+4
-0
+4
Kaip nustoti kramtyti nagus?

Nagai pradedami kramtyti dažniausiai vaikystėje ir kartais dar paauglystėje. Šio blogo įpročio šalutinis poveikis gali būti ne tik kosmetinis. Dėl nuolatinio nagų kramtymo aplink nagus esanti odelė gali įsiskaudėti, be to, įmanoma pažeisti audinius, iš kurių išauga nagai, todėl nagai bus negražūs. Chroniškai kramtant nagus taip pat galima sukelti įvairių infekcijų, nes burnoje esančios kenksmingos bakterijos ir virusai patenka ant pirštų ir nagų, o nuo jų – ant veido.

Dermatologai, siekdami padėti jums nustoti kramtyti nagus, pateikia keletą patarimų:

  1. Trumpai kirpkite nagus. Trumpesni nagai – mažesnė pagunda juos kramtyti.
  2. Lakuokite nagus specialiu kartaus skonio laku. Parduodama be recepto, ši saugi, bet siaubingo skonio priemonė daugeliui žmonių padeda atsikratyti įpročio kramtyti nagus.
  3. Reguliariai darykite manikiūrą. Išleidę pinigų, kad jūsų nagai atrodytų nuostabiai, galbūt nebenorėsite jų kramtyti ir sugadinti gražaus vaizdo. Taip pat galima nagus uždengti lipniąja juostele, lipdukais ar mūvėti pirštines.
  4. Pakeiskite blogąjį įprotį kramtyti nagus geruoju. Kiekvieną kartą, kai norite kramtyti nagus, pamėginkite pamaigyti stresą malšinantį kamuoliuką arba gniaužomąją gumą. Tokiu būdu užimsite rankas ir atitrauksite jas nuo burnos.
  5. Nustatykite, kas sukelia norą kramtyti nagus. Tai gali būti fiziniai veiksniai, pavyzdžiui, atšerpetoję nagai, arba kitos priežastys (nuobodulys, stresas, nerimas). Išsiaiškinę, kas verčia kramtyti nagus, išmoksite vengti tokių situacijų ar dirgiklių ir galiausiai atsikratysite šio įpročio. Vien žinojimas, kada esate linkę kramtyti nagus, gali padėti išspręsti problemą.
  6. Pamėginkite nustoti kramtyti nagus palaipsniui. Kai kurie gydytojai rekomenduoja šio įpročio atsisakyti pamažu. Iš pradžių pasistenkite nebekramtyti tam tikrų pirštų, pavyzdžiui, nykščių, nagų. Jei pavyks, į neleistinų pirštų sąrašą įtraukite mažylius, smilius ar net visą ranką. Jūsų tikslas – nebekramtyti jokių pirštų nagų.

Kai kurie žmonės, kramtantys nagus, yra rimtai psichologiškai ar emociškai sutrikę. Jei kelis kartus nesėkmingai bandėte nustoti kramtyti nagus, pasitarkite su gydytoju. Jei kramtote nagus ir užsikrėtėte odos ar nagų infekcija, kreipkitės į sertifikuotą dermatologą.