+5
-0
+5
Kaip pavasarį sustiprinti imunitetą?

Pavasaris- taip ilgai lauktas metų laikas, kai šildo saulė, sužaliuoja gamta, žieminiai drabužiai dedami į spintas. Taip norisi iškylų sodyboje, gardaus kepsnių ant laužo aromato. Tačiau, kaip tyčia, persišaldome net šiltą dieną, supučia nedideli skersvėjai, puola alerginės ligos. Tenka likti namie ir gydytis. Bėdos dėl per žiemą nusilpusio imuniteto.

Imunitetas  organizmo sugebėjimas apsisaugoti nuo svetimų medžiagų: mikrobų, virusų, parazitų, baltymų.  Žmogus gyvena nedraugiškoje aplinkoje. Su maistu, vandeniu, oru į mūsų organizmą patenka įvairūs faktoriai, ardantys mūsų sveikatą. Dėl to mūsų imuninė sistema nuolati dirba. Pavasariniu periodu žieminiai virusai turi savybę grįžti antra banga. Jiems tinka pakankama drėgmė ir oro temperatūra, kuri siekia  apie 10 laipsnių C. Tuo tarpu žmogaus organizmas, nuvargintas žiemos šalčių, vitaminų trūkumo, išgertų vaistų nuo užpuolusių ligų neigiamo poveikio, saulės bado. Dažnas peršalimas, padidėjusi kūno temperatūra, chroniškas nuovargis, sąnarių ir raumenų skausmas, nemiga, odos išbėrimai, galvos skausmas tai imuninės sistemos veiklos sutrikimo padariniai. Tai ženklai, kad reikia pradėti stiprinti organizmą.

Bet kokio amžiaus žmogaus imunitetui stiprinti būtini trys faktoriai: fizinis krūvis+ visavertės mitybos dėsnių laikymasis+ grūdinimasis.

Imunitetą stiprina įvairūs  fiziniai pratimai: ėjimas, bėgimas, plaukimas, aerobika,  treniruokliai,  pratimai namuose, šokiai, tenisas. Tik reikia išsirinkti labiausiai patinkančią sporto šaką.  Kas daugiau juda – tas mažiau serga! Bet fizinis krūvis turi būti protingai parinkti, kad nevargintų ir nesekintų.

Visavertė mityba – sveikatos pagrindas.

Mityba – tai kovos su virusais ir ligomis kertinis akmuo. Mitybos principai:

-Valgyti saikingai.

-Gamtos teikiamas maistas-vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos, valgomos žolės, šaknys, grūdai- turi sudaryti raciono pagrindą.

-Rūpestingai kramtyti. Sukramtytas ir seilėmis suvilgytas maistas pradedamas virškinti jau burnoje.

-Valgymas pastoviomis valandomis.

-Produktų derinimas. Baltyminio maisto nemaišyti su krakmolingu. Mėsą valgyti su žaliomis daržovėmis.

-Kasdien išgerti  apie 2.5 litro vandens.

-Atsisakyti visų kenksmingų, kancerogeninių produktų: alkoholio, rūkalų, konservų, rūkytų gaminių, baltos duonos, rafinuoto cukraus.  

Reikalavimai atrodo bauginantys. Bet nusiminti nereikia. Žmogui naudingi gyvuliniai baltymai. O jų yra mėsoje, žuvyse, kiaušiniuose, piene. Neapseinama be augalinių baltymų. Jų gausu ankštiniuose, grikių kruopose, avižiniuose dribsniuose. Labai naudingos jūros gėrybės: krevetės, midijos, kalmarai, aštuonkojai. Leidžiama pasilepinti kasdien 50- 100 gramų raudonu sausu vynu. Imuninei sistemai sveika prieskoniai: imbieras, lauro lapai, krienai, kardamonas, bazilikas, cinamonas, gvazdikėliai. Taip kad maistą galima valgyti kvapnų ir gardų.

Kaip įveikti vitaminų stygių?

Tam, kad nugalėtumėte pavasarinę avitaminozę, kasdieniniame maiste turi būti gausu vitamino A – jo yra morkose, vynuogėse, žalumynuose, mėsoje , kepenyse. Vitamino C- citrusiniuose, erškėtuogėse, spanguolėse, kopūstuose, ypač raugintuose. Vitamino E- saulėgrąžų, alyvų, kukurūzų aliejuje. Vitamino B – ankštiniuose, kruopose, kiaušiniuose, riešutuose, žalumynuose.  Tam, kad organizmas pasigamintų vitamino D, reikia stengtis pasikaitinti saulutės spinduliuose. Iš mikroelementų būtini cinkas ir selenas. Cinko gausu žuvyse, mėsoje, kepenyse, riešutuose, ankštiniuose. Seleno yra žuvyse, jūros gėrybėse, česnake.

Kas dar svarbu?

Grūdinimasis – vienas iš geriausių būdų treniruoti imuninę sistemą. Svarbu pradėti grūdinimą nuo pat kūdikystės. Labai padeda kontrastiškos oro procedūros, pakaitinės vandens procedūros, kontrastiškos kojų vonelės prieš miegą.

Ramybės, tiktai ramybės, nes stresas- imuniteto priešas. Pavojinga, kai žmogus negali kontroliuoti savo emocijų. Reikia išmokti formuoti ramų požiūrį į aplinką. Priimti visa kaip realybę. O jei ne visada pavyksta, kompensuokite šypsena, juoku, gera nuotaika. Juokas veikia organizmą kaip fizinė apkrova: mažina kraujo spaudimą, cholesterolį,  kelia apetitą, sušvelnina virškinimo sutrikimus.

Mūsų sveikata yra mūsų pačių rankose. Tausokime ją.

Autorius: L.Varanavičienė