Ilgamečiais tyrimais įrodyta, kad tose vietovėse, kur gyventojai su maistu ar
geriamuoju vandeniu gauna mažiau magnio ir nevartoja jo papildomai, didėja
rizika susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu.
Nustatyta, kad net ir sveiki žmonės dažnai jaučia magnio trūkumą, kuris
pasireiškia padidėjusiu jautrumu, nervingumu, galvos skausmais, raumenų
mėšlungiu. Todėl papildomai magnio naudinga vartoti sergantiesiems hipertenzija,
ateroskleroze, venų tromboze, migrena, cukriniu diabetu, kai vargina raumenų
mėšlungis, pilvo diegliai, širdies plakimai. Daugiau magnio reikia mokantis,
dirbant sunkų fizinį ar įtemptą protinį darbą. Nes kai trūksta organizme magnio,
sunkiau susikaupti, žmogus tampa nervingesnis, blogiau išsimiega. Taip pat
magnio daugiau reikia nėščiosioms ir maitinančioms mamoms, sportuojantiems
žmonėms.
Atšilus orams daugiau keliaujama, dirbama sode ir dėl karščio daugiau magnio
netenkama su prakaitu. Todėl bet koks dirgiklis, pavyzdžiui, stresas, didesnis
fizinis krūvis ar šaltas vanduo maudantis gali sukelti raumenų mėšlungį.
Reikėtų įsidėmėti, kad magnio pasisavinimą slopina:
riebus ir daug baltymų turintis maistas,
alkoholio vartojimas,
žarnyno floros pokyčiai,
magnio koncentracija organizme mažėja vartojant diuretikų, antibiotikų, hormonų
ir kitokių medikamentų.
Organizmas magnį natūraliai pasisavina iš maisto, tačiau jame šio mineralo ne
visada yra pakankamai. Suaugusiam žmogui magnio reikia apie 300-350 mg,
nėščiosioms ir maitinančioms krūtimi moterims – iki 450 mg per dieną.
Magnis padeda esant širdies ritmo sutrikimams, jo papildomai tikslinga vartoti
miokardo infarkto rizikai mažinti. Jis taip pat reguliuoja širdies susitraukimų
dažnį ir jėgą, stabilizuoja širdies ritmą, atpalaiduoja lygiuosius ir
skersaruožius raumenis bei užtikrina ląstelių aprūpinimą energija. Kaip
kraujagysles plečianti medžiaga, pagerina periferinę kraujotaką – nustoja šalti
galūnės, nelieka dėl to atsirandančių nemalonių pojūčių. Mažina padidėjusį
arterinį kraujo spaudimą, stiprina kitų kraujagysles plečiančių medžiagų
poveikį, stabdo kalcio druskų akmenų susidarymą bei audinių kalkėjimo procesus,
todėl šio mineralo bei preparatų, kurių sudėtyje jo yra, vartojama inkstų ir
tulžies pūslės akmenligės profilaktikai.
Norint papildyti organizmą magniu, svarbiausia jo gauti reikiamą kiekį kasdien
su maistu ar maisto papildais, kuriuos renkantis reikėtų atsižvelgi į formą,
kokios yra magnis ir kokia druska preparate – iš magnio oksido magnio
pasisavinama mažiau nei iš magnio laktato, glukonato, citrato.
Papildomai magnio reikėtų vartoti:
jeigu skundžiatės širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos sutrikimais,
nervų sistemos veiklai gerinti,
esant padidėjusiam raumenų jaudrumui, jeigu kamuoja blauzdos raumenų mėšlungis,
nėštumo metu prasidėjus gimdos spazmams,
inkstų akmenligės profilaktikai.
Svarbiausi magnio šaltiniai:
* lapinės daržovės,
* riešutai,
* grūdiniai, ankštiniai produktai,
* šokoladas, jūros gėrybės,
* tamsiai žalios lapinės daržovės.
Milda Armonaitė