+8
-0
+8
Gyvenimo trukmę ilginantys preparatai

Visais laikais žmonės ieškojo būdų kaip pratęsti gyvenimo trukmę. Alchemikai daug metų bandė sukurti gyvybės eliksyrą. Vieni receptai buvo išties originalūs, o kiti, šiais laikais būtų pripažinti kenksmingais žmogaus sveikatai. Pavyzdžiui, senovės graikai siekdami atjaunėti, ant kūno tepė gyvsidabrį, nesuprasdami, kad gyvsidabrio garai nuodingi. Tyrinėjimai nesibaigia iki šių dienų.

Vidutinis amžius, kurio tikisi sulaukti žmonės nuolat kinta. Senovės Romos gyventojų amžiaus vidurkis buvo tik 22 metai. Viduramžiais – jau apie 40 metų. Per pastarąjį šimtmetį žmonių gyvenimo trukmė visame pasaulyje tik ilgėjo – kas metus po tris mėnesius. Statistikai prognozuoja, kad 2100 metais žmonių vidutinė gyvenimo trukmė sieks 100 metų. Manoma, kad gyvenimo trukmės didėjimą sąlygoja gerėjančios žmonių gyvenimo sąlygos, medicinos pažanga, naujagimių mirčių mažėjimas. Mokslininkams nerimą kelia tai, kad žmonių sveiko gyvenimo trukmė, kai žmogaus veikla nėra ribojama, dėl jo sveikatos būklės arba negalios, auga ženkliai lėčiau, nei vidutinė gyvenimo trukmė.

Pripažįstama, kad senėjimas yra neišvengiamas procesas, kurį lemia genetiniai veiksniai, nes ilgiausiai išgyvena individai, turintys gerą sveikatą lemiančius genus ir palankią aplinką. Senėjimo procesas pasireiškia įvairių organizmo sistemų funkcijų susilpnėjimu, didėjančiu mirtingumu. Šie pokyčiai yra daugelio ligų, pvz., širdies ir kraujagyslių sistemos, vėžinių, neurologinių ligų, II tipo cukrinio diabeto, raumenų ir skeleto bei kitų ligų, pagrindas. Dėl to, viena aktualiausių šiandienos problemų – terapinių ir kitokių priemonių, lėtinančių senėjimą ir su juo susijusių ligų pradžią, paieška.

Per pastaruosius du dešimtmečius ypač išaugo mokslinių tyrimų, susijusių su aplinkos veiksnių poveikiu žmonių ilgaamžiškumui. Mes negalime atsukti savo biologinio laikrodžio atgal, teigia mokslininkai, tačiau yra galimybė priversti jį tiksėti lėčiau. Šiandien dažniausiai moksliniuose straipsniuose minimi preparatai, padedantys išvengti daugelio su amžiumi susijusių ligų, ir sąlygojančių gyvenimo trukmę yra: resveratrolis, rapamicinas, spermidinas, žalioji arbata. Šiuose preparatuose esančios medžiagos turi stiprų antioksidacinį poveikį, kuris neleidžia susidaryti laisviesiems radikalams arba neutralizuoti jau susidariusius ir atstatyti jų sukeltus pažeidimus. Laisvieji radikalai yra nuodingos žmogaus organizmui medžiagos, kurios nuolat gaminasi organizme įprasto medžiagų apykaitos proceso metu, dėl užterštos aplinkos, ultravioletinių spindulių, radiacijos, prastų valgymo įpročių. Susikaupus per dideliam jų kiekiui, pagreitėja organizmo senėjimo procesai, susidaro palankios sąlygos susirgti įvairiomis ligomis (širdies kraujagyslių, kepenų, plaučių, alerginėmis, onkologinėmis ir kt.). Mokslininkai teigia, kad žmonės gali padėti savo organizmui įveikti laisvuosius radikalus – vartodami antioksidantus.

