+3
-1
+2
Kaip sportuoti, esant išsiplėtusioms venoms

Liūdna, tačiau tiesa: daugiau nei 60% žmonių yra linkę į venų varikozės problemas. Ir tai gresia ne tik vyresnio amžiaus žmonėms – tai dažna bėda neturintiems ir 40 metų.  Kraujas prastai „grįžta” iš kojų ir apatinės kūno dalies iki širdies, venos pradeda tinti, išsipūsti, skaudėti …

Kodėl taip atitinka?

Kraujui pakilti venomis padeda  kojų raumenų susitraukimas judesio metu (raumenų tonusas), kuris kaip ir išspaudžia kraują aukštyn. Net kai nejudate, kojų raumenys yra pastoviame tonuse,  padedančiame tinkamai kraujotakai. Bet ši sistema, kruopščiai gamtos apskaičiuota, ne visada suveikia. Jūs patys sau turite padėti, susirūpindami venomis ir raumenimis.

Kaip pradėti rūpintis?

Ilgalaikis stovėjimas (darbe, transporte), sėdėjimas ant žemų ar nepatogių kėdžių, netinkami batai – tai venų varikozės pradžios veiksniai.  Ar norite, kad venos būtų pavyzdingai sveikos? Pėsčiomis vaikščiokite kiek įmanoma dažniau (ypač naudinga basomis arba  vandenyje), važiuokite dviračiu, plaukite.

Ką daryti jaučiantiems varikozės simptomus?

Sėdėti namuose, kojas pakėlus į viršų? Taip, gulėti  kojomis į viršų naudinga, ypač po ilgo vaikščiojimo ar stovėjimo. Bet jūs galite ir privalote sportuoti.  Tiesiog turite atidžiau pasirinkti treniruočių pobūdį. Prieš treniruočių pradžią prasminga atlikti medicininę apžiūrą ir konsultuotis su flebologu – ypač jei venos stipriai išsipūtusios  po oda, yra rimtų patinimų, išliekančių net po poilsio. Deja, jei liga taip toli pažengusi, fitnesu susižavėti neverta. Būtina gydyti  varikozę ir atlikinėti specialius fizinius pratimus, kontroliuojamus specialisto. Bet jei viskas yra ne taip jau blogai ir kamuoja tik sunkumas kojose, mažai išsiplėtusios kraujagyslės (žvaigždutėmis), periodinis naktinis  blauzdų raumenų mėšlungis – tada, pasikonsultavę su flebologu, galite vykti į  fitneso klubą.

Baseine ir salėje

Labiausiai naudingi užsiėmimai yra baseine: kojoms nėra smūginės apkrovos. Be to, vandens (kuris yra 12 kartų tankesnis nei oras) slėgis neleis kraujui stagnuotis, nepaisant to, kad esate vertikalioje padėtyje. Salėje labiausiai naudinga suderinti kardio (deginti riebalus) ir jėgos treniruotes (raumenims sustiprinti), tai palengvins jūsų venų veiklą.

Labiausiai tikėtina, kad iš jėgos pratimų galėsite lenkti kojas gulėdami, tiesti sėdėdami,  atlikti skirtingus mostus kojomis. Iš širdies ir kraujagyslių įrangos pasirinkite horizontalų pratybų dviratį: gulite ant nugaros ir minate kojomis. Kartais – bet tik su gydytojo leidimu! – jūs galite eiti bėgimo takeliu vidutinio sunkumo režimu.

Grupinių užsiėmimų salėje leidžiamos tik vidutinio intensyvumo treniruotės, pavyzdžiui, rytietiški ar lotyniški šokiai. Ir nepamirškite apie jogą ir pilatesą! Šios programos yra geros, nes jos turi ypatingą kvėpavimo ritmą. Praktiškai visuose kituose užsiėmimuose iškvėpiama   raumenų susitraukimo metu, tai yra pastangų metu, o venoms tai nėra labai naudinga. Jogoje ir pilatese iškvėpiama kūno atsipalaidavimo metu, raumenų tiesimo metu ir tai padeda venoms atlikti krūvį. Be to, čia yra daugybė pozų gulint ant grindų arba pakeliant kojas virš galvos , o tai pagerina veninę kraujotaką. Pradėkite nuo 30-40 minučių trukmės treniruočių. Galite eiti į treniruotes tiek dažnai, kiek leidžia laikas ir noras. Svarbiausia – pasirinkti ne tik įdomų, bet ir saugų sveikatai sportą.

Liūdnas žodis „negalima”

Deja, esant venų varikozei, ne visi pratimai yra naudingi. Nerekomenduojama bėgti, šokti ir apskritai atlikti intensyvius judesius. Tarkite sudie stepui, klasikinei aerobikai, kovos menams, airiško ir afrikietiško stiliaus šokiams, turintiems daug šuoliukų.

Negalima ir choreografinė mankšta, statinė kalanetikos tipo gimnastika, kai būtina treniruotis stovint. Treniruoklių salėje negalima bėgti bėgimo takelyje ir minti pedalus įprastame  dviračio treniruoklyje. Nesižavėkite elipsiniais treniruokliais, nebent vieną ar du kartus per mėnesį įvairovei. Jėgos treniruotėse jauskite apribojimus. Jėgos aerobika, pritūpimai su svoriais (štanga arba treniruokliu), trauka stovint, ir kiti klasikiniai pratimai – ne jums. Esant varikozinėms venoms negalima kelti daugiau nei 3-5 kg.

Prisiminkite: sporto salėje geriausia sportuoti prižiūrint treneriui, apmokyti dirbti su sergančiaisiais varikoze.

Parengė: L.Varanavičienė