Net ir mažas akmenėlis didelį vežimą išverčia. Taip ir lėtinis prostatitas – maža liga, ne mirtina, tačiau galinti sukelti rūpesčių net ir labai dideliems vyrams. Tai dažniausia pasaulyje vyrų liga, kelianti grėsmę susirgti vėžiu. Amerikiečių mokslininkų tyrimai įrodė, kad lėtinis prostatitas, pasaulyje dažniausia vyrų liga, negydomas gali būti traktuojamas kaip priešvėžinė liga. Tai – logiška, nes ivairūs užsitęsę uždegimai (skrandžio ir kiti) jau seniai yra pripažinti vėžio rizikos veiksniais. Apie šią ligą kalbamės su urologu, profesoriumi Baliu Dainiu. 

Kaip atsiranda lėtinis prostatitas?

Dažniausiai tai būna negydyto arba blogai gydyto ūmaus prostatito rezultatas. Tačiau tai – ne taisyklė, ligonis kartais gali nepastebėti ligos pradžios. Reiškiniai atsiranda labai pamažu, nesukeldami didesnio diskomforto. Ilgainiui prasideda rimti negalavimai, kurie ir priverčia kreiptis į gydytoją.
Prostatos uždegimą sukelia bakterija. Tyrimai rodo, kad daugumos vyrų šlaplėje galima aptikti bakterijų, tačiau prostatinėje jos dalyje – jau sterili aplinka. Prostatos liaukų išskiriamas sekretas jas užmuša. Organizmui nusilpus dėl peršalimo, vitaminų stokos, rūkymo, nesaikingo alkoholio vartojimo, sutrinka labai svarbi prostatos antibakterinė funkcija ir „neprašyti svečiai“ įsiskverbia į liaukas ir sukelia uždegimą. Būna ir tokių prostatos uždegimų, kuriuos sukelia gyvi organizmai, parazituojantys žmogaus lytinių ir šlapimo takų gleivinės ląstelėse, – chlamidijos, mikoplazmos, ureaplazmos. Jie užima lyg tarpinę vietą tarp virusų ir bakterijų. Diagnozuoti šiuos uždegimus nelengva, reikia specialios įrangos ir brangių reagentų. Mokslininkų nuomone, tokios infekcijos plinta tik lytiniu keliu, jomis užsikrėsti buityje neįmanoma. 

Kuo skiriasi ūmus ir lėtinis prostatitas? Ar pastarasis yra sunkesnė liga?

Ūmaus prostatito požymiai ir jo gydymas didesnių problemų nekelia, tačiau lėtinis – viena sudėtingiausių ir kontraversiškiausių ligų tiek diagnostikos, tiek gydymo prasme. Tokia padėtis susiklostė, matyt, dėl to, kad ilgai buvo manoma, jog toks mažas organas kaip prostata nevertas didelio tyrinėtojų dėmesio. 
Juk dar niekam Lietuvoje nebuvo pripažintas invalidumas dėl lėtinio prostatos uždegimo! Tačiau pastaruoju metu, ypač užsienyje, lėtiniam prostatitui skiriama daug dėmesio. Apskaičiuota, kad JAV iš visų vyrų, per metus besikreipiančių į gydytoją, ketvirtadalis ateina dėl prostatos uždegimo. Dauguma ligonių nesuvokia šios ligos esmės, todėl nepatenkinti gydymu ir pačiais gydytojais. Šie savo ruožtu stengiasi nepatenkintus ligonius pasiųsti kur kitur. Neretai pataria susitaikyti su mintimi, kad tai – nepagydoma liga. Gerai, jeigu toks nelaimėlis neapšaukiamas neurasteniku ar net psichopatu. Prostatos ligos susijusios su privačiu gyvenimu, todėl gydytojas, kalbėdamas su ligoniu, turi būti labai delikatus. Daugelis vyrų vengia prostatos tyrimų, nors jie neskausmingi. Labiausiai išmuša iš pusiausvyros ir nerimą vyrams kelia blogėjanti potencija, kuri yra negydyto arba blogai gydyto prostatito padarinys. Ši komplikacija aptemdo ne tik šeimyninį gyvenimą, bet neretai suardo ir darnias šeimas. Praradęs gyvenimo džiaugsmą vyras tampa socialine problema. 

Kuo paprastai skundžiasi sergantieji lėtiniu prostatitu?

Skundai priklauso nuo ligos formos, nuo to, kuri prostatos dalis yra daugiau pakenkta, koks pakenkimo pobūdis. Sergantys vyrai jaučia sunkiai nusakomą diskomfortą pilvo apačioje, dubens srityje ir lytiniuose organuose. Ligonis jaučia „neramią“ šlapimo pūslę – šis organas ir prostata yra susiję. Todėl kai kuriems žmonėms reikia nedelsiant ieškoti tualeto, „pakentėjimas“ neretai susijęs su dideliu diskomfortu ir net skausmu. Vyras gali jausti ir skausmą varpoje. Dilgčioja, skauda, sėklides, kirkšnį, maudžia kryžkaulio srityje, net varo tuštintis. Ligonis neretai nurodo, kad dubens sritis yra jautri šalčiui – nemalonu atsisėsti ant šaltos sėdynės, netraukia maudynės šaltame vandenyje. Jau vien pažvelgus į vairuotojo automobilio sėdynę galima pasakyti, ar jis serga prostatitu, ar radikulitu. Pirmasis mėgsta sėdėti šiltai, pasikloja minkštą ir šiltą rūbą, antrasis pasideda kietą pagrindą. 

Bet yra nemažai būklių, kurios dar nėra prostatos uždegimas, o tik sudaro puikias sąlygas jam atsirasti. Tai perpildyta sekreto arba vadinamoji stazinė prostata, veninio kraujo perpildyta prostata – hipereminė prostata. Jas gali sukelti įvairūs veiksniai – hipodinamija, priverstinė padėtis (vairuotojams), dubens sričiai perduodama vibracija, nesaikingas alkoholio vartojimas, prostatai artimų dubens organų ligos. Neigiamai prostatą veikia nutraukiami bei pratęsiami lytiniai santykiai, chaotiškas lytinis gyvenimas bei lytinių organų ligos. Liga kartais paūmėja, kartais – aprimsta. Dažniausiai paūmėjimą sukelia peršalimai, taip pat – pėdų, plaštakų atšalimas. Vasarą, kai šilta, prostatito reiškiniai vyrus mažiau vargina, ligos paūmėja pavasarį, rudenį, ypač po „sveikuolių“ maudynių lediniame vandenyje. Dauguma pajunta pablogėjimą nuo maisto su aštriais prieskoniais, rūkytų ir keptų produktų, nuo alaus, rūgštaus vyno, šampano. Lytiniai santykiai tokiais atvejais, kai stazinis komponentas yra ryškesnis, gerokai palengvina būklę. 

Ar sudėtingas šio uždegimo gydymas?

Labai sudėtingas. Reikia daug kantrybės bei užsispyrimo ne tik iš ligonio, bet ir iš gydytojo. Vartojama daugiau kaip 100 pavadinimų vaistų, yra kelios dešimtys gydymo metodų. Bemaž kiekvieną sergantįjį lėtiniu prostatitu reikia gydyti individualiai. Nuo senų laikų sakoma: „Lėtinį prostatitą reikia gydyti tiek laiko, kiek trunka liga.“ Mūsų dienomis šis pasakymas jau pasenęs, tačiau tai, kad lėtinio prostatito gydymas turi trukti ilgai, – nenuginčijama tiesa. Viena didžiausių gydymo nesėkmių priežasčių – gydymo nutraukimas, kai tik atsiranda pagerėjimo požymių. 

Ką turi žinoti vyrai?

  •  Labai kenkia hipodinamija ir nepatogi ilgalaikė priverstinė padėtis. Tie, kurių darbo diena praeina sėdint, turi daryti bent jau dubens raumenų gimnastiką. • Reikia valgyti visavertį maistą, kuriame pakanka vitaminų, baltymų, vartoti daugiau daržovių ir vaisių. Nerekomenduojama laikytis dabar madingos vegetarinės dietos.
  • Vartoti antioksidantus – alfa ir beta karotenus, vitaminus E ir C. Jie neutralizuoja laisvuosius radikalus, organizme susidarančius dėl aplinkos užterštumo. • Vengti aštrių, keptų, marinuotų patiekalų, ypač pikantiškais padažais, garstyčiomis, pipirais, krienais paskanintų valgių.
  • Jokiu būdu negalima vartoti alkoholio. Rūkantieji, kuriems rūpi prostata, potencija ir vaisingumas, turėtų atsisakyti šio žalingo įpročio.
  • Lytinis gyvenimas turi būti normalus, atitinkantis vyro konstituciją, lytinį temperamentą. Draustina retinti lytinius santykius ar iš viso nuo jų susilaikyti. Vengti platoniškų santykių, nes tuomet prostatos ir dubens organai persipildo kraujo.
  • Jokiu būdu netaikytinas dar vis paplitęs prostatos gydymas masažuojant. Dėl „gydomojo“ masažo infekcija išplinta net į tas prostatos vietas, kur jos dar nebuvo. 

Prostatito rizikos veiksniai:
1. Nejudrus gyvenimo būdas, antsvoris.
2. Hormonų pusiausvyros sutrikimas.
3. Įprotis valgyti riebų, aštrų maistą, gerti daug kavos, alaus, vyno, stipriųjų alkoholinių gėrimų.
4. Kitų dubens organų uždegimai.
5. Nereguliarus lytinis gyvenimas. Platoniška meilė.
6. Dažni peršalimai.
7. Įvairūs virusai, net ir gripo.
 

iMed

Daugiau straipsnių šia tema galite rasti čia.