+4
-0
+4
Kaip kovoti su sloga?

„Sloga – tai ne liga, ji praeis savaime“, – sako ne vienas žmogus. Išties, šiame teiginyje yra nemažai tiesos, nes sloga – tikrai ne liga, tai tik simptomas, kuris negydomas gali praeiti savaime, tačiau būna, jog kartais dėl negydomos slogos išsivysto itin rimtos komplikacijos. Vidurinės ausies uždegimas  – viena iš jų…

Organizmo apsauga – nosis: būtina ja pasirūpinti

Tik įsivaizduokite, kas būtų, jei žmogus neturėtų vieno iš svarbiausio jutiminio organo – nosies. Žinoma, jis negalėtų užuosti gardžiai kvepiančio pyrago, gaivaus rytmečio oro, nemalonaus išmetamų dujų tvaiko mieste… Užuosti – tai ne vienintelė nosies funkcija, dar viena mūsų nosies paskirtis yra apsaugoti visą organizmą.

Kiekvieną kartą, kai mes įkvepiame oro, tas oras mūsų nosies ertmės gleivinėje yra sudrėkinamas bei sušildomas ir, negana to, dar ir išvalomas. Plonytės nosies gleivinės virpamojo epitelio plaukeliai lyg kruopštūs valytojai judėdami išstumia gleives drauge su jose nusėdusiomis dulkėmis, alergenais, virusais ir visais kitais, ore esančiais teršalais. Tokiu būdu nosis atlieka apsauginę organizmo funkciją ir neįsileidžia į organizmo vidų svetimkūnių, kurie labai dažnai tampa įvairių ligų priežastimi.

Kaip gydyti slogą?

Sloga – tai ūminis nosies ertmės gleivinės uždegimas. Kuomet virusas pažeidžia nosies gleivinės ląsteles, tuomet sutrinka plaukelių judėjimas, nosyje ima kauptis gleivės, užsikimšusi nosis sutrikdo kvėpavimą. Dėl to kartais net yra juokaujama ir sakoma, jog dėl užsikimšusios nosies žmogus kalba tarsi pro nosį. To priežastis labai dažnai būna lėtinė ar alerginė sloga. 

Vandenyno vandens nosies purškalai – tai natūralūs vaistai nuo slogos, kurie efektyviai kovoja su sloga. Pagal tai, kokio tipo sloga vargina, galima rinktis iš keleto rūšių vandenyno vandens nosies purškalų: jei vargina alerginė sloga, tuomet rinkitės didesnio druskingumo, hipertoninį vandenyno vandens nosies purškalą, kurie puikiai tinka ir tais atvejais, jei kenčiate nuo peršalimo ligos nemalonaus simptomo – nuo slogos. Hipertoninis purškalas sumažins gleivinės paburkimą, palengvins kvėpavimą ir atkurs normalias nosies funkcijas.

Jei norite tik profilaktiškai pravalyti nosies ertmę, tuomet rinkitės izotoninį vandenyno vandens nosies purškalą, kuris natūraliai drėkins ir išvalys gleives, palengvins kvėpavimą. Tokį nosies purškalą galima naudoti be pertraukų. Naudoti vandenyno vandens nosies purškalus yra itin paprasta: tereikia tik įsipurkšti tokio purškalo į nosies šnervę. Gerai tai, jog tokie vandenyno vandens nosies purškalai nesukelia šalutinio poveikio ir tinka vartoti net ir kūdikiams, juos renkamasi naudoti tiek profilaktiškai, kasdien atliekant nosies higieną, tiek ir esant slogai. Įsipurškus vandenyno vandens nosies purškalo kartu su gleivėmis pasišalina įvairūs ligų sukėlėjai, teršalai, kurie užkemša nosies gleivinę.

Kodėl kovojant su sloga nereikėtų piktnaudžiauti kraujagysles siaurinančiais lašais?

Užklupus slogai ne vienas skuba į vaistinę nusipirkti vaistų nuo slogos. Tačiau prieš juos perkant reikėtų atsiminti, jog ilgai vartojami vaistai nuo slogos gali pažeisti nosies gleivinę. Gerai tai, jog vaistinėse galima rasti nemažai natūralių preparatų slogos gydymui, tačiau yra nemažai ir cheminių, kraujagysles siaurinančių lašų nuo slogos. Juos vartodami būkite atsargūs, nes jie netinka ilgam gydymui, prie jų greitai priprantama ir įgyjama medikamentinė sloga.

Pabaigai: patarimas

Jei norite čiaudėti, tuomet darykite tai į sveikatą! Pasirodo, kai mūsų nosyje prisikaupia daug gleivių ir jos ima dirginti nosies gleivinę, tuomet imame čiaudėti ir tokiu būdu mūsų nosis išsivalo savaime.

Parengė: L.Rimgailė