Resveratrolis – bene stipriausias pasaulyje žinomas antioksidantas, pasižymintis prieš uždegiminėmis ir antivėžinėmis savybėmis. Ypač daug resverastrolio yra vynuogių odelėje, sėklose ir sultyse, taip pat jo yra Kinijoje augančio medžio Polygonum cuspidatum šaknyse. Resveratrolio turi žalia ir juoda arbata, gervuogių, mėlynių ir bruknių, spanguolių uogos, riešutai. Yra įrodyta, kad Resveratrolio vartojimas stiprina imuninę sistemą, apsaugo nuo žalingo aplinkos poveikio, bakterinių, virusinių, odos, širdies ir kraujagyslių, plaučių ir kitų ligų. Tyrimo metu nustatyta, kad vynuogių sulčių vartojimas po 7,7 ± 1,2 ml/kg/d keturiolika dienų, pagerino endotelio funkcijas pacientams, kurie sirgo išemine širdies liga. Pacientams, sergantiems metaboliniu sindromu, kurie vartojo 150 mg ar 300 mg per dieną vynuogių sėklų ekstrakto 4 savaites, sumažėjo arterinis kraujospūdis. Daugelis mokslininkų nustatė, kad vynuogėse esantys junginiai stabdo vėžinių ląstelių progresavimą bei gali apsaugoti nuo senatvinės silpnaprotystės ir Alzheimerio ligos.

Mokslininkai džiūgauja atradę gyvenimo trukmę ilginantį preparatą – rapamiciną, kurį gamina tik Velykų salos dirvožemyje randama bakterija Streptomyces hygroscopicus. Daromos prielaidos, kad rapamicinas gali prailginti žmonių vidutinę gyvenimo trukmę iki 13 metų. Šis preparatas veiksnus ligų gydymui tokių kaip nutukimas, II tipo cukrinis diabetas, įvairių rūšių navikai, su amžiumi susilpnėjusia pažinimo funkcija.

Austrijos mokslininkai nustatė, kad spermidinas (poliaminas), kurio dideli kiekiai yra spermoje ir greipfrutuose, reikšmingai prailgina įvairių organizmų gyvenimo trukmę. Poliamino kiekio sumažėjimas yra siejamas su spartesniu senėjimo tempu. Nustatyta, kad žmogaus imuninės ląstelės veikiamos spermidino gyveno tris kartus ilgiau. Mokslininkai įrodė, kad spermidinas yra efektyvus osteoporozės (kaulų liga, kuri pasižymi kaulų tankio mažėjimu) profilaktikai ir gydymui. Žmonės galėtų bandyti išlikti jauni, valgydami daug greipfrutų ir mylėdamiesi, rašo mokslininkai.

Apsauga nuo su senėjimu susijusių ligų gali būti tokiame paprastame dalyke kaip žalia arbata. Žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai suteikia arbatai stiprių antioksidacinių savybių. Nustatyta, kad žaliosios arbatos antioksidacinis poveikis 40 kartų stipresnis už vitamino C, ir 20 kartų – už vitamino E. Britų kilmės profesorė Iris Benzie nustatė, kad po keturių savaičių trukusio žaliosios arbatos gėrimo eksperimento tiriamųjų chromosomos pailgėjo 4,6 kilobazėmis (chromosomų matavimo vienetas). Anot mokslininkų, toks chromosomų pailgėjimas sąlygoja žmogaus gyvenimo trukmės pailgėjimą penkeriais metais. Palyginus žmones, kurie išgėrė mažiau nei vieną puodelį žaliosios arbatos per dieną, su tais, kurie gėrė penkis ar daugiau puodelių, buvo mažesnė tikimybė mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Rizika mirti nuo širdies ligų sumažėjo 22 proc. vyrams ir 31 proc.  moterims, o nuo kraujagyslių ligų – vyrams – 35 proc., moterims – 42 proc. Daugelis mokslinių tyrimų patvirtino, kad žalios arbatos vartojimas gali apsaugoti nuo II tipo cukrinio diabeto, osteoporozės, dantenų ligų, Alzheimerio, Parkinsono ligos ir kai kurių vėžinių susirgimų.

Nepaisant apmaudaus fakto, kad gyvenimas kažkada neišvengiamai pasibaigs, žmonės vis tiek nenuleidžia rankų ir ieško būdų kaip pratęsti savo egzistenciją. Taigi, šios dienos panacėja prieš senėjimo tempą yra resveratrolis, rapamicinas, spermidinas ir polifenoliai esantys žaliojoje arbatoje.

Autorius: A.Mockienė