastarojo nebuvimas sustiprina nepasitikėjimą savo seksualinėmis jėgomis.

 

Erekcijos sutrikimai dažnesni, jei vyras serga širdies ir kraujagyslių ligomis?

Mūsų visuomenė sensta, vidutinė gyvenimo trukmė didėja, tad nenuostabu, kad ir erekcijos sutrikimų dažnis taip pat auga. Be to, kaip rodo įvairūs tyrimai, erekcijos sutrikimai yra dar dažnesni tuo atveju, jei vyras turi kitų širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) ar serga gretutinėmis ligomis, tokiomis kaip cukrinis diabetas, išeminė širdies liga…

Ar žinojote, jog atliktų tyrimų duomenimis, daugiau kaip 50 proc. sergančiųjų hipertenzija turi erekcijos sutrikimus? Tyrimų metu taip pat buvo nustatyta, jog kuo vyresnis vyro amžius, sunkesnė ir didesnės trukmės hipertenzija, kuo daugiau ŠKL rizikos veiksnių, tuo didesnė erekcijos sutrikimų tikimybė.

Švedijoje atliktame tyrime buvo įvertinta, kokią įtaką pacientų po pirmojo miokardo infarkto mirštamumui ir ŠKL baigtims turėjo erekcijos sutrikimų gydymas. Tyrime dalyvavo visi 18–80 metų vyrai (43 145), 2007–2013 m. (per 7 m.) patyrę pirmąjį miokardo infarktą. Iš 43 145 tyrime dalyvavusių vyrų 3068 dalyviai vidutiniškai 3,3 m. vartojo kokių nors vaistų erekcijos sutrikimams gydyti. Šios grupės pacientai buvo jaunesni, turėjo mažesnę širdies nepakankamumo, cukrinio diabeto, lėtinės obstrukcinės plaučių ligos, insulto, periferinių arterijų ligos ir aktyvaus vėžio tikimybę.

Tyrimo rezultatai maloniai nustebino, nes paaiškėjo, kad tik FDE-5 inhibitoriai, vartojami po pirmojo miokardo infarkto erekcijos sutrikimams gydyti, reikšmingai sumažino mirties ir stacionarizavimo dėl širdies nepakankamumo riziką.

Tyrimo duomenimis, erekcijos sutrikimams gydyti FDE-5 inhibitorių vartoję vyrai turėjo reikšmingai mažesnę ŠKL riziką (dažnumą), lyginant su FDE-5 inhibitorių nevartojusiais vyrais. Mirties rizika FDE-5 inhibitorių vartojusiųjų grupėje buvo 33 proc. mažesnė.

Tik svarbu nepamiršti, jog šios tyrimo išvados turėtų būti vertinamos apdairiai, turint omenyje, kad erekcijos sutrikimų gydymas dažniau buvo taikytas sveikesniems vyrams, turėjusiems mažesnę ŠKL riziką.

Autorius: L. Rimgailė