Kokie „laimės produktai“?

Nevisavertė mityba, gryno oro, fizinio aktyvumo stoka ilgainiui sukelia nuotaikos svyravimus, dirglumą. Kad to išvengtume, prisiminkime šiuos maisto produktus.

Šokoladas – išsiskiriantis savo savybėmis produktas, kuriam teisėtai priklauso pirmoji vieta „laimės produktų“ sąraše. Šokolade gausu kalio, yra B grupės vitaminų, purinų, oksalo rūgšties ir teobromino, švelniai stimuliuojančio nervų bei širdies ir kraujagyslių veiklą. Itin didelio dėmesio sulaukė natūralus šokoladas iš smulkintų kakavos vaisių ir kakavos sviesto (juodasis, kartusis šokoladas).

Natūraliame šokolade yra antioksidantų, atitolinančių organizmo senėjimo procesus. Mokslininkai

nustatė, kad, valgant juodąjį šokoladą, organizme gaminasi endorfinai ir enkefalinai, kurie dar vadinami laimės hormonais, nes sukeliaeuforiją, laimės, džiaugsmo jausmą. Todėl visiškai suprantama, kodėl, norėdami pakelti sau nuotaiką, saldiname gyvenimą šiuo juoduoju stebuklu.

Besirūpinantys savo figūra neturėtų pamiršti, kad šis „laimės produktas“ pakankamai kaloringas.

Apelsinai, mandarinai ir persimonai.

Šie vaisiai – tikras vitaminų (A, B1, B2, PP, C) ir mikroelementų (magnio, fosforo, natrio, kalio, kalcio, geležies) šaltinis. Apelsinai gerina apetitą, mandarinai mažina pabrinkimus, persimonai padeda gydyti skrandį ir stiprina nervų sistemą.

Bananai – puikūs saldumynų pakaitalai ir maistingi vaisiai, kurių ląsteliena lengvai virškinama, o angliavandeniai lengvai pasisavinami. Bananuose yra nemažai kalio, būtino gerai širdies ir kraujagyslių, kepenų, raumenų bei nervų sistemos veiklai. Gydytojai dažnai rekomenduoja šiuos vaisius valgyti sergantiems hipertonija ir aritmija (kraujospūdį reguliuojantys vaistai dažnai mažina kalio kiekį organizme). Vitaminas B6, esantis bananuose, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl moterims (ypač menstruaciniu laikotarpiu), kurias kankina nuotaikų kaita, skausmas ir kt. Nemalonūs pojūčiai, rekomenduojama valgyti bananus. Bananuose yra medžiagų, panašių į vadinamuosius „laimės hormonus“ – triptofano, noradrenalino, serotonino ir vitamino B. Šios medžiagos mažina įtampą, gerina nuotaiką ir taip padeda atsipalaiduoti bei įveikti depresiją.

Tačiau, nepaisant gerųjų bananų savybių, reikėtų žinoti, kad tai kaloringi vaisiai (dėl sudėtyje esančio krakmolo), todėl linkusiems pilnėti ir sergantiems cukriniu diabetu jų rekomenduojama vengti. Esant tirštesniam kraujui, bananai nerekomenduotini, nes juose esanti geležis stimuliuoja hemoglobino sintezę.

Kuo daugiau būkite gryname ore. Judėkite, sportuokite. Eikite miegoti tuo pačiu metu.

Morkos, pomidorai. Vien ryški šių daržovių spalva nuteikia džiugiai. Pomidoruose gausu 5-hidroksitriptamino, kuris veikia panašiai kaip serotoninas. Morkos ir pomidorai – pagrindiniai karotinoidų (beta karoteno ir liuteno), stiprinančių regėjimą ir apsaugančių odą nuo kenksmingo ultravioletinių spindulių poveikio, šaltiniai.

Produktai, slopinantys laimės pojūtį. Tai riebus, keptas, greitasis maistas ir pusfabrikačiai. Jie užsibūna skrandyje. Derėtų dažniau atsisakyti sausainių, pyragaičių, saldumynų, nes nedidelis cukraus kiekis kelia nuotaiką, o daug cukraus dažniausiai nuliūdina

Vilniaus dietologijos centras,

Pušyno kelias 23, Vilnius

Reg. tel.: 8 659 23416

el.p. info@dietoscentras.lt

www.dietoscentras.lt