+4
-0
+4
Kaip kovoti su celiulitu?

Prieš maždaug  40 metų niekas dėl jo nerimavo,  dabar tai yra viena iš labiausiai  moteris jaudinančių problemų. Vienos sugeba atsikratyti „apelsinų žievelės”  namuose šveitiklių pagalba. Kitos leidžia daug pinigų kosmetikos procedūroms, o rezultatas yra arba nepastebimas, arba visiškai jo nėra. Kodėl?

Nerimo pradžia

Prancūzijos gydytojai Alki ir Pavio pirmą kartą celiulitą apibūdino po Pirmojo pasaulinio karo. Jie manė, kad „apelsinų žievelė” yra normali brandžios moters odos būklė. Iki 70-ųjų pradžios ji niekam netrukdė: pripažintos gražuolės aktorės be kompleksų rodė ekrane netolygią odą.

Viskas pasikeitė 1973 m., kai prancūzė Nicole Ronsard publikavo knygą  „Beyond Cellulite”, tapusia bestseleriu. Jame buvo paminėtos celiulito priežastys, iki šių dienų laikomos klasikinėmis: rūkymas, alkoholis, kofeinas, kaloringoji dieta ir hipodinamija. Be to, Ronsard teigė, kad celiulito „mazgeliai” kaupia toksinus. Nuo to laiko moterys prarado ramybę – prasidėjo masinė isterija dėl celiulito.

Keturios celiulito stadijos

„Suspauskite šlaunų odos raukšlę tarp pirštų. Jei matote atsiradusius nelygumus, turite pradinę celiulito stadiją.“  Žinoma, visos skaitėte  šį testą ir išbandėte jį nors vieną kartą. Ir tikrai gavote tą patį rezultatą: net ir lieknoms mergaitėms išsiryškina gauburėliai. Tai yra riebalinių ląstelių- adipocitų kaupimasis, kuris, be kita ko, yra moterų lytinių hormonų estrogenų šaltinis. Jų buvimas yra neišvengiamas ir visiškai normalus. Be to: kai kurie profesionalūs tyrimai neatskleidžia jokio skirtumo tarp celiulito nebuvimo ir tariamos pirminės stadijos. Taigi rekomendacijos gydyti šią stadiją yra ne daugiau kaip komercinis projektas.

Antroje stadijoje pasikeičia tarpląstelinio skysčio sudėtis, padidėja kolageno ir hialurono rūgšties susidarymas. Atrodo, kas čia blogai? Tačiau pernelyg daug šių naudingų medžiagų sukelia patinimą.

Ir po tam tikro laiko, procesas gali pasiekti trečiąją stadiją, kai oda tampa mažiau elastinga ir grublėta bei panaši į apelsino žievelę. Kasdieniame gyvenime celiulitas vadinamas „kietasis”, o gydytojai naudoja terminą „gynoid lipodistrofija.” Tiesą sakant, tai nutukimo tipas, tik lokalinis. Riebalų ląstelės auga hipertrofiškai, kapiliarinis tinklas kenčia, o dėl to odoje prasideda struktūriniai pakitimai. Susidaro mikro mazgeliai-  pakitusių adipocitų grupės, kurios yra susietos tarpusavyje kolageno skaidulomis. Nuo šio momento celiulitas yra ne tik estetinė, bet ir medicininė problema.

Ketvirta stadija sutinkama, laimei, labai retai. Oda iš dalies praranda savo funkcijas: ji tampa cianozine, šalta ir skausminga, praranda savo elastingumą. Tai yra odos sklerozė, ji yra susijusi su rimtais biocheminiais sutrikimais ir rodo endokrininės sistemos pokyčius.

 Priežastys

1.Taigi, nuo ko priklauso ir iki kokios stadijos vystysis celiulitas  jūsų konkrečiu atveju? Visų pirma, nuo paveldėjimo. Pradinis riebalų ląstelių dydis, jų forma, atstumas tarp jų yra paveldimas genetiškai, kaip akių spalva arba nosies forma. O su amžiumi, kai oda praranda elastingumą, adipocitai neišvengiamai tampa ryškesni.

2.Kitas labai svarbus rizikos veiksnys yra rūkymas. Moksliškai įrodyta, kad rūkančiosioms celiulitas pasireiškia anksčiau ir pastebimiau. Nikotinas trukdo tinkamai kraujotakai, pablogina metabolizmą ląstelių lygyje, ir tai yra tiesioginis kelias į „apelsinų žievelę”.

3.Daugelis neurologų mano, kad celiulitas yra psichosomatinė liga. Jų nuomone, tai atsiranda dėl neigiamų emocijų ir stresų įtakos. Kuo daugiau mes piktinamės, erzinamės, tuo daugiau mūsų adipocitai auga.

Šis teiginys gali atrodyti mažiau absurdiškas, nei iš pirmo žvilgsnio, jei prisimintume, kad pagumburis (smegenų dalis, kuri reguliuoja endokrininę sistemą) taip pat yra atsakinga už emocinę sritį. Kai yra balansas organizme, smegenys laiku gauna informaciją apie prisisotinimą, ir pagumburis duoda signalą riebaliniam sluoksniui : viskas gerai, riebalų  rezervo kaupti  nebūtina. Tačiau dėl didelio streso sistema išsiderina,  hormono lygis kraujyje pakyla, riebalai yra kaupiami ir transformuojami, tampa vis tankesni.

Kovos būdai

Ar galima pilnai  atsikratyti celiulito? Visiškai, deja, ne. Bet jūs galite kovoti su celiulito apraiškomis, stiprinant odą, tonizuojant raumenis ir pašalinant skysčių perteklių. Tiesa, rezultatas bus kosmetinis, taigi ir nestabilus, ir pastoviai reikės taikyti naujas procedūras. Yra daug kovos su celiulitu metodų, čia yra populiariausi.

Mezoterapija. Metodo esmė yra vaistų mišinio, skatinančių mikrocirkuliaciją ir limfos drenažą  intraderminis įvedimas. Sudėtyje yra įvairių preparatų mišiniai: hialurono rūgštis, vitaminai (A,E,C,B,K), amino rūgštys, mikroelementai (Zn, Co, Mg, P, S), mineralinės medžiagos, kofermentai, organinių rūgščių kompleksai, augaliniai ekstraktai, antioksidantai, lipolitikai, homeopatiniai bei biotechnologijos produktai. Mezoterapijos kokteilis visada parenkamas individualiai. Metodo efektyvumas artėja prie vadinamosios mažos liposakcijos. Tačiau tik tuo atveju, jei jį derinate su kitais būdais: masažu, talasoterapija, krioterapija ir kt.

Talasoterapija. Jūros vanduo, purvas ir dumbliai stimuliuoja kraujotaką, gerina aprūpinimą deguonimi apatinius odos sluoksnius, stimuliuoja ląstelių metabolizmą, paspartina toksinų išsiskyrimą ir stiprina maistinių medžiagų tekėjimą į audinius. Jodas, esantis dumbliuose, pagerina skydliaukės funkcionavimą, o tuo pačiu aktyvina medžiagų apykaita. Dėka didelio kalio kiekio, dumbliai išlaisvina organizmą iš skysčio pertekliaus. Procedūros yra labai skirtingos: karšti ir šalti įvyniojimai, hidroterapija, kineziterapija .

Masažas su natūraliais ingredientais. Druskos, purvas, medus, eteriniai aliejai – visi šie komponentai tinka anticeliulitiniam masažui. Jei celiulitas nepažengęs, to gali ir pakakti. Eteriniai aliejai veikia  stipriausiai ir tikslingai: kai kurie patempia odą (visų citrusinių), kiti gerina limfodrenažą (petražolės, krapų), treti prisideda prie riebalų deginimo (juodųjų pipirų ar cinamono).

Ozono terapija. Ozonas patenka į kraują per  poodinės ozono injekcijas, specialius masažus ar įvyniojimus panaudojant preparatus, kurių sudėtyje yra ozono arba intraveninių ozono injekcijų dėka. Gerindamas kraujo mikrocirkuliaciją, jis padeda normalizuoti riebalų metabolizmą: riebalai suskaidomi ir išsiskiria iš organizmo greitinant limfos tekėjimą.

Rankinis modeliavimas. Labiausiai varginantis ir nemalonus, bet ir pats efektyviausias būdas. Specialistas „suminko” jus kaip tešlą, naudodamas iki 20 skirtingų būdų, tuo tarpu kai  įrenginiai yra užprogramuoti 1-2 judesiams. Rankiniu būdu yra įmanoma ir suardyti riebalų ląsteles, išvesti skystį ir patempti odą.

Prieš nuspręsdami dėl bet kokios anticeliulitinės procedūros, geriau pasikonsultuokite su gydytoju: kai kuriuose metoduose yra rimtų kontraindikacijų. Patartina pasikonsultuoti su endokrinologu, nes „apelsinų žievelė” gali būti endokrininės patologijos pasekmė ar pasireiškimas. Tokiais atvejais šią problemą sprendžia kosmetologas ir gydytojas.

Žinoma, gyvenimo būdas yra svarbus veiksnys:

-visų pirma, būtinas vidutinio sunkumo fizinis krūvis, pagerinantis kraujo apytaką: baseinas, joga, treniruočių salė, tiesiog vaikščiojimas …

-atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote. Atsisakykite  riebios mėsos,  rūkytų, marinuotų ir sūdytų produktų. Pieno produktai – tik mažo riebumo. Nepiktnaudžiaukite stipriais alkoholiniais gėrimais, kava, taip pat gazuotais gėrimais ir gerkite daugiau vandens bei vaistažolių arbatų. Valgykite daugiau šviežių daržovių (ypač salotų ir kopūstų), žalumynų, ankštinių, vaisių, grūdų košės, žuvų, jūros gėrybių.

 Parengė: L.Varanavičienė