Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad uždrausta prekiauti maisto papildais lieknėjimui „Green Coffee 800+“ ir „Green Coffee 1000“ (kimės šalis – Kinija), jų sudėtyje nustačius draudžiamų medžiagų. 

 

Nors gamintojas skelbia, kad maisto papildai svoriui mažinti „Green Coffee“ (gamintojas „American Leptin Pharmaceutical Co., Ltd“, kilmės šalis – Kinija) yra natūralūs, augalinės kilmės produktai, bet patikrinus laboratorijoje, maisto papildo „Green Coffee 800+“ sudėtyje nustatyta draudžiama medžiaga sibutraminas*, o maisto papildo „Green Coffee 1000“ sudėtyje – fenolftaleinas*.

Maisto papildų „Green Coffee 800+“ ir „Green Coffee 1000“ sudėtį nutarta ištirti, įvertinus tai, kad tiek Lietuvoje, tiek ir kitų šalių laboratorijose patikrinus šių maisto papildų sudėtį, juose ne kartą buvo nustatyta medikamento sibutramino, fenolftaleino arba kitų nežinomos kilmės medžiagų.

Papildai Lietuvoje buvo platinami internetinėje svetainėje greencoffee800.lt, todėl, siekiant apsaugoti vartotojus nuo galimo neigiamo poveikio sveikatai ir atsižvelgiant į kitų šalių patirtį, Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba priėmė sprendimą uždrausti šių maisto papildų tiekimą į mūsų šalies rinką.

Vartotojai, įsigiję šių papildų, gali grąžinti juos platintojui ir susigrąžinti sumokėtus pinigus. Šiuos papildus vartojusiems ir blogai pasijutusiems gyventojams rekomenduojama nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.

*Sibutraminas dėl pašalinio poveikio – širdies kraujagyslių sutrikimų ir galimos insulto rizikos, nuo 2010 metų uždraustas vartoti daugelyje pasaulio šalių, taip pat ir Europos Sąjungos valstybėse.

*Fenolftaleinas turi vidurius laisvinančių savybių ir buvo naudojamas vidurių užkietėjimui gydyti, tačiau tyrimais įrodžius, kad ši medžiaga turi kancerogeninį ir genotoksinį poveikį gyvūnams, dauguma fenolftaleino turinčių vaistų yra uždrausta prekiauti.

Lietuvos sveikata