+2
-0
+2
Kraujo spaudimo kontrolė – būdas išvengti širdies ligų

Padidėjęs arterinis kraujo spaudimas arba arterinė hipertenzija – dažniausia liga Lietuvoje. Atliktų epidemiologinių Lietuvos gyventojų tyrimų duomenimis 57,9 proc. vyrų ir 52,4 proc. moterų nustatytas padidėjęs arterinis kraujospūdis (daugiau kaip 140/90 mm Hg). Arterinė hipertenzija (AH) yra pagrindinė mirčių ir neįgalumo priežastis pasaulyje. Pradžioje, nekomplikuota AH gana ilgai nesukelia simptomų. Apie 50 proc. sergančiųjų net nežino, kad jų arterinis kraujo spaudimas (AKS) – padidėjęs. Padidėjęs AKS lemia didesnį sergamumą ir mirštamumą nuo smegenų insulto, išeminės širdies ligos, širdies ir inkstų nepakankamumo ir kitų ligų. Apie 25 proc. ūminių miokardo infarktų yra susiję su padidėjusiu AKS. Nustatyta, kad sumažinus sistolinį kraujospūdį 10 mm Hg, insulto dažnis sumažėja iki 40 proc., koronarinės širdies ligos – iki 20 proc., o inkstų ligų iki 20 proc.

Laikas negailestingai keičia žmogaus organizmo funkciją ir morfologiją. Senstant, dėl mažėjančio kraujagyslių elastingumo – didėja kraujospūdis. Manoma, kad sveikas gyvenimo stilius, ankstyva kraujospūdžio korekcija sumažina kraujagyslinių komplikacijų skaičių. Hipertenzija skirstoma į piminę – kai nepavyksta nustatyti priežasties, ir antrinę, atsiradusią dėl inkstų veiklos, endokrininės sistemos, neurologinių sutrikimų ar organinės patologijos. Pirminė hipertenzija sudaro  apie 90 proc. visų diagnozuotų hipertenzijų. Pirminės hipertenzijos patogenezei labai svarbus genetinis polinkis. AH yra genotipo (paveldimumo) ir aplinkos veiksnių sąveika bei jos poveikio AKS reguliuojantiems mechanizmams pasekmė.

Hipertenziją dažnai sukelia nesveika mityba: vartojamas didelis druskos kiekis, kalio stoka, taip pat mažas fizinis aktyvumas, nutukimas, stresas, rūkymas ir nesaikingas alkoholio vartojimas. Hipertenzija gali būti gydoma vaistais ar/ir nemedikamentinėmis priemonės. Esant jau diagnozuotai AH svarbus tinkamas gydymas. Gydant AH, šalia medikamentinio gydymo svarbią vietą užima nemedikamentinis gydymas. Sergant AH ar kuomet yra rizikos veiksnių šiai ligai išsivystyti, būtina gydymą pradėti nuo gyvenimo būdo korekcijos, jei yra antsvoris, normalizuoti kūno svorį, mažiau vartoti druskos, daugiau kalio, atsisakyti ar riboti alkoholio vartojimą, daugiau vartoti kalcio ir magnio turinčių produktų, atsisakyti tabako vartojimo, mažiau vartoti maisto, kuriame yra sočiųjų riebiųjų rūgščių, būti fiziškai aktyviems.

Daugelyje mokslinių straipsnių rašoma, kad reguliarus fizinis aktyvumas sumažina riziką susirgti AH, o reguliari mankšta yra veiksminga priemonė kraujo spaudimui mažinti. Naujoje žurnalo Human hypertension publikacijoje rašoma, kad dėl aerobinių pratimų sumažėjo hipertencija sergančių asmenų AKS. Y. Boutcher ir S. Boutcher nustatė, kad didelio intensyvumo (>70 proc. VO2 max) intervalinis (su pertraukomis) fizinis aktyvumas yra efektyvesnis kontroliuojant sergančiųjų AKS, lyginant su ištisine (be pertraukų) fizine veikla, kurios intensyvumas yra mažesnis nei 70 proc. VO2 max. Kitos mokslinės studijos nustatė, kad ir mažesnio intensyvumo, apie 45–50 proc. nuo maksimalaus širdies susitraukimo dažnio (ŠSD max), veiksmingai mažina padidėjusį kraujospūdį. ŠSD max apskaičiuojamas iš 220 atėmus savo amžiaus metus. Williamson su kitais mokslininkais nustatė, kad po 3–6 mėn. aerobinių treniruočių sumažėjo tiriamųjų AKS apie 4,5 mm/Hg, tačiau nutraukus treniruotes, po 12 mėn. kraujospūsis vėl grįždavo į pradinį lygį. Nustatyta, kad ir ištvermę lavinantys ir kombinuoti pratimai (lavinantys ištvermę ir jėgą) yra veiksmingi mažinant AKS ir gera AH prevencinė priemonė.

Mokslininkai analizuodami mechanizmus, dėl kurių sumažėja AKS, nustatė, kad dėl fizinių pratybų poveikio gerėja kraujagyslių elastingumas ir gebėjimas susitraukti. Dėl fizinių pratimų poveikio gerėja endotelio struktūra ir funkcija, endotelis gamina daugiau azoto oksido (NO), išskiriama daugiau vazodilatacinių ir mažiau vazokonstrikcinių medžiagų, kurios kontroliuoja kraujospūdį. Kraujospūdis mažėja ir dėl  kūno riebalų, kraujo lipidų (mažo tankio lipoproteinų cholesterolio ir trigliceridų) mažėjimo, veikiant fiziniamas pratimams.

Sveika mityba, reguliarūs fiziniai pratimai, žalingų įpročių, streso vengimas yra labai svarbios prevencinės priemonės prieš arterinę hipertenziją, tačiau esant padidėjusiam kraujospūdžiui reikalingas ir gydymas vaistais. Savalaikis AH gydymas padeda išvengti svarbių kūno organų pažeidimų. Jei padidėjęs kraujospūdis laikosi kelias savaites nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris parinks geriausią gydymo strategiją.

dr.Asta Mockienė, VDU lektorė