+2
-0
+2
Kuo ypatinga mezoterapija

Tikriausiai jau ne kartą teko girdėti apie mezoterapiją. Daugybė estetinės medicinos klinikų ir grožio specialistų šią procedūrą primygtinai siūlo, mat ji daug efektyvesnė už reguliarų net ir paties brangiausio kremo naudojimą. Mezoterapijos šalininkai teigia, kad šis metodas padeda spręsti įvairias odos problemas, gydyti jos susirgimus bei pasiekti puikių odos jauninimo rezultatų. Kuo ši metodika ypatinga, koks jos veikimo mechanizmas ir privalumai?

Kokia mezoterapijos atsiradimo istorija?

Mezoterapija atsirado gana neseniai. Šią išskirtinę medicinos metodiką, kuri gali padėti gydyti arba pakoreguoti odos būklę, išrado ir pirmą kartą praktikoje panaudojo žymus prancūzų gydytojas Michelis Pistoras (1924–2003). Jis atliko daug bandymų ir įrodė mezoterapijos naudą. Mezoterapijos terminas ir metodo aprašymas prancūzų spaudoje oficialiai pasirodė 1958 metais. Dvidešimto amžiaus pabaigoje Prancūzijoje mezoterapija netgi buvo pripažinta kaip viena iš medicinos rūšių. Dabar mezoterapija praktikuojama daugelyje pasaulio šalių. Ši medicinos metodika nuolat populiarėja ir jos dėka pasiekiama vis geresnių rezultatų.

Kaip veikia mezoterapija?

Pagrindinis mezoterapijos tikslas – padėti biologiškai aktyvioms medžiagoms pasiekti gilesnius odos sluoksnius. Tik ant odos paviršiaus naudojami kremai, serumai ir kitos kosmetikos priemonės ar vaistiniai preparatai gali veikti tik vietiškai ir jų patekimas į giliau esančias odos ląsteles yra itin ribotas. Taikant mezoterapiją įmanoma ne tik padėti biologiškai aktyvioms medžiagoms pasiekti gilesnius odos sluoksnius, bet ir prailginti šių medžiagų buvimą ląstelėse. Priklausomai nuo naudojamų medžiagų kilmės galima pasiekti norimų efektų, pavyzdžiui, tam tikros medžiagos greitina odos ląstelių medžiagų apykaitos procesus – tuo pačiu pagreitėja ir ląstelių regeneracija (atsinaujinimas) ir po procedūrų kurso oda atrodo pastebimai jauniau, sveikiau, labiau švyti, atgauna sveiką atspalvį.

Kokioms odos sritims taikoma mezoterapija?

Žinoma, kad dažniausiai puoselėjamos ir gydomos labiausiai pastebimos odos sritys, pavyzdžiui, veidas (ypatingai paakiai ir kitos veido vietos, kuriose dažniausiai formuojasi raukšlės arba spuogai) kaklas, dekoltė (iškirptės sritis). Mezoterapija gali būti naudojama ir puoselėjant rankų, šlaunų, pilvo, galvos odą. Mezoterapija gali būti pasitelkiama gydant celiulitą ir stengiantis sumažinti nepageidaujamą riebalinį sluoksnį. Šis metodas gali būti taikomas bet kurioje kūno vietoje, vis dėlto, kaip ir minėta prieš tai, dažniausiai pacientai pageidauja gydyti veido, kaklo ir dekoltė sritis.

Kokios medžiagos naudojamos mezoterapijoje ir kokių rezultatų pasiekiama?

Mezoterapija naudinga ir tuo, kad jos metu sunaudojami santykinai maži biologiškai aktyvių medžiagų kiekiai, o pasiekiamas rezultatas – akivaizdus. Šio metodo metu naudojami įvairūs specialiai mezoterapijai skirti preparatai su aminorūgštimis, antioksidantais, vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, fermentais, augaliniais ekstraktais, kitomis vaistinėmis medžiagomis. Labai populiarūs preparatai su L-karnitinu, L-argininu, didelėmis vitamino C ir kitų vitaminų dozėmis, hialuronidaze, kolagenaze, alfa lipoine rūgštimi ir kitomis naudingų savybių turinčiomis medžiagomis. Tokios sudėtinės medžiagos padeda aktyvinti svarbių odos elementų gamybą, kurie padeda palaikyti odos struktūrą ir jaunatvišką jos išvaizdą (pavyzdžiui, lengviau ir greičiau atsinaujina kolageno ir elastino rezervai). Pastebimai lyginamos odos raukšlės, pagerėja odos tonusas ir spalva, oda atrodo elastingesnė ir labiau švyti. Klientai teigia, kad ji tampa sveikesnė, stangresnė, gaivesnė.

Kokios yra mezoterapijos rūšys?

Mezoterapija gali būti invazinė ir neinvazinė. Invazinės mezoterapijos taikymo metu naudojamos specialios labai plonos adatos, kurių pagalba į odos sluoksnius suleidžiami preparatai su biologiškai aktyviomis medžiagomis. Nuo adatos ilgio priklauso, į kuriuos odos sluoksnius atliekamos mikroinjekcijos. Adatinei mezoterapijai priskiriamas ir specialių volelių naudojimas. Neinvazinės mezoterapijos metu adatos nenaudojamos. Biologiškai aktyvios medžiagos į gilesnius odos sluoksnius patenka ne atliekant dūrius, o pasitelkiant kitus metodus, pavyzdžiui, ultragarsą ar jonoforezę.

Kokios mezoterapijos kontraindikacijos?

Mezoterapijos kursą turi paskirti specialistas po išsamios odos būklės apžiūros. Šis gydymo metodas netinkamas, jei pacientas yra jautrus preparatų sudėtinėms dalims. Mezoterapijos nerekomenduojama atlikti nėštumo ir žindymo metu, taip pat pacientams, jaunesniems nei 25 metų amžiaus ir ypatingu jautrumu pasižymintiems asmenims.

Ką dar gali mezoterapija?

Mezoterapija naudojama ne tik odos jauninimui ir bendram jos išvaizdos gerinimui, bet ir ligų gydymui, pavyzdžiui, tretinoinas (retinoidas) padeda kovoti su akne. Pasitelkiant šį unikalų metodą gali būti gydomi ir aknės palikti randai, po gimdymo atsiradusios strijos, hiperpigmentacija, odos sausumas, plaukų slinkimas. Mezoterapija pritaikoma ir kai kuriose medicinos srityse ir yra kombinuojama su kitais gydymo metodais.

Norint pasiekti optimalių rezultatų reikia atlikti visą mezoterapijos kursą. Procedūrų skaičių rekomenduoja specialistas, dažniausiai jis sudarytas bent iš 5-10 apsilankymų. 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė.