+4
-0
+4
Kaip tinkamai pasiruošti žiemos bėgimui?

Gatvėse ne tik vasarą, bet ir žiemą, galime pamatyti bėgiojimo entuziastus. Vieni bėga norėdami numesti vieną ar kitą nereikalingą kilogramą, kiti ruošiasi artėjantiems bėgimo maratonams… Kad ir kokiai žmonių grupei priklausytumėte, jei bėgiojimas Jums nėra svetimas, privalote žinoti, kaip tinkamai jam pasiruošti šaltuoju metų laiku.

Bėgimas: ne tik pramoga, bet ir nauda

Bėgimas – tai ne tik sportas, tai – laisvalaikio praleidimo būdas, kurio metu galima pagerinti virškinimą, sustiprinti širdį, sumažinti osteoporozės, infarkto riziką… Bėgiojimas gryname lauke itin tinka tiems, kuriuos kamuoja stresas, nerimas ar nemiga. Žmonės, kurie bėgioja, teigia, jog po bėgiojimo lauke jie grįžta su šviesesnėmis mintimis, geriau išsimiega. To priežastis labai paprasta – pasirodo, bėgimas skatina streso hormono šalinimą ir „laimės hormono“ endorfino gamybą, todėl bėgimas puikiai tinka tiems, kurie nuolat patiria įtampą, nori jaustis laimingesni ir ramesni.

Kokie pavojai tyko bėgimo distancijoje?

Raumenų patempimas – itin dažna bėgikų trauma. Ne išimtis ir sausgyslių patempimas, pavyzdžiui, Achilo sausgyslės patempimą patiria tie, kas prieš bėgiojimą nepadaro apšilimo, dėvi netinkamą avalynę. Pagrindinis raumenų, sausgyslių ar raiščių sužalojimo simptomas – stiprus skausmas, apribojantis pažeistos dalies judesius. Tiesa, verta nepamiršti, kad kai kurių sausgyslių (pvz. dvigalvio raumens) ar raiščių (pvz. kelio sąnario kryžminių raiščių) plyšimo atveju ligonis gali skausmo nejausti. Traumuota vieta patinsta, o trūkus greta esančiai kraujagyslei gali susidaryti mėlynė.

Jei visgi raiščių, raumenų ar sausgyslių patempimo bėgiojimo metu nepavyko išvengti, pravartu savo vaistinėlėje turėti gydomojo gelio su vietinio poveikio nuskausminamosiomis medžiagomis, o patinimui ir kraujosruvoms mažinti veiksmingas tepalas su heparinu (pvz., Lioton 1000).

Trys patarimai, kurie padės tinkamai pasiruošti žiemos bėgimui

Pasirinkite tinkamus drabužius. Labai svarbu pasirinkti patogius, šiltus ir tinkamus bėgimo drabužius, kurie nepraleistų šalto žiemos oro, garintų prakaitą ir būtų lengvi. Renkantis bėgiojimo drabužius vadovaukitės trijų sluoksnių taisykle. Tai reiškia, kad  arčiausiai kūno turi būti prakaitą garinančios plonos tamprės, kurios dažniausiai yra gaminamoas iš polipropileno, polisterio ar net vilnos. Ir nors yra žinoma, kad vilna prasčiau garina prakaitą, lėtai džiūsta,  tačiau žiemos metu ši medžiaga itin praverčia, nes yra šiltesnė nei, pavyzdžiui, polisteris. Antras sluoksnis turėtų saugoti šilumą, kuri atsiranda kūne nuo aktyvaus sporto, o trečias sluoksnis – saugoti nuo šalto vėjo. Tad nepagailėkite pinigų bėgimo striukei, kuri turėtų sulaikyti žvarbų žiemos vėją, būtų šilta ir garintų prakaitą. Nepamirškite pasirūpinti pakakle ar šalikui, kuris apsaugotų nuo šalto oro patekimo į kvėpavimo takus bėgant ir neleistų susirgti viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Ir, žinoma, nepamirškite kepurės, šiltų kojinių ir  pirštinių.

Gera avalynė – taip pat labai svarbu. Reikėtų itin atidžiai rinktis sportinius batus. Bėgimo batai privalo būti neslidūs, patogūs, nepraleisti drėgmės, būti šilti ar net ant padų turėti specialią dangą, kuri mažintų bato slydimą. Sniegbačiai turi šią funkciją ir gali apsaugoti nuo įvairių traumų, kurios tyko bėgimo metu.

Padarykite apšilimą. Jei esate bėgimo naujokas, privalote nepervertinti savo jėgų ir pradėti bėgioti nuo mažų distancijų, kuriais palaipsniui galėtumėte ilginti. Prieš bėgimą nepamirškite visuomet padaryti apšilimo, tempimo pratimų – rizika patirti raumenų, sausgyslių ar raiščių patempimą bus daug mažesnė.

Yra sakoma, kad nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Ir tai yra visiška tiesa – bėgioti galima visais metų laikais, svarbiausia pasirinkti tinkamą aprangą, avalynę, padaryti apšilimą ir pasirūpinti, kad traumos atveju, Jūsų namuose visuomet būtų medikamentinių priemonių, kurios sumažintų traumos sukeltus simptomus. 

 L.Rimgailė