Kuo didesnis kraujo spaudimas, tuo didesnė tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, o vėliau netgi patirti insultą ar infarktą. Kas ketvirtas-penktas žmogus turi kraujo spaudimo problemų, apie kurias dažnai net nežino. Deja, tik pusė sergančiųjų vartoja kraujo spaudimą reguliuojančius vaistus. Kraujo spaudimas gali staiga šoktelti dėl įvairių priežasčių: susijaudinus, parūkius, išgėrus daug kavos, po sunkaus fizinio darbo, toks kraujo spaudimas nėra nuolatinis dydis ir susinormalizuoja be vaistų.
Iš pradžių padidėjęs kraujo spaudimas nesukelia savijautos pakitimų, todėl žmogus nemano, kad jam reikalinga gydytojų pagalba, tačiau ilgainiui ligonį pradeda kamuoti nuovargis, galvos skausmai, nervingumas, pablogėja atmintis, sutrinka miegas. Tuomet būtina kreiptis į gydytoją. Pasveikti padeda ir liaudies medicinos siūlomi patarimai.

Gėrimai
Padidėjus kraujo spaudimui, gerkite krapų sėklų ir čiobrelių arbatą.
Sergant hipertenzija rekomenduojama gerti spanguolių sultis, sumaišytas su burokėlių sultimis ir bruknių sultis. Šaukštą kukurūzų miltų užpilkite stikline karšto vandens. Rytais, prieš valgį, išgerkite nusistovėjusį skystį, kukurūzų miltų tirščius palikite.

Antpilai
Susmulkintus česnakus užpilkite buteliu degtinės, laikykite šiltoje tamsioje vietoje. Esant aukštam kraujo spaudimui, gerkite po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną prieš valgį.

Maistas
Jeigu jūsų kraujospūdis padidėjęs, dažniau valgykite salierų. Ligoniams, sergantiems hipertenzija, ypač jei vargina galvos svaigimas, patartina vietoje cukraus vartoti medų ir riboti druskos kiekį. Varškė padeda sumažinti kraujospūdį, nes joje idealus kalio, kalcio ir magnio santykis.

Gydomieji mišiniai
• Kraujo spaudimui sumažinti pasigaminkite tokių vaistų: 4 stiklines burokėlių sulčių, 4 stiklines medaus, 100 g katpėdės žolės ir butelį degtinės gerai išmaišykite, supilkite į stiklainį ir sandariai uždarykite. Palikite 10 dienų nusistovėti tamsioje vėsioje vietoje, po to nukoškite, tirščius nuspauskite. Gerkite po 1-2 valgomuosius šaukštus tris kartus per dieną pusę valandos prieš valgį.
• Kraujo spaudimą mažina toks mišinys: stiklinė burokėlių sulčių, stiklinė morkų sulčių, stiklinė krienų sulčių, stiklinė medaus ir vienos citrinos sultys. Gerai išmaišykite ir laikykite vėsioje vietoje. Gerkite po valgomąjį šaukštą du kartus per dieną valandą prieš valgį. Patariama taip gydytis apie du mėnesius.
• Smulkiai supjaustykite 2 česnako galvutes, 2 svogūnus ir 1 citriną, užpilkite 1 litru vandens ir 10 minučių pavirinkite ant silpnos ugnies. Nuovirą atvėsinkite, nukoškite ir padėkite į šaldytuvą. Gerkite du kartus į dieną po 2 valgomuosius šaukštus.
• Lygiomis dalimis sumaišykite svogūnų sultis ir medų. Šio mišinio patariama gerti po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną prieš valgį.
• Arbatinį šaukštelį sausos susmulkintos čiobrelių žolės užpilkite 300 g verdančio vandens, indą šiltai apriškite ir palikite nusistovėti per naktį. Ryte antpilą nukoškite ir jį supilkite pusės citrinos sultis ir šaukštą medaus. Mišinį gerai išmaišykite. Gerkite po puse stiklinės tris kartus per dieną pusę valandos prieš valgį. Taip gydytis patariama apie du mėnesius.

Lietuvos sveikata

Arterinė hiptertenzija

Testas

Video pranešimai