Visiems, kurie serga skrandžio ligomis, atėjus rudens sezonui reikėtų pradėti laikytis dietos. Maitindamiesi atiduokite pirmenybę pusiau skystoms košėms ir sriuboms. Košei paruošti geriausiai tinka avižiniai dribsniai, išvirti ant vandens arba pieno.
Sriubas virkite išskirtinai vegetariškas, su įvairiomis daržovėmis, kurių gausu rudenį. Būtinai vartokite bulves, morkas, kopūstus ir brokolius, jie suteiks dietinei sriubai daugiausia naudos ir skonio.
Žuvies ir mėsos patiekalus reikėtų valgyti tik virtus arba pagamintus ant garų.
Norėdami pagardinti košes, sriubas ir salotas vartokite alyvuogių arba sėmenų aliejų.
Šaltalankių aliejus padės užkirsti kelią skrandžio uždegimo ir skrandžio opaligės paūmėjimui, jeigu likus pusvalandžiui iki valgymo išgersite valgomąjį šaukštą šio aliejaus.
Gydančiuoju poveikiu pasižymi šviežiai išspaustos kopūstų sultys, kurias reikėtų vartoti tris kartus per dieną po pusę stiklinės prieš valgį. Prieš vartojimą sultis reikia pašildyti.
Skrandžio ligomis sergančiųjų dieta numato šviežių vaisių vartojimą, patys naudingiausi – bananai ir obuoliai. Pakepinus obuolius orkaitėje, galima padidinti jų naudingąsias savybes.
Dienos maisto racioną papildykite rūgščiais pieno produktais. Svarbiausia, kad jie būtų švieži ir vidutinio riebumo.
Gerkite nestiprią juodąją arba žaliąją arbatą be cukraus.
Užkirsti kelią opaligės ir skrandžio uždegimo paūmėjimui galima vartojant linų sėmenų, ajero šaknų, ramunėlių ir mėtų antpilą. Skrandžio ligų paūmėjimui kelią užkerta ir specialūs skrandžiui skirti žolių rinkiniai. Vaistažolių antpilus vartokite visą rudens sezoną, periodiškai keisdami vienas vaistažoles kitomis.