Respublikinės Panevėžio ligoninės pulmonologai praėjusiais metais išaiškino daugiau naujų susirgimų tuberkulioze mieste ir rajone. Panevėžyje pernai užregistruoti 54 nauji ligos atvejai, arba 8 daugiau nei užpernai, o rajone – 25, buvo 22. 2011-aisiais mieste ir rajono tuberkulioze susirgo po vieną vaiką.

Kas slypi už skaičių?
 
Tai, kad praėjusiais metais nustatyta daugiau tuberkuliozės atvejų, gydytojai vertina nevienareikšmiškai.
Jie neskuba skelbti apie išaugusį sergamumą, tačiau ir negali džiaugtis, kad pagerėjo šios ligos išaiškinamumas.
Pasak ligoninės pulmonologės Zenonos Baranauskienės, šios ligos išaiškinamumas priklauso tik nuo pačių pacientų aktyvumo. Kuo dažniau jie dėl pablogėjusios sveikatos ieško pagalbos, tuo didesnė galimybė nustatyti tuberkuliozę.
Prevencinių, profilaktinių tuberkuliozės programų, kad ši liga būtų diagnozuota kuo anksčiau, nefinansuoja nei ligonių kasos, nei miesto ar rajono savivaldybės.
Pulmonologams nerimą kelią tai, kad dauguma ligonių, kuriems pernai buvo diagnozuota tuberkuliozė, sirgo jau toli pažengusia, atvira šios ligos forma.
Vienas toks ligonis gali užkrėsti 10–15 žmonių, tačiau iš jų susirgti tuberkulioze rizikuoja tik vienas kitas.
Ar žmogus susirgs, priklauso nuo imuninės sistemos, kurią, kaip žinoma, silpnina ligos, nuolat patiriamas stresas, prastos gyvenimo sąlygos, piktnaudžiavimas alkoholiu, kvaišalais.
„Tuberkulioze dažniau suserga skurdžiai, asocialiai gyvenantys žmonės, bet ji neaplenkia ir pasiturinčiųjų“, – sakė gydytoja Z.Baranauskienė.
Diagnozavus tuberkuliozę, ligonis turi būti kuo greičiau  izoliuotas, jam skiriamas gydymas.
Pasak medikų, veiksmingiausia tuberkuliozės profilaktika yra visą gydymosi kursą baigęs, visiškai išgydytas ligonis.
 
Buvo pritrūkę vaistų
 
Ypač sunkiai gydoma atspari tuberkuliozės forma. Praėjusiais metais pulmonologai buvo pritrūkę  kai kurių vaistų jai gydyti. Šiemet irgi neturi visų reikalingų medikamentų.
Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai Kazys Žilėnas informavo, kad iš planuotų nupirkti devynių pavadinimų vaistų penki jau yra nupirkti. Didžioji dalis šių vaistų pristatyta į gydymo įstaigas, kiti bus paskirstyti artimiausiu metu.
Vasario mėnesį bus nupirkta dar dviejų pavadinimų medikamentų.
Visi atspariai tuberkuliozės formai gydyti reikalingi vaistai gali būti skiriami tiek stacionare, tiek ambulatoriškai besigydantiems ligoniams.
Z.Baranauskienė patikino, kad apskritai tuberkuliozei gydyti valstybė skiria pakankamai lėšų. Problema, pasak jos, yra žmonių nenoras kreiptis į medikus, delsimas.
Sergantieji šia liga kosėja,  skrepliuoja, atsikosėja krauju, jaučia skausmą krūtinėje, dūsta, serga ūmiomis virusinėmis infekcijomis, jiems  krinta svoris, juos vargina silpnumas, prakaitavimas, karščiavimas.
Tokie simptomai kamuoja ilgai, bet dažnas į gydytoją kreipiasi tik tada, kai visiškai išsenka.
Panevėžio visuomenės sveikatos centras, iš pulmonologų gavęs informaciją apie naują susirgimą tuberkulioze, aiškinasi žmones, su kuriais ligonis bendravo.
Pasak šio centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo Rimgaudo Markelio, ligonio artimiesiems ir kitiems kartu gyvenantiems, dirbantiems ar dažniau bendravusiems asmenims rekomenduojama pasitikrinti sveikatą.
Ar žmogus pasitikrino, ar ne – tai jo asmeninis reikalas. Niekas negali įpareigoti tai padaryti.
Visuomenės sveikatos specialistai prašo šeimos gydytojų atsiųsti jiems pacientų, kontaktavusių su ligoniu, sveikatos patikrinimo rezultatus, tačiau dažnai jų nesulaukia.
Labiau įsikišti  į tuberkuliozės kontrolės procesą Visuomenės sveikatos centro specialistai gali tais atvejais, kai liga diagnozuota darželį ar mokyklą lankančiam vaikui.
Tuomet, gavus įstaigos ir tėvų sutikimą, su ligoniu bendravusiems vaikams atliekamas tuberkuliozės testas („Mantoux“ mėginys).
Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai užpernai  (balandžio, gegužės ir gruodžio mėnesiais) organizavo moksleivių sveikatos patikrinimus, kad nustatytų, ar mokiniai užsikrėtę tuberkulioze.
Epidemiologinio tyrimo metu parinktose penkiose Panevėžio vaikų ugdymo įstaigose 457 mokiniams (5–12 kl.) buvo atlikti tuberkulino testai. 32 vaikams buvo nustatytas teigiamas tuberkulino testas. Jiems papildomai buvo atliktaskrūtinės ląstos rentgenologinis tyrimas. Atlikus rentgenogramą buvo nustatyta, kad vienas vaikas jau sirgo aktyvia tuberkuliozės forma.

iMed

Kvėpavimo sistemos ligos