+10
-6
+4
Erekcijos sutrikimų mastai milžiniški

Erekcijos sutrikimus gali sukelti daug veiksnių. Seksologai jų ieško žmonių psichoemocinėje būsenoje, o urologai – fiziniame lygmenyje. Iš tiesų, galimos abi priežastys. Tačiau šį kartą aptarsime lengviau „valdomą“ aspektą – fiziologiją.

Erekcijos sutrikimų apibrėžimas, paplitimas, priežastys ir rizikos veiksniai

Erekcijos funkcijos sutrikimas yra apibūdinamas kaip nuolatinis nesugebėjimas pasiekti ir palaikyti erekciją, kurios pakanka lytiniam aktui atlikti. Teigiama, kad JAV su šia būkle didesniu ar mažesniu mastu susiduria 52 % suaugusių nuo 40 iki 70 metų amžiaus vyrų ir maždaug 332 milijonai vyrų visame pasaulyje. Erekcijos sutrikimų patofiziologijoje dalyvauja fiziniai veiksniai, pavyzdžiui, kraujagyslių kilmės (širdies ir kraujagyslių liga, hipertenzija, vainikinių arterijų liga, periferinė vaskulopatija (aterosklerozė)), cukrinis diabetas, hiperlipidemija (hipercholesterolemija), rūkymas, didelio masto dubens chirurginės intervencijos ar radioterapija], neurogeniniai (nugaros smegenų trauma), anatominiai ar struktūriniai (Peirono (Peyrinie) liga), hormoninės (hipogonadizmas), susiję su vaistų poveikiu (kraujospūdį mažinančių vaistų, antidepresantų, vaistų nuo psichozės) ar trauma (varpos trauma ar dubens kaulų lūžiai).

Erekcijos sutrikimai susiję su nemodifikuojamais ir modifikuojamais rizikos veiksniais. Nutukimas, cukrinis diabetas, dislipidemija, metabolinis sindromas, judėjimo stoka (t. y. fizinis neaktyvumas, sėdimas gyvenimo būdas ar ilgai trunkantis darbas prie kompiuterio) ir rūkymas yra erekcijos sutrikimų atsiradimo rizikos veiksniai. Net nesunkūs erekcijos sutrikimai tampa svarbiu požymiu, kad gresia pirminės su sutrikimais susijusios ligos (širdies ir kraujagyslių ligos) rizika. Kelių tyrimų rezultatai pateikė tam tikrų įrodymų, kad gyvenimo būdo korekcija bei širdies ir kraujagyslių ligos veiksnius veikiančių vaistų vartojimas erekcijos sutrikimų patiriantiems vyrams gali padėti pagerinti lytinę funkciją.

Gana dažnai pasitaiko ir kombinuotų erekcijos sutrikimų atvejų. Tai atvejai, kai vienu metu žmogų vargina organiniai ir psichologiniai veiksniai, pavyzdžiui, kai dėl tam tikro fiziologinio nepatogumo susiformuoja psichologinių barjerų.

Dažni kombinuoti sutrikimai

Panašiai, kaip kitais atvejais, specialistų nuomone, svarbiausia yra nustatyti sutrikimo priežastį ir paskirti tinkamą gydymą. Gana dažnai pasitaiko kombinuotų erekcijos sutrikimų atvejų, susijusių su organiniais ir psichologiniais veiksniais, pavyzdžiui, kai dėl tam tikro fiziologinio nepatogumo susiformuoja psichologinių barjerų (pvz., susijusių su partneriu, su elgsenos problemomis ar nelaimėmis).

Yra keletas erekcijos sutrikimų gydymo galimybių

Kadangi erekcijos sutrikimai gali būti susiję su koreguojamais ar išvengiamais rizikos veiksniais, juos galima koreguoti prieš pradedant specifinį gydymą ar kartu su skiriamu tokiu gydymu. Taip pat pirmasis erekcijos sutrikimo gydymo etapas yra gera nuolatinė erekcijos sutrikimo ir susijusių gretutinių bei pirminių ligų kontrolė. Paprastai erekcijos sutrikimus galima sėkmingai palengvinti šiuo metu turimomis priemonėmis (farmakologinėmis, psichologinėmis ar chirurginėmis), tačiau jų išgydyti neįmanoma. Erekcijos sutrikimai gydomi terapinėmis priemonėmis, kurios nesukelia specifinio poveikio priežastims. Todėl susiformuoja struktūrizuota gydymo strategija, kurią lemia veiksmingumas, saugumas, invaziškumas ir kaina bei paciento pasirinkimas. Šiame kontekste gydant nuo erekcijos sutrikimų labai svarbus gydytojo ir paciento (partnerės) dialogas. Vertinant gydymo galimybes būtina atsižvelgti į paciento bei partnerės pasitenkinimą, gyvenimo kokybę lemiančius veiksnius, taip pat į su gydymu susijusį saugumą ir veiksmingumą.

Profesorius Balys Dainys apie erekcijos sutrikimų gydymą yra sakęs:                     

„Vyresniame amžiuje lytinė potencija gali susilpnėti dėl varpos išemijos, kai dėl vienokių ar kitokių priežasčių į šį organą nepakankamai priteka kraujo. Kartais pritrūksta vyriško hormono – testosterono, o rūkantieji problemų dėl impotencijos turi dažniau. Išsiaiškinus priežastis, reikia skirti tinkamą gydymą. Laikoma, kad pirmiausia turėtų būti skiriama varpos ir varpos srities kraujotaką gerinančių vaistų, kurių šiuo metu yra daug ir įvairių.“