Viena klastingiausių kepenų ligų — hepatitas/4350″>hepatitas C, nes savo juodą darbą gali dirbti tyliai, nesukeliant žmogui nemalonių ir ją išduodančių simptomų. Kelis dešimtmečius progresuojanti liga sukelia kepenų uždegimą, vėliau kepenų cirozę, funkcijos nepakankamumą, o daliai ligonių — pirminį kepenų vėžį.

Gydytoja infektologė Gertrūda ARŠTIKAITIENĖ pasakoja, kaip pastebėti kepenis suardančią ligą.

Hepatitas C — kepenų liga, kas ją sukelia?
— Ją sukelia virusas, kuris yra labai apgaulingas, nes kepenų uždegiminiai procesai vystosi labai lėtai ir ligoniai net neįtaria užsikrėtę. Kepenų pažeidimas gali būti randamas netyčia, tiriant dėl kitų ligų (radus aktyvius kepenų fermentus arba pakitimus atliekant ultragarsinį kepenų peršvietimą), tačiau virusas randamas tik atliekant tam tikrus kraujo tyrimus. Hepatito C viruso antikūnai gali būti aptikti kraują ar kraujo plazmą iki 1992— 1993 metų gavusiems ligoniams, nes tada dar nebuvo testų šiam virusui aptikti. Užsikrėsti hepatitas/4350″>hepatitu C galima įsidūrus, įsipjovus kruvinu daiktu, veriant auskarus, o dažniausiai užsikrečiama vartojant intraveninius narkotikus. Nors virusu užsikrečiama kraujo keliu, tačiau yra nedidelė tikimybė užsikrėsti ir lytiniu keliu. Medikai ateina išsitirti dėl hepatito, nes darbas sudėtingas, operacijų metu gali įsidurti arba teikiant pagalbą susižaloti, taip pat rizikos grupėje atsiduria policininkai, gaisrininkai, gelbėtojai.

Kas vyksta su kepenimis?
— Lėtinio uždegiminio proceso paveiktos kepenys iš lėto pradeda riebėti. Ląstelės nebeatlieka savo funkcijų, atsiranda jungiamojo audinio pertvaros, kurios ima spausti kepenų kraujagysles, atsiranda uždegiminiai židiniai. Jie matomi atliekant echoskopiją-ultragarsinį kepenų peršvietimą. Pagrindinės į kepenis ateinančios kraujagyslės spaudžiamos. Todėl tikslinga atradus kepenų pakitimų, tirti dėl hepatito C viruso. Pas šeimos gydytojus tai ištirti nėra galimybių, todėl pacientai turi būti siunčiami pas infektologus arba gastroenterologus.

Ką jaučia žmogus, užsikrėtęs hepatitas/4350″>hepatito C virusu?
— Dažniausiai jokių simptomų tik užsikrėtę šiuo virusu nejaučia. Vėliau gali jausti nuovargį, silpnumą, padidėjusį prakaitavimą naktimis — pagrindiniai simptomai. Kadangi daugelis ligų gali kelti tokius pat simptomus, žmonės neatkreipia į tai dėmesio. Dažniausiai ūminė infekcija pereina į lėtinę, o jos raida įvairi: infekcija gali jokiais simptomais nepasireikšti, kol nekyla komplikacijų, nesusergama kepenų ciroze ar kepenų ląstelių vėžiu.

Jei liga besimptomė ir nepastebimai vystosi, kokios sveikatos būklės sulaukiate pacientų?
— Nemažai jaunų pacientų ateina pirmą kartą davę kraujo, nepareikšdami jokių skundų. Kiti — jau vyresnio amžiaus, jei liga tyliai progresavo apie dvidešimt metų — sveikata jau būna pakitusi. Nėra visiškai aišku, kodėl vieniems pacientams, sergantiems hepatitu C, susiformuoja kepenų cirozė, o kitiems — vėžys. Manoma, kad tai priklauso nuo žmogaus organizmo, imuniteto ypatumų, nuo viruso savybių. Lėtinio hepatito C eiga būna įvairi: jei užsikrečia vidutinio amžiaus žmogus, kepenų pažeidimas progresuoja greičiau, jei vaikystėje — ligos progresavimo rizika mažesnė. Vyrams ši liga labiau linkusi progresuoti.

Ar sudėtingi tyrimai?
— Tyrimai įvairūs, iš pradžių nustatomi antikūnai, išsiaiškinama ar yra virusas, radus virusą, nustatomas jo kiekis ir genotipas. Nuo jo priklausys ir gydymo trukmė bei rezultatai. Lietuvoje nustatomi pirmas, antras ir trečias virusų genotipai. Užsikrėtę pirmuoju genotipu gydomi vienerius metus, 2 ir 3 — pusę metų. Kepenų pažeidimo laipsnis, proceso aktyvumas, nustatomas atlikus punkcinę kepenų biopsiją — specialia adata paimamos kepenų ląstelės ir ištiriamos mikroskopu.

Ar gydymas sudėtingas, ar brangus?
— Galime pasidžiaugti, kad šiandien hepatitu C sergantys ligoniai gydomi tokiais pat vaistais, kaip JAV ar Vakarų Europos šalyse. Tai sudėtingas ir labai brangus gydymas — keli tūkstančiai litų mėnesiui. Latvijoje šie vaistai kompensuojami 50 procentų, Lietuvoje — 100 procentų. Pacientai privalo nusiteikti rimtam gydymuisi, nes tai ilgas ir sunkus procesas. Vaistai sukelia šalutinių reiškinių. Šeimos nariai turėtų palaikyti ligonį. Jokiu būdu negalima vartoti alkoholio, nes su virusu jis nesiderina. Alkoholis skatina lėtinio hepatito C progresą ir spartina kepenų pažeidimą. Sergant alkoholio nederėtų visai vartoti, nes saugios alkoholio dozės nėra.

Kokios klaidos daromos ėmus sveikti?
— Pradeda sveikti ir nebeina pas gydytojus, tai negerai. Neaišku, kodėl liga po kurio laiko atsinaujina, tai lemia individualios žmogaus savybės, gal pavartoja alkoholio, gal dirba kenksmingomis sąlygomis, gal gydydamas gretutines ligas vartoja stiprius, kepenis veikiančius vaistus. Kepenys — mūsų kraują valanti ir daug kitų sudėtingų funkcijų atliekanti laboratorija, todėl saugoti ją labai svarbu.

hepatitas/4350″>Hepatitas C — pasaulinė problema

Pasaulyje apie 170 milijonų žmonių užsikrėtę hepatito C virusu, Europoje — du— penki milijonai žmonių.
Kasmet pasaulyje nustatoma 3— 4 milijonai naujų lėtinio hepatito C atvejų.
Ši liga nustatoma dažniausiai darbingo amžiaus žmonėms, vyrai serga dažniau negu moterys.
Liga progresuoja palaipsniui per 10— 40 metų.
Infekcijos rezervuaras — besimptomiai hepatito C viruso nešiotojai.
50— 80 procentų užsikrėtusių hepatito C virusu žmonių suserga lėtiniu hepatitu C.
10— 20 procentų ligonių pasveiksta savaime praėjus 20 metų nuo užsikrėtimo.
30 procentų užsikrėtusiųjų per 20— 30 metų išsivysto kepenų cirozė, 1— 4 procentų ligonių kasmet diagnozuojamas pirminis kepenų vėžys.

Kasmet pasaulyje nuo lėtinio hepatito C sukeltų komplikacijų miršta 0,5 milijono žmonių.
 

iMed