+7
-0
+7
Kodėl naminės gydymo priemonės dažnai būna pavojingos ir  neveiksmingos?

Užsukusi į vaistinę nusipirkti vaistų negalėjau nepastebėti priešais mane prie kasos stovinčios ir su vaistininke kalbančios moters. Moterį kankino burnos opelės, kurios atrodė tikrai nekaip. Ji primygtinai reikalavo, kad vaistininkė duotų vaistų nuo aftinio stomatito, mat kelių savaičių gydymas naminėmis priemonėmis moteriškei visai nepadėjo, priešingai, sukėlė nemenkas komplikacijas. Vaistininkė, žinoma, sutiko, kad gydymas naminėmis priemonėmis ne visada pasiteisina ir iškarto pasiūlė moteriai reikiamus vaistus.

Kodėl mes delsiame ir gydomės patys?

Iš kartos į kartą yra perduodamos tradicijos. Gydymo, deja, –  taip pat. Taip, tikrai, kartais dauguma iš mūsų gydomės naminėmis priemonėmis, neturime laiko nueiti į vaistinę nusipirkti vaistų. Kartais gaila ir pinigų. Lengviausia yra nerti į interneto platybes, pasikonsultuoti su daktaru „Google“, diagnozuoti sau ligą ir bandyti gydytis. Tiesa, ne visada sėkmingai.

Kada šaukštas deguto gali sugadinti visa statinę medaus?

Interneto platybėse šiais laikais galima rasti viską. Informacijos apie ligas, jų gydymą naminėmis priemonėmis taip pat. Tačiau labai retai kada susimąstome, jog neteisingai diagnozuota liga, mūsų pačių gydymas naminėmis priemonėmis gali pabloginti ligos eigą ir sukelti komplikacijas.

Dažnai namų priemonės, pačių pasigaminti vaistai net negydo, o priešingai, gali dirginti ir sukelti papildomus skausmus.

Nauji laikai, o vis dar seni vaistai. Kodėl?

Ne visi žmonės vadovaujasi lietuvių liaudies medicinos išmintimi,  – kai kurie ją pamiršo jau seniai. O kam ja vadovautis, jei gali greitai ir užtikrintai gydytis? Juk XXI amžiuje gyvename!

Tačiau daugelis žmonių net ir gyvendami šių dienų pasaulyje vis dar gydosi savo gamybos vaistais. Štai vienas iš pavyzdžių. Moteris, kurios lūpų vidinėje pusėje atsirado opelė, diagnozavo sau ligą, kad jai herpinis stomatitas. Pasiskaičiusi super mamų forume, kad herpinis stomatitas yra gydomas aguonų sėklomis, ėmėsi pati savo virtuvėje tokių „vaistų“ gamybos. Viena super mama forume teigė, kad pagal ajurvedą, burnos gleivinės opos signalizuoja per didelį vidinį kūno karštį, o aguonų sėklos puikiai padeda jį sumažinti, jos vėsina organizmą. Tereikia tik sutrinti aguonas, jas sumaišyti su žiupsneliu cukraus ir suvalgyti. Ir valio, sakoma, kad mišinio poveikį turėtum pajausti jau iš karto.

Deja, deja. Valgė moteris tokį mišinį kelias dienas, kol galiausiai suprato, kad toks gydymas jokio rezultato neduoda. Tiesa, tik vėliau, nuėjusi į vaistinę nusipirkti vaistų, moteris sužinojo, kad jai visai ne herpinis, o aftinis stomatitas buvo. Vaistininkė iš karto moteriai patarė įsigyti „Anaftin“ medicinos priemonę. Moterį nustebino tai, kad šis vaistas buvo parduodamas net kelių rūšių, buvo galima individualiai pasirinkti pagal burnos pažeidimo lygį.

Kadangi moteris naminėmis priemonėmis aftinį stomatitą bandė gydytis pati, liga šiek tiek komplikavosi ir atsirado dauginės burnos opos. Moteris jau buvo beprašanti vaistininkės jai parduoti „Anaftin“ purškalą, – jai jį būtų paprasčiausia naudoti, tačiau vaistininkė moteriai pasiūlė rinktis „Anaftin“ skalavimo skystį, nes būtent šis skystis padeda tuomet, kai yra išplitusios burnos opos, kai jų atsiranda pakartotinai.

„Ai, praeis, nesijaudink“

Yra žmonių, kurie vis dar yra abejingi savo ir kitų sveikatai. Net ir pačios menkiausios sveikatos problemos, – tokios kaip žaizdelės burnoje, – jiems atrodo vieni niekai, į kuriuos nereikia kreipti dėmesio. Lengviausia ir paprasčiausia yra tiesiog galvoti: „Ai, praeis“.

Taip, negydomos burnos gleivinės ligos tikrai gali praeiti po maždaug savaitės laiko. Opelės burnoje  gali net neskaudėti, tačiau jos gali būti vienas iš pirmųjų, ankstyviausių burnos vėžio simptomų. Tad į burnos opas nereikia numoti ranka, nereikia pasikliauti naminėmis priemonėmis. Vos tik pamačius pirmuosius ligos simptomus reikia kreiptis į vaistininką ar gydytoją.

Parengė: L.Rimgailė