+5
-0
+5
Kelionė su mažyliu. Kaip tinkamai pasiruošti?

Atostogos su mažu vaiku skiriasi nuo nerūpestingo poilsio dviese. Tai kur kas sunkiau organizaciniu ir emociniu požiūriu. Tikrai neatsipūsite ramiai snausdami paplūdimyje, sėdėdami kavinėje su vyno taure rankoje, apsipirkinėdami parduotuvėse ar plaukdami baidare sraunia upe. Bet kaipgi be vaikų? Nesinori jų palikti seneliams. Naujos vietos, nauji įspūdžiai. Tai leidžia pažinti pasaulį nuo mažų dienų.  Tik kaip pasiruošti kelionei, kad kuo geriau pailsėtume ir patirtume kuo mažiau nepatogumų.

Daugelis jaunų tėvelių keliauti su mažyliu pradeda, kai tik jam sueina 3 mėnesiai. Jau jis paaugęs, sustiprėjęs. Su tokio amžiaus mažyliu geriausias metų laikas keliauti- vėlyvas pavasaris, ankstyva vasara ir rudens pradžia. Kurortai tuo metu neperkrauti žmonėmis, ramūs ir komfortiški. Tik reikia numatyti oro ir vandens temperatūras. Egzotiškos šalys su mažyliais nerekomenduotinos. Tinka vietos su ekologine aplinka ir geru medicininiu aptarnavimu.

Atostogaudami tėvai su mažamečiais vaikais susiduria su tokiomis problemomis kaip:

1.Kelionės nepatogumai. Keliaujant visą dieną traukiniu ar automobiliu, skrendant lėktuvu, vaikui darosi nuobodu. Nepamirškite žaislų: automobiliukų, gyvuliukų, maišelio su figūrėlėmis. Važiuodami automobiliu, neskaitykite ir nerodykite paveikslėlių, jie juda ir vargina akis. Pasiimkite meškiukų ir lėlių, su jais vaikai žais atostogų metu.  Vaikui vis labiau nerimaujant, teks pasekti pasaką, ką nors prasimanyti. Savo rankinėje paslėpkite siurprizą ypatingiems atvejams, jei vaikas nesiliautų verkęs ar imtų smarkiai niršti. Tam, kad labai neprailgtų kelionė traukiniu, protarpiais nusiveskite mažylį pasivaikščioti ar užsukite į užkandinę. Keliaudami automobiliu, kas dvi valandas sustokite ir pasivaikščiokite. Lėktuve, kad neužgultų ausyčių, dažnai duokite gerti, pagraužti sausainių ir pačiulpti ledinukų.

Vaikų drabužėliai kelionės metu turi būti lengvi, natūralių pluoštų, pritaikyti sezonui. Įsimeskite pledą – gali prireikti.

2.Didelis bagažas. Kai keliaudavote dviese, užtekdavo vieno lagamino dviem. Dabar reikia pasiimti vežimėlį, nešiojimo krepšį, sauskelnių, žaislų, maisto.

3.Vaiko aklimatizacija naujoje vietoje ir reaklimatizacija grįžus namo. Ne kiekvieno vaiko organizmas lengvai reaguoja į pokyčius. Idealu ilsėtis 3 savaites, nes mažyliai per 8-10 dienų pripranta prie naujos aplinkos ir trumpos atostogos juos tik vargins. Patartina:

-mažiau keisti klimato zonas. Iš šilumos važiuoti į vasarą, o iš šalčio – į žiemą.
-pirmomis dienomis rečiau būti saulėje, tarp 12- 16 val. ilsėtis kambaryje.
-nepamiršti kremų nuo saulės ir kepurėlių,
-gerti daug vandens,
-dėl maisto ir vandens pasikeitimo gali prasidėti virškinimo sutrikimai.

Jei vaikas susirgo kelionės metu, pravers iš namų pasiimta vaistinėlė. Jei liga rimtesnė- teks kviesti gydytoją. Todėl sveikatos draudimas būtinas. Neatmeskite galimybės paskambinti namuose gydžiusiam pediatrui, įsitikinti dėl gydymo teisingumo. Grįžus namo, kurį laiką vaiką saugokite nuo peršalimo ligų, perkaitimo, neveskite į žmonių susibūrimo vietas.

4.Vaiko maitinimas poilsio metu. Jei vaikas maitinamas mamos pienu – „maistas vietoje“. Dirbtinį pieną, sausas košes ir tyres patariama  bent pradžiai vežtis iš namų, kad nebūtų kaitos ir netikėtumų. Dar namuose išsiaiškinkite, ar bus kurortiniame mieste  šių maistelių pirkti. Numatykite iš anksto, ką vaikas valgys ir gers pačios kelionės metu. Išsinuomovus apartamentus su virtuve, košeles vaikui galėsite virti pačios.

Atostogų metu praktiškiausi plastikiniai buteliukai. Nepamirškite pasiimti iš namų ir šepetėlį buteliukams plauti, kelis čiulptukus, vaikiškų indų komplektą, kelioninių servetėlių burnai ir rankoms nuvalyti.

5.Pramogų organizavimas. Neplanuokite su mažamečiais vaikais daug pramogauti, nereikia persistengti daug pamatyti, visur pabuvoti, viską išragauti. Prieš tai susidarykite realų planą, ką kasdien veiksite. Tėvai gali lankyti ekskursijas. Jei pasitikite, pasinaudokite viešbučio vaikų kambario ar auklės paslaugomis. Paimkite į kelionę kartu ir senelius. Jie kartu atostogaus ir padės prižiūrėti kūdikį. Sugebėkite prisitaikyti prie vaiko miego – aktyvumo grafiko.

6.Ką būtina vaikui paimti į kelionę. Iš namų pravartu įsidėti vaikiškų kosmetikos ir higienos priemonių, maitinimo, paplūdimio, buities, kelionės reikmenis, pakankamai drabužėlių, ir būtinai – vaistinėlę. Vaikučio vaistinėlėje turi būti:

-vaistai virškinimo problemoms spręsti (pvz.Espumisan, Mezym), nuo viduriavimo,
-temperatūrą mažinantys vaistai (pvz. Ibustar),
-skausmą malšinantys vaistai (pvz.Dolmen),
vaistai nuo peršalimo ligų, kosulio (pvz. Flavamed), lašai į nosį (pvz. Quixx),
-vaistai nuo alergijos,
-vaistai nuo supimo ir pykinimo,
-tepalai ir purškalai žaizdelėms, sumušimams, nudegimams gydyti,
-pleistrai, bintai, termometras.

Noras+ finansinės galimybės+ laikas. Ir jūsų šeima atostogauja.

Parengė: L.Varanavičienė