+0
-1
-1

Nuvykę į Lietuvos pajūrį ar egzotiškus kraštus nieko nelaukdami lekiame prie jūros, nusimetame drabužius ir valandų valandas mėgaujamės saulės voniomis. Grįžus iš atostogų kolegoms norisi pasigirti ne tik kelionėje patirtais įspūdžiais, bet ir pasipuikuoti šokoladiniu įdegiu. Kaip mėgautis saulės spinduliais, kad kaitinimasis saulėje nesukeltų vėžinių susirgimų, portalo lrytas.lt skaitytojams pataria grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ gydytoja-dermatologė Eglė Drukteinienė.  

 

Tiek birželį, tiek liepą ar rugpjūtį didelis saulės spindulių kiekis gali sukelti pavojų sveikatai, todėl aktyviai degintis nėra rekomenduoja. Pavojingiausias laikas saulės vonioms – nuo 10 valandos ryto iki 15 valandos popiet. Ketinantiems nepaisyti gydytojų nurodymo, šiuo laiku vengti tiesioginės saulės spindulių, reikia būti ypač budriems, naudoti stiprius apsauginius kremus nuo saulės ir deginantis nepamiršti galimos rizikos susirgti įvairiomis odos ligomis.

Gydytoja E. Drukteinienė sako, kad didžiausia rizika po deginimosi saulėje sulaukti neigiamų pasekmių yra 1 ir 2 odos tipą turintiems žmonėms: baltaodžiams, mėlynakiams, rusvaplaukiams. Šių žmonių organizmas mažai gamina melanino, todėl jie saulėje neįdega, o nudega. „Kuo šviesesnė oda, tuo apsauga nuo saulės turi būti didesnė, o deginimasis saulėje neturi trukti ilgai“, – įsitikinusi dermatologė.

SPF (angl. sun protection factor) – saulės apsauginis faktorius. Kuo didesnis ant pakuotės parašytas SPF skaičius, tuo didesnę apsaugą nuo ultravioletinių spindulių (UVS) suteikia kremas arba losjonas. Patartina, kad kremas saugotų nuo abiejų UVS rūšių: UV-A ir UV-B. Šie spinduliai yra skirtingi ir gali turėti žalingą poveikį tiek vieni, tiek kiti.

Pasak E. Drukteinienės, patartina naudoti kremą nuo saulės su 25-30 SPF. Esant šviesiai ir jautriai odai rekomenduojama įsigyti kremą nuo saulės su apsauginiu faktoriumi 50. Vaikams iki 3 metų tiesioginiai saulės spinduliai nėra patartini, todėl būnant paplūdimyje su tokio amžiaus atžalomis rekomenduoja juos ne tik ištepti specialiai mažiems vaikams skirtu apsauginiu kremu nuo saulės, bet ir aprengti drabužėliais bei galvą pridengti kepure.

Išsimaudžius vandens telkinyje ir kūną nušluosčius rankšluosčiu patartina dar kartą užsitepti apsauginiu kremu nuo saulės.

Gydytoja siūlo saulės voniomis mėgautis palaipsniui: „Jeigu atostogų išvykstate balti kaip sūriai, deginkitės saikingai. Nenorėkite būti rudos odos spalvos per kelias dienas“.

 – Ką, prieš deginantis saulėje, turėtų žinoti poilsiautojas, kurio kūnas nusėtas apgamais?

 – Saulės vonias reikia riboti. Apgamai turi polinkį suvėžėti. Žinoma, ne visi, tačiau susirgti melanoma rizika padidėja. Saulės spinduliai gerybinį apgamą gali paversti piktybiniu. Reikia stebėti ir vėžinius susirgimus giminėje. Jeigu odos vėžio atvejis pasitaikė kuriam nors giminės nariui, tuomet degintis reikia ypač atsargiai. Geriau paplūdimyje gulėti po skėčiu.

 – Kokias odos ligas gali sukelti nesaikingas deginimasis saulėje?

– Baisiausia liga – odos vėžys arba kitaip vadinama melanoma. Žinoma, ne vien saulė ją gali išprovokuoti, tačiau tai vienas iš faktorių. Taip pat dažnai pasitaiko įvairūs alerginiai dermatitai, polimorfinis saulės spindulių sukeltas bėrimas. Šių alergijų gydymas yra sunkus, gydoma prieš uždegiminiais vaistais.

Yra ir lėtinių odos ligų, kuriomis sergant kaitintis saulėje nėra gerai. Tarkime, raudonoji vilkligė ar rožinė.

Persikaitinus saulėje gali atsirasti hiperpigmentinės rudos spalvos dėmės. Nereikia pamiršti, kad deginantis saulėje greičiau sensta oda, atsiranda raukšlės, išsiplečia kraujagyslės, oda tampa lyg popierius. Visur reikalingas saikas, todėl degindamiesi saulėje neperlenkite lazdos.

 – Ar galima kaitintis saulėje tiems, kurie serga žvyneline ar baltme (vitiligo)?

 – Sergantiems žvyneline daugeliu atveju UVS yra gerai. Vasaros metu sergantys šia liga jaučia pagerėjimą. Žinoma, visą dieną degintis saulėje nėra patartina, tačiau saulės spinduliai teigiamai veikia šių žmonių odos būklę. Priešingai nei sergančių baltme. Šių žmonių oda yra netekusi melanino pigmento, todėl ji yra labai jautri. Tas vietas, kuriose yra dingęs pigmentas, būtina tepti stipriu apsauginiu kremu.

 – Moterys, eidamos į paplūdimį, neretai mėgsta pasikvėpinti ar pasidažyti lūpas, akis, o kūno odą ištepti aromatiniu losjonu. Ar galima prieš deginantis saulėje naudoti parfumeriją ir kitas kosmetikos priemones?

 – Labai negerai pasipurkšti kvepalais ir eiti mėgautis saulės spinduliais. Tai gali sukelti fototoksines ar fotoalergines reakcijas. Nepatartina naudoti savo sudėtyje spirito turinčias kosmetines priemones, tai gali sukelti chemines reakcijas, po kurių išberia odą, ji gali parausti. Po išbėrimų dažnai lieka hiperpigmentinės dėmės, jei kvepalų sudėtyje yra alkoholio.

 – Ar vienodai kenkia deginimasis saulėje ir soliariume?

 – UVS yra ir ten, ir ten, tačiau soliariume jie yra vienos rūšies, o saulėje – dviejų. Kenksmingą poveikį gali sukelti ir natūralūs saulės spinduliai, ir dirbtiniai. Jeigu soliariumo lempos geros ir naujos, tada rizika pažeisti odą sumažėja. Nepaisant to, dermatologai skeptiškai vertina pasirinkimą degintis soliariume, nes yra tikimybė išprovokuoti piktybinius darinius.

Lietuvos sveikata