Gyvenimo pokyčiai , akivaizdžiai il ginantys vyrų gyvenimą

Mokslininkai, atlikę tyrimą, išsiaiškino, kad ėmusių sveikiau maitintis ir išmokusių tvarkytis su įtampa vyrų telomerai ląstelėse pailgėjo, tai lemia ilgesnį gyvenimą. Naujausiame amerikiečių mokslininkų, kuriems vadovavo daktaras Deanas Ornishas (mažai riebalų turinčios dietos, kurios dienos normą sudaro vos 10 proc. riebalų, šalininkas), tyrime buvo stebimi 35 prostatos vėžiu sergantys vyrai. Jie sutiko, kad jų chromosomos bus stebimos penkerius metus. Tyrimą pradėjo 2003 m. pradžioje. Mokslininkai aiškinosi, ar vien pakeitus gyvenimo būdą galima paskatinti sveikimą. Dalis vyrų iš esmės pakoregavo gyvenseną – ėmė sveikiau maitintis, sportuoti, mokėsi suvaldyti įtampą, kiti gyveno kaip gyvenę. 2005 m. paaiškėjo, kad vyrų, kurie valgė daugiau daržovių ir vaisių, mažai riebalų, neskaldytų grūdų produktų, sportavo, mankštinosi vidutiniškai pusvalandį per dieną šešis kartus per savaitę, mažino įtampą jogos pratimais ar meditacija bei lankėsi sergančiųjų vėžiu paramos grupėse, prostatos augliai neprogresavo. Be to, pakeitusių keturiais esminiais punktais savo gyvenseną vyrų ląstelėse buvo daugiau telomerazių – enzimų, kurie neutralizuoja telomerų trumpėjimą, kiekvieną kartą dalijantis ląstelei.

D. Ornisho komanda išsiaiškino, kad per penkerius metus gyvenimo būdą pakeitusių vyrų telomerai pailgėjo 10 proc., nepakeitusių gyvenimo būdo grupėje – tik 3 proc. D. Ornisho teigimu, tai pirmas tyrimas, parodęs, kad bet kokia intervencija, šiuo atveju – gyvensenos pakeitimas, gali pailginti telomerus ir pristabdyti senėjimą ląstelių lygiu.

D. Ornishas sako, kad gyvensenos pokyčių teigiamas poveikis tiriamųjų sveikatai buvo akivaizdus. „Įprastai manome, kad medicinos pažanga yra naujos, brangios technologijos – nauji vaistai, nauji prietaisai. O mes (tyrėjai) parodėme, kokia veiksminga gali būti įprasta intervencija (gyvensenos pakeitimas)“ – apibendrino mokslininkas.