Laimės uogos – godži

Vakarų šalims godži uogos (dygliuotojo ožerškio uogos) – naujiena ir sensacija, Rytų šalims – tūkstantmečio patvirtinta vertybė. Dėl didelio antioksidantų, vitaminų ir amino rūgščių kiekio, esančio godži uogose, jos dar vadinamos „jaunystės eliksyru“ ir „Himalajų gyventojų ilgaamžiškumo paslaptimi“. Dygliuotojo ožerškio krūmas (lot. Lycium barbarum) nuo senovės auginamas Kinijoje. Šios raudonos, rūgščiai saldžios uogos gerai žinomos dėl savo maistinių savybių.

Vietiniai gyventojai godži uogomis gardina ryžių košę, sriubas, pupelių ar daržovių patiekalus. Iš godži uogų daromos arbatos, dažnai su chrizantemomis, baltąja arba puero arbata. Tibeto ir Kinijos tradicinėje medicinoje godži uogos vartojamos kaip antiuždegiminė priemonė. Jas

rekomenduojama vartoti norint pagerinti inkstų, kepenų, plaučių

veiklą, sustiprinti regėjimą, imunitetą, nervų sistemą, didinti darbingumą ir ištvermę.

Ilgaamžiškumo eliksyras

Tibetiečiai godži uogas vadina laimės uogomis, kurios pašalina liūdesį. Šios uogos – ne tik amžinos jaunystės eliksyras, tai ir prieinamas būdas siekti ilgaamžiškumo. Legenda byloja, kad Himalajų kalnuose gyvenantys vienuoliai sulaukia net 120–150 metų dėl to, kad kiekvieną dieną renka godži uogas. Moksliniai tyrimai tai patvirtina.

Mokslininkai teigia, kad godži pasižymi šiomis maistinėmis savybėmis:

• gausu mineralų, turi daugiau kaip 30 pagrindinių makro- ir mikroelementų. Taigi 100 g uogų yra 10 proc. reikalingos kalcio, apie 20 proc. – cinko ir kalio, 90–100 proc. – seleno ir geležies paros normos. Taip pat sveikatai reikalingų ir retai maiste pasitaikančių jodo bei germanio;

• gausu amino rūgščių. 100 g uogų yra 18 proc. jų reikalingos paros normos, tarp kurių 8 nepakeičiamosios amino rūgštys;

• turi vitamino C ir B grupės vitaminų;

• turi polisacharidų, kurie aktyvina ir palaiko imuninę sistemą;

• turi antioksidantų – fenolių ir karotinoidų (beta karoteno, likopeno, liuteino, kriptoksanktino ir kt.).

Godži uogos turi 2 kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, 3 kartus daugiau nei mėlynės ir 5 kartus daugiau nei spanguolės. Labiausiai vertinamas antioksidantas – zeaksantinas kurio godži uogose net 70 proc. Zeaksantinas reikalingas akių vyzdžiams ir tinklainei. Šio antioksidanto buvimas kraujo plazmoje sumažina su amžiumi atsirandančios glaukomos ir kataraktos riziką.

Vartojimas:

• godži sultis galite gerti kaip įprasta – 30 ml 2 kartus per dieną;

• įsipilti į arbatą;

• su pieno ir vaisių kokteiliais;

• skaninti godži sultimis vaisių gabaliukus ir dribsnius pusryčiams ar saldžią ryžių košę.

Godži sultys primena vyšnių, spanguolių bei granatų sulčių derinį.