+5
-0
+5
Kraujo spaudimo stebėjimas namuose: ar verta tai daryti?

Artėjo močiutės 70 – asis gimtadienis. Šeima gimimo dienos proga nusprendė jai padovanoti kraujo spaudimo matuoklį. Išrinkus ir įteikus dovaną močiutė negalėjo atsidžiaugti. Kraujo spaudimą matuodavo mažų mažiausiai penkis kartus per dieną.Dažnai duomenys, kuriuos rodydavo kraujo spaudimo matuoklis, močiutę glumindavo. Pasirodo, močiutė neteisingai naudojosi kraujo spaudimo matuokliu. Gydytojas, žinoma, pastebėjo tai ir davė senolei naudingų patarimų. Dabar ji laiminga – vizitai pas gydytoją tapo retesni: savo kraujo spaudimą gali pati stebėti namuose.

Kodėl svarbu stebėti savo kraujo spaudimą?

Nesvarbu ar tu senas, ar jaunas – savo kraujo spaudimą žinoti tikrai vertėtų. Vieni visą gyvenimą gali pragyventi turėdami aukštą kraujo spaudimą (arterinę hipertenziją) ir nei neįtarti apie jį, kiti, priešingai, į aukštą kraujo spaudimą reaguoja itin jautriai – juos vargina galvos skausmas (dažniausiai pakaušio srityje) ir svaigimas.

Vertėtų žinoti, jog normalus suaugusio žmogaus kraujo spaudimas yra apie 120/80 mmHg. Natūralu, jog kraujo spaudimas kinta: ramybės būsenoje jis sumažėja, o dirbant ar patiriant stresą pakyla. Nereikėtų jaudintis ir nerimauti, jeigu jis neviršija 140/90 mmHg.

Geriausia kraujo spaudimą matuoti esant ramybės būsenoje, du kartus per dieną (ryte ir vakare), tuo pačiu metu. Kraujo spaudimo matavimo aparatas gali būti puikus įrankis stebėti savo sveikatą. Jei kraujo spaudimas yra nuolat didesnis nei 140/90 mmHg – būtina imtis priemonių jo mažinimui.

Kokių ligų galima išvengti stebint savo kraujo spaudimą?

Stebėdami savo kraujo spaudimą Jūs galite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Galvos smegenų insultas – tai aukšto kraujospūdžio pasekmė, kurios būtų galima išvengti stebint ir reguliuojant savo aukštą kraujo spaudimą. Insultas ištinka tuomet, kai staiga nutrūksta tam tikros smegenų dalies kraujotaka arba išsilieja kraujas plyšus smegenų kraujagyslei. Štai kodėl kraujo spaudimą ypač svarbu stebėti vyresnio amžiaus žmonėms, tiems, kam daugiau nei 65 m. – juos insultas ištinka dažniausiai.

5 dalykai į kuriuos svarbu atkreipti dėmesį prieš matuojant kraujo spaudimą

Bus patikima, jei žinosi, jog prieš matuojant kraujo spaudimą reikia laikytis tam tikrų nurodymų. Pateikiame keletą iš jų:

1.Jei ruošiatės matuoti kraujo spaudimą, pasistenkite bent 30 min. iki jo matavimo nesportuoti, negerti alkoholio, nerūkyti, nevalgyti.
2.Galima matuoti tiek dešinės, tiek kairės rankos kraujo spaudimą, tačiau jei pradėsite matuoti kraujo spaudimą ant kairės rankos, visuomet geriau ant jos ir matuokite. Nekeiskite rankų – spaudimo matuoklio parodymai gali būti klaidingi.
3.Matuoklio rankovė turėtų būti Jūsų širdies lygyje. Pėdos atremtos į grindis. Sėdėkite tiesiai ant kėdės su atlošu.
4.Nedėvėkite drabužių, kurie veržia Jūsų rankos žastą.
5.Matuojant kraujo spaudimą pasistenkite nejudėti ir nekalbėti.

Šiuolaikinis amžius mums padovanojo daugybę puikių išradimų. Vienas iš jų  – automatinis kraujo spaudimo matuoklis. Atrodo, tik užsidėk medžiaginę matuoklio rankovę ant rankos, spustelk aparato mygtuką ir štai, vos kelios dešimtys sekundžių ir aiškūs bei dideli skaičiai pasirodo kraujo spaudimo matuoklio ekrane. Tokiu automatiniu matuokliu naudotis labai paprasta, tačiau ar patikima?

Močiutė žino savo kraujo spaudimą. Kadangi jos kraujo spaudimas padidėjęs, o ji nori gyventi mažų mažiausiai šimtą metų, ji nepamiršta ne tik išgerti tabletės nuo kraujo spaudimo, bet ir mažinti druskos kiekį maiste. Palinkėkime močiutei sulaukti šimto ir daugiau metų!

Parengė: L. Rimgailė