Atakuoja peršalimas? Jį įveikti padės ne tik vaistai ar liaudies medicinos receptai, bet ir tinkamai parikta dieta.

Pradėjus sirgti, ypač jei temperatūra aukšta, valgyti nesinori visiškai – tai normali organizmo reakcija: jis visomis išgalėmis stengiasi kovoti su virusais. Dieną dvi galite ir pabadauti. Po to galioja dvi pagrindinės taisyklės: valgyti reikia lengvai virškinamą maistą ir po nedaug, kas 2-3 valandas.

Pradėjus sirgti, ypač jei temperatūra aukšta, valgyti nesinori visiškai – tai normali organizmo reakcija: jis visomis išgalėmis stengiasi kovoti su virusais. Dieną dvi galite ir pabadauti. Po to galioja dvi pagrindinės taisyklės: valgyti reikia lengvai virškinamą maistą ir po nedaug, kas 2-3 valandas.

Tonizuojame imunitetą

Peršalimo ligų sezonu organizmui būtini vitaminai C, A, E. Vitamino C gausite valgydami citrusinius vaisius, kivius, žaliąsias paprikas, brokolius. Nepamirškite ir raugintų kopūstų.

Vitamino A padovanos morkos, špinatai, moliūgai. Vitamino E gausu riešutuose (geriausia vartoti anakardžių, graikinių ir kedrų riešutų mišinį), patiekaluose iš kepenėlių, augalini aliejaus. Beje, peršalimo profilaktikai rekomenduojama kasdien vartoti po du šaukštus alyvuogių aliejaus. Jame yra poilfenolių, kurie apsaugo ląsteles nuo virusų patekimo.

Nuo peršalimo saugo ir mikroelementai: selenas, magnis, cinkas. Reiškia mūsų meniu turėtų būti patiekalų iš kiaulienos, vištienos. Fagocitų gamybą skatina (kraujo kūneliai, naikinantys bakterijas) pupelių vartojimas.

Nepamirškite ir raugintų pieno produktų – jie padeda išlaikyti žarnyno mikroflorą, kuri taip pat svarbi stiprinant imunitetą.

Vaistai iš gamtos

Išvengti peršalimo nepavyko? Negriebkite iš karto vaistų. Pirma taisyklė – gausus skysčių vartojimas: tai padės sudrėkinti viršutinių kvėpavimo takų gleivinę, padės „išplauti“ virusus ir toksinus. Jeigu kosite ir sloguojate, gerkite kuo karštesnę arbatą. Tačiau jeigu skauda gerklę, arbatą gerkite tik šiltą, priešingu atveju, gerklės uždegimas gali tik sustiprėti. Arbatą geriate su aviečių uogiene, medumi.

Gerkite žolelių arbatų, bruknių ir spanguolių morso, šviežiai spaustų, o ne konservuotų vaisių sulčių, jas būtinai skieskite vandeniu, kad nebūtų dirginama skrandžio gleivinė. Naudingi ir kisieliai, ypač mėlynių. Jie padeda atsikosėti.

Dažnai ir po truputį

Pradėjus sirgti valgyti nesinori visiškai – tai normali organizmo reakcija: jis visomis išgalėmis stengiasi kovoti su virusais, tad jam ne maistas „galvoj“. dieną dvi, jei temperatūra aukšta, galite maisto vartoti minimaliai. Po to laikykitės dviejų pagrindinių taisyklių: valgyti reikia lengvai virškinamą maistą ir po nedaug, kas 2-3 valandas. Galite suvalgyti keptą kiaušinį, išgerti puodelį arbatos. Kitą kartą – nedaug varškės, dar kitą – vištienos sultinio

Beje, vištienos sultinys – puikus kovotojas su peršalimu, mat jame yra cisteino – medžiagos, kuri mažina gleivinės paburkimą, padeda atsikosėti. Sultinį reikia virti iš visos vištos.

Kuo greičiau atsigauti

Pasveikus po peršalimo organizmui greičiau atsigauti padės baltymai, vitaminai ir mineralai. Todėl į meniu būtina įtraukti žuvies, neriebios mėsos, pupelių patiekalų. Jei piniginė leidžia, per pusryčius rekomenduojama suvalgyti sumuštinį su raudonaisiais ikrais.

O apie dešras, įvairius pusgaminiu derėtų pamiršti. Kaip, beje, ir apie saldumynus (išskyrus, juodąjį šokoladą). Vertėtų apriboti baltos duonos, makaronų vartojimą. Dieną geriau pradėkite koše, išgerkite kefyro ar rūgpienio.

Verta žinoti:

Jeigu peršalimo ligos atakuoja itin dažnai, pasitarę su gydytoju, vartokite vitaminų ir mineralų kompleksus.

Kokia mityba padės įveikti peršalimą